Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zápisník starého muže. 44. Náhoda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Výjimečný jev, nahodilá událost málo pravděpodobná, taková může nastat častěji a blíže, než si mnohdy připouštíme.

Článek

Náhoda nebo osud, jak se to vezme. Na někoho, jako na jednoho ze statisíců, se usmálo štěstí, jiný zase v nesprávnou dobu byl na špatném místě. Statistická pravděpodobnost, že někoho něco výjimečného potká, je velmi malá, řekněme až mizivá. Přesto se vyskytuje a někdy už v blízkém okolí u přátel nebo dokonce v rodině.

Jsou rizikové profese, třeba hornictví. Kolega z druhé směny požádal strýce, aby si s ním prohodil směnu. Nechtěl, zdráhal se, ale nakonec mu vyhověl. Až pak po příchodu do práce se dozvěděl, co ho minulo. Tak místo něj tehdy zahynul jiný člověk při důlním neštěstí. S tím se on, jako hluboce věřící, nemohl vyrovnat do konce svého života.

Jiný příbuzný měl zase smůlu, spadl z višně. Ne ze stromu, ale z lavičky na kterou se postavil a ta se zvrtla. Zranil se a způsobil si pracovní neschopnost. Po ukončení odešel na odpolední směnu, zastavil se ještě u lékaře a ten mu nemocenskou prodloužil. Zašel ještě za spolupracovníky, viděl je nastupovat do klece ke sfárání, a to naposledy.

Ta klec se utrhla a spadla. Zpráva o neštěstí se rychle roznesla po okolních domech. Zjišťovaly a sčítaly se oběti. Všichni ho považovali za mrtvého, ale on v šoku a otřesen zašel do hospody. Měl důvod. Až pozdě večer se dobelhal k domu. Zjevení? Ne, nebyl to jeho duch, ten by toho tolik vypít nedokázal.

Ale jsou i další náhody s nepatrnou pravděpodobností, že potkají zrovna nás. Co se může stát, určitě se někdy stane. A o tom zase příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz