Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co je to masopust a jak ho naši předkové slavili?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Když se řekne masopust, většina z nás si vybaví maximálně průvod maškar. Věděli jste ale, že původně šlo o několikatýdenní slavnost, spojující Vánoce s Velikonocemi, kterou tento průvod až ukončoval?

Článek

Masopust kdysi začínal hned po skončení Vánoc (6. prosince) a končil na Popelečnou středu. Jeho účel souvisel nejvíce právě s datumem. Jelikož hned po masopustu následoval půst, lidé se chtěli pořádně nasytit- a to jak jídlem, tak zábavou. Popeleční středa je prvním dnem půstu, který je posuvný, protože je navázán na Velikonoce. Konkrétně jde o den, od kterého zbývá ještě 46 dní do Velikonoční neděle (40 dní půstu+6 svátečních nedělí).

Nejdůležitější jsou ale poslední tři dny- masopustní neděle, pondělí a úterý. Někdy se jim říká také ostatky, končiny, fašank, karneval, nebo prostě jen masopust. V tyto dny bývaly kdysi považovány za svátky hojnosti. Lidé ve městech i na vesnicích tančili, zpívali, prováděli nejrůznější rituály a připravovali se na nadcházející půst. Z toho vychází také samotný název slavnosti. Lidé měli opustit maso, proto masopust. Dnes bychom možná nehledali spojení, ale obdobný význam má také slovo karneval. Vychází totiž z italského carne levare, což v překladu znamená „dát maso pryč“.

Nejznámější je masopust nejspíš díky maškarnímu průvodu. O tom se dochovaly nejstarší dochované záznamy už z 13. století. Tradičně vycházely skupiny maškar na masopustní úterý. Nejdůležitějším kostýmem býval medvěd (někdy s medvědářem), který celý průvod vedl a vesele tančil. Kromě něj nemohly chybět také převleky koně, báby s nůší, cikánky, žida, nebo řady originálních kostýmů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz