Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půst Vás nezaujal? Zkuste dodržovat tučný čtvrtek!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabax

Ještě než začal jarní půst, chtěli si naši předkové pořádně užít. Právě proto vznikl tučný čtvrtek - den plný obžerství i bujarých oslav.

Článek

Tučný čtvrtek, neboli tučňák je označení pro poslední čtvrtek před zahájením půstu. Nejen v tento den, ale celý masopust (od Vánoc do období půstu) se nesl v duchu oslav, radosti a spousty jídla. Lidé se tak připravovali na půst, který začínal následující středu, zvanou popelečná.

Podle legendy pochází tato tradice od Máří Magdalény, která byla poměrně obtloustlejší. Jednoho dne ale vyslechla Ježíšovo kázání, obrátila se k víře a začala se postit. Údajně se to stalo právě při posledním masopustním čtvrtku.

Ať už je ale historie jakákoliv, jasné je, že hlavním posláním tučného čtvrtku je pořádně si ho užít. Lidé proto nešetřili tučným jídlem, pivem, ani pálenkou. Určitě proto neuděláme chybu, když si oslavy tohoto veselého období připomeneme a příležitost náležitě oslavíme i v dnešní době. Nezapomeňte si proto poznamenat, že tento rok vychází tučný čtvrtek na 8.února.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz