Článek
Šipky nejsou dobré jen na vaření čaje, nebo omáčky. Připravit z nich můžeme také sirup, který od nás bude v průběhu zimy odhánět veškeré bacily.
Na výrobu šípkového sirupu budeme potřebovat:
- 0,5 kg šípků
- 1 l vody
- 100 g cukru
- polovina citronu
Postup přípravy
Natrhané šípky nejdřív důkladně opláchneme a rozsekáme na kousky. Já jsem použila sekaček, ale zvládnete to klidně i nožem
Nasypeme je do hrnce, zalijeme půl litrem vody a 15 minut vaříme.
Odvar necháme zhruba dvě hodiny louhovat.
Scedíme přes plátýnko (třeba čistou utěrkou), aby uvnitř nezůstaly kousky plodů, nečistoty, ani nic jiného.
Nyní přidáme sto gramů cukru a vymačkanou šťávu z citronu. Vše důkladně promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté už sirup jen přelijeme do lahví a máme hotovo.
Sirup skladujeme v lednici a používat ho můžeme na oslazení čaje, jako šťávu do vody, nebo sirup proti nachlazení. Nejlepší ale je, že ať ho používáme jakkoliv, stále bude nabitý vitamíny a poměrně dobrý.