Hlavní obsah
Jídlo a pití

Šípkový sirup-vitamíny nabitý zázrak podzimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žaneta Cvrčková

Podzim nám může nabídnout obrovské množství nejrůznějších plodů. Jedněmi z nich jsou také šipky, které jsou takovou přírodní vitamínovou bombou.

Článek

Šipky nejsou dobré jen na vaření čaje, nebo omáčky. Připravit z nich můžeme také sirup, který od nás bude v průběhu zimy odhánět veškeré bacily.

Na výrobu šípkového sirupu budeme potřebovat:

  • 0,5 kg šípků
  • 1 l vody
  • 100 g cukru
  • polovina citronu

Postup přípravy

Natrhané šípky nejdřív důkladně opláchneme a rozsekáme na kousky. Já jsem použila sekaček, ale zvládnete to klidně i nožem

Nasypeme je do hrnce, zalijeme půl litrem vody a 15 minut vaříme.

Odvar necháme zhruba dvě hodiny louhovat.

Scedíme přes plátýnko (třeba čistou utěrkou), aby uvnitř nezůstaly kousky plodů, nečistoty, ani nic jiného.

Nyní přidáme sto gramů cukru a vymačkanou šťávu z citronu. Vše důkladně promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté už sirup jen přelijeme do lahví a máme hotovo.

Sirup skladujeme v lednici a používat ho můžeme na oslazení čaje, jako šťávu do vody, nebo sirup proti nachlazení. Nejlepší ale je, že ať ho používáme jakkoliv, stále bude nabitý vitamíny a poměrně dobrý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz