Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zápisník starého muže. 45. Náhoda podruhé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Výjimečný jev, nahodilá událost málo pravděpodobná, taková může nastat častěji a blíže, než si mnohdy připouštíme.

Článek

Nepravděpodobná náhoda, až neuvěřitelná, potkala také bratrance. Tehdy v minulém století, při absenci internetu a sociálních sítí, bylo ve školách propagováno dopisování s někým v cizině. Ruština byla tehdy povinný předmět, a tak pro zdokonalení doporučen byl Ruský jazyk.

Jemu přidělili adresu dívky žijící v některé republice u Baltického moře. I tam se vyučoval Ruský jazyk a prospěch měl být vzájemný. Tak si občas něco napsali a kontakt trval, i když po maturitě narukoval na vojnu.

Po roce výcviku u tehdejších nejmodernějších zbraní protivzdušné obrany je poslali na ostré střelby někam daleko do pouště ve spojenecké zemi. Cestovali vlakem jako výprava sportovců a po více než týdnu teprve dorazili do Moskvy. Tam byla plánovaná několika denní přestávka s možnosti navštívit a shlédnout turisticky atraktivní pamětihodnosti.

Sportovní tepláky vyměnili za parádní uniformy a vyrazili. Chodili, prodírali se davy turistů a poblíž Mauzolea, jak doma vyprávěl, tam zažil šok. Z lavičky vstal a proti němu vystartoval generál ČSLA, ověšený metály a řády a oslovil ho. Že krve by se v něm nedořezal, vyprávěl. Zareagoval a podle vojenského drilu předpisově pozdravil. Hlavou mu proběhlo tisíc myšlenek, co se asi děje, když po jeho boku ještě stojí nějaká dívka. To vůbec nevypadalo dobře.

Generál zahájil vlídný, přátelský a uklidňující rozhovor. To nic neměnilo na situaci, být ve střehu a opatrný v hovoru, co vůbec a jak smí povědět. Generál si asi byl toho vědom a opatrně se vyptával odkud je, že ho zajímá jenom civilní původ a profese. A nakonec vyslovil otázku, jestli náhodou nezná někoho jménem…

A pak vyslovil jeho plné jméno. Šok, úlek a zmatek, jak se zachovat. Nebylo zbytí, po rozvaze přiznal, že tak se jmenuje také on sám. Pak už události dostaly rychlý a chaotický průběh. Ta dívka se mu vrhla kolem krku a dala prostor spontánním emocím. Generál se s chápavým úsměvem opět usadil na lavičce a se zalíbením je pozoroval.

Ano, byla to skutečně ta dívka, s níž si léta dopisoval. Jestli se ji zmínil, že bude v Moskvě nebo to zjistila jinak, to už nedohledáme. Faktem je, že ji nebylo zatěžko vyrazit do neznáma, na cestu přes tisíc kilometrů, věřit ve vlastní síly a trochu spoléhat i na náhodu. Zorganizovala si setkání s českým generálem, svěřila se mu se svým nápadem, on ji pomohl vyhledávat v davu české uniformy a další bylo už dílem osudu.

Aktéři zmiňovaných události už dávno nejsou mezi námi, ale jejich nevšední příhody vymykající se statistické pravděpodobnosti, ty snad stojí za připomenutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz