Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hloupost zabíjí. Nejlepší snímek z dovolené? U zničeného tanku. A suvenýr?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Musel to být asi skvělý adrenalinový zážitek. Všechny ty cedule o zákazu vstupu a varování jsou jenom pro ovce. My jsme borci a ohromíme svět snímkem z dovolené. U zničeného tanku. Vezeme i suvenýr.

Článek

Konečně! Konec všednosti, obyčejnosti a nudy. Vlastně i já žiji takový život. Jen nemám potřebu ho na jeden nebo dva týdny změnit a dokázat sám sobě, a především přes sociální sítě, „celému světu“, že jsem byl ve světě a konečně jsem „žil“. Jsem „někdo“, už ne ten obyčejný človíček, co nikdy nikde nebyl. Nebo tam byl a nechá si to jenom pro sebe. Nemá potřebu se svým životem a v tomto případě dovolenou, exhibovat.

Každý žijeme nějaký život a každý se v něm chováme jinak. Co je pro někoho jakousi společenskou normou, to je pro druhého zcela nepochopitelné, trapné a komické.

Já to přiznám. Nechápu potřebu mnoha lidí sbírat důkazy v podobě fotek z míst své dovolené. Těmi každého obtěžovat a hrdě je vystavovat na sociálních sítí. Byl jsem tady! Hrdě předvádět své suvenýry z cest. Písek z pláže, vystavený doma a další nesmyslnosti.

Každého na ně upozorňovat a sám v sobě asi pěstovat představu jakési výjimečnosti. Dost lidí se brání své obyčejnosti a toto exhibování má asi potvrdit nějakou jejich odlišnost a důkaz toho, že žijí „skvělý život“.

Čím atraktivnější a exotičtější fotografie, tím lepší. Čím bizardnější suvenýr, tím lepší důkaz o tom, že jsem tam skutečně byl.

Prostě něco takového, co ty ostatní obyčejné „nuly“, nikdy v životě nedokáží. Jsme prostě lepší!

Není se co divit, že při takovém masovém životním stylu jsou atraktivní místa přeplněná a skoro všude je narváno. Vše hezké je masovou turistikou zničeno. Nic pro někoho, kdo chce na dovolené především klid a pohodu.

Každý to máme jinak a nic proti tomu. Pokud se ovšem u této snahy neprojeví hloupost v plné nahotě. Dost lidí už při pořizování svých skvělých snímků z dovolených zemřelo.

Nyní je mrtvý malý sběrač suvenýrů. Ten, co měl za tátu borce, ne žádnou ovci, která respektuje pravidla a výstražné cedule. Táta je prostě hrdina a celá rodinka bude mít fotku u rozstříleného tanku v zakázané oblasti.

To budou všichni čumět a „závidět“. Tak se přece žije, tohle je skutečný život plný skvělých zážitků.

Všem ukážou i suvenýr z cest. Ne nějaký písek z pláže. Přímo vojenskou munici, kterou kluk našel v zakázaném a nebezpečném prostoru. Táta je jistě na kluka hrdý. Jednou bude stejný borec jako on, a tak mu dovolí jeho nebezpečný nález naložit do auta. Táta je sice obyčejný člověk, ale všemu rozumí nejlíp. Nic se nemůže stát!

Stalo se. Devítiletý kluk je mrtvý. Z táty borce je neskutečně nezodpovědný dutohlav, který má na rukou jeho krev. Jen jeho hloupost zabila jeho syna. On měl být ten kdo ho měl ochránit, a ne ho vystavit nebezpečí.

Všichni se sice na začátku snažili lhát a vše sváděli na nešťastnou náhodu.

Nevybuchlá vojenská munice, podle jejich první verze, prý byla náhodně nelezena ve křoví v místě výbuchu. Zakrýt svou hloupost a nezodpovědnost se jim nepodařilo. Brzy všechno prasklo.

Smrtící suvenýr byl přivezen z místa, kde neměli co dělat. Porušili pravidla a nerespektovali zákaz a upozornění. Jako rodiče dítěte zcela selhali. Pokud neměl rozum otec, měla ho mít matka. Tady se to dobře nesešlo.

Velká škoda mladého života. I tahle smutná zkušenost nezabrání dalším hlupákům lézt tam kam nemají, dělat si u toho fotky, považovat se za velké adrenalinové borce, a ještě svou hloupost exhibovat před celý „světem“.

Poučení se pochopitelně v jisté skupině lidí konat nebude. Tato tragédie je bude na takové místa ještě víc přitahovat. Jako mouchy na…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz