Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kokain, morfium - jednu závislost vystřídala druhá, přesto byl chirurg Halsted špičkou v oboru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Paravis, CC BY-SA 3.0 / Warren, Boston and Cambridgeport, Mass., Public domain; Wikimedia Commons

O Williamu Halstedovi se říká, že přetvářel chirurgii z uspěchané řezničiny na pečlivé a sterilizované umění. Kdo ví, jak by tento zdravotnický obor vypadal, kdyby ho netvořil pod vlivem návykových látek, ale naopak s čistou hlavou.

Článek

William Stewart Halsted se narodil v září roku 1852 do dobře finančně situované rodiny, což mu umožnilo studovat na prestižní univerzitě Yale. Zde v posledním ročníku studia objevil zájem o medicínu, což bylo překvapivé vzhledem k tomu, že byl do té doby kapitánem fotbalového týmu, hrál baseball, vesloval a studoval s podprůměrnými studijními výsledky. Následně si zvolil pokračování ve studiu lékařství na Kolumbijské univerzitě, kde pod vedením skvělých lékařů a chirurgů nabýval jistoty při stážích v nemocnicích a osvojoval si moderní postupy. Studium úspěšně ukončil v roce 1877 jako jeden z deseti nejlepších studentů ročníku.

Oblíbený i inspirující

Byť mu bylo teprve 28 let, byl hostujícím lékařem ve třech nemocnicích a podílel se na výuce studentů medicíny. Kultivovaný a intelektuální mladý muž s knírkem a cylindrem byl pro svou praktickou stránku výuky a neotřelý přístup mezi studenty velmi oblíben. A s oblíbeností šla ruku v ruce i jeho šikovnost a preciznost na operačním sále.

Rodina v nesnázích

Ač je to k nevíře, dva z nelehkých chirurgických zákroků provedl ve své rodině. V roce 1882 vykonal jednu z prvních operací žlučníku ve Spojených státech. Své matce - na kuchyňském stole - ve dvě hodiny ráno. Matka se plně uzdravila.

Rovněž sestra mu vděčí za svůj život, když při porodu utrpěla masívní ztrátu krve. Halsted neváhal, improvizovaně odebral svou vlastní krev a dal ji sestře. Jednalo se o jednu z prvních nouzově provedených transfuzí krve. Bohužel však přišel rok 1884 a slibnou kariéru narušil experiment s kokainem.

Kokain jako lék

Chirurgické zákroky v 19. století nebyly bezbolestné a jakýkoliv nový objev účinného anestetika byl přijímán s nadšením. Jako jedna z možných účinných látek pro lékařské účely byl zkoumán i kokain. Dokonce i  Sigmund Freud, tehdy mladý neurolog, publikoval práci, ve které kokain doporučoval pro léčbu různých problémů, včetně depresí a závislosti na morfinu. Kokain v této době nebyl zakázanou látkou, naopak byl běžně dostupný jako lék na bolest nebo nachlazení. Dokonce byl přidáván i do spotřebních výrobků, jako byl původní recept Coca-Coly, která ve svých počátcích obsahovala malé množství kokainu.

A protože bylo běžné, že lékaři zkoušeli nové léčebné postupy sami na sobě, nebylo tomu jinak i v případě, když se Halsted a jeho kolegové dozvěděli o tom, že kokain může být použit jako lokální anestetikum. Nařídil hromadnou objednávku „zázračné drogy“ a s kolegy a studenty si ji vstříkli do periferních nervů, aby pozorovali, jak velkou účinnost má na otupení bolesti. 

Závislost a odvykání

Než se zjistilo, že je kokain nebezpečnou a návykovou látkou, která způsobuje vážné psychické a fyzické problémy, bylo pro Halsteda už pozdě. Závislost u něj nabyla takového rozsahu, že ovlivnila pracně vybudovanou lékařskou reputaci. Náhlé absence v práci, nevysvětlitelné chování i nesouvisle napsaný článek v novinách, vedl jeho přátele k tomu, aby ho přinutili podstoupit několik odvykacích pobytů. Ty Halsted absolvoval, ale závislost na kokainu vystřídala závislost na morfinu. Kariéra úspěšného chirurga v New Yorku tak byla u konce.

Nový začátek

Halsted opustil New York, a přijal nabídku přítele Hopkinse, aby mu v Baltimoru pomohl založit novou nemocnici a první výzkumnou univerzitu v zemi. Halsted se zde vypracoval na hlavního chirurga a později i na profesora chirurgie. I když mnozí z jeho kolegů a přátel věřili, že překonal svého démona v podobě závislosti na morfinu, nebylo tomu tak. Jen to uměl dobře skrývat.

V nemocnici poznal svou budoucí manželkou zdravotní sestrou Caroline Hampton, která ho náhodou přivedla na významný objev. Trpěla ekzémem a při mytí rukou po operaci si stěžovala, že jí mycí roztok dráždí pokožku. Halsted požádal zdravotnickou firmu, aby pro Caroline vyrobila tenké rukavice, načež se zjistilo, že rukavice chrání nejen pokožku zdravotníků, ale i pacienty před infekcí. Tato jednoduchá věc znamenala malou revoluci a významný pokrok ve zdravotnické hygieně.

Revoluce v chirurgii

Halstedovi chirurgie vděčí za mnohé inovace:

  • Díky seznámení se s metodou použití antiseptik Josepha Listera Halsted dbal na dodržování sterilních postupů a minimalizování přenosu infekcí.
  • Pacient už nebyl "rozříznut odshora dolů s vyjmutím střev na ručník." Halsted dal najevo, že je nutné být k vnitřnostem ohleduplný a jakýkoliv dotyk prstem může být vnímán jako zranění, které pacientovi lékař způsobuje.
  • Halsted se podílel na radikální mastektomii pro léčbu rakoviny prsu, a k rozvoji chirurgických šicích technik, které umožnily pečlivější a přesnější uzavírání ran.
  • Propagoval pečlivý přístup k chirurgii – vždy se zaměřit na detail a usilovat o dokonalost.

Chirurg dvou tváří

William Halsted byl vynikající chirurg, který se stal obětí experimentování ve jménu medicíny. V počátcích své kariéry v New Yorku byl společenským člověkem, oblíbeným učitelem a chirurgem s mrštnýma rukama. Po přestěhování do Baltimoru byl považován za rozvážného uzavřeného samotáře, který se vyhýbal výuce studentů. Navzdory svému celoživotnímu boji proti závislosti na kokainu a morfiu, dokázal díky zápalu a odhodlání zlepšit chirurgii pro budoucí následovníky. Zemřel ve věku 70 let a zanechal za sebou nezpochybnitelný přínos medicíně.

- - -

Poznámka: Pokud znáte americký seriál Dr. House, nelze si nevšimnout určité podobnosti mezi Williamem Halstedem a Gregory Housem. Halsted i House byli brilantní lékaři, kteří se nebáli posouvat hranice možného. Oba bojovali se závislostí (House na léku Vicodin) a vůči svému okolí byli chladní a nespolečenští. Ale ani jejich závislost jim nebránila pokračovat v práci, ve které dosahovali nevídaných úspěchů.

- - -

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz