Hlavní obsah
Umění a zábava

A pak otevřela oči. Jak muzikoterapie pomáhá těžce nemocným dětem v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Dobrovský, Zdravotní klaun

Hudba a zvuky jsou součástí životů každého z nás. Pravidelně se s ní ale setkávají i velmi těžce nemocné děti. Zatímco pro nás je hudba formou relaxu, pro ně to často bývá jediný způsob, jak komunikovat s okolním světem.

Článek

Ráno neochotně vstát do školy, o přestávce vyvést nějakou lumpárnu a po škole si jít ven hrát s kamarády. Takto hravý a bezstarostný dětský svět malí pacienti z oddělení Následné intenzivní péče (NIP) neznají. Celým jejich životním prostorem je totiž nemocniční pokoj a přístroje, které jim pomáhají se základními životními funkcemi. Hudba a zvuky v podobě muzikoterapie jim ale pomáhají nejen propojit se s okolím, ale třeba si i do jisté míry hrát.

Povídáme si pomocí melodie a rytmu

S muzikoterapií u nás pracují například klauni z dobročinné organizace Zdravotní klaun. Ti pravidelně navštěvují malé pacienty na NIP Nemocnice Hořovice a ve Vojenské Nemocnici v Olomouci. „Děti na NIP jsou kvůli svému stavu naprosto sociálně odtržené od vnějšího světa. Buďto jsou v úplném kómatu, nebo ve stavu, kdy nemůžou moc dobře mluvit, reagovat, vnímat. My s nimi komunikujeme pomocí hudby,“ přibližuje práci s hospitalizovanými dětmi Honza Kyncl, Zdravotní klaun a garant muzikoterapeutických programů.

Foto: Zdravotní klaun

Muzikoterapie na oddělení NIP

Jak muzikoterapie funguje, vysvětluje Zdravotní klaunka Helena Poláková: „Zvuk a vibrace jsou ohromná pomoc ke komunikaci tam, kde se jinak komunikuje těžce. Díky zvuku se potkáváme, zvuk pomáhá propojení a uvolnění. Je to veliká krása a veliká síla. Nemůžeme si povídat, tak se společně noříme do hudby a humoru, často do směsi obojího. Děti to mají moc rády, dokážou si někdy velice jasně říct „zpívej mi, hraj na to či ono“,“ uvádí a dodává: „Je to třeba tak, že si desetiletý kluk řekne očima o buben a my mu přidržíme v ruce paličku, aby mohl hrát, a on opravdu bubnuje a hrajeme společně.“

Funguje to, říká personál nemocnice

Jemné zvuky a tóny, které vychází z bubínků, grumle, kalimby a dalších nástrojů využívaných u muzikoterapie, pak dokážou s dětmi často apatickými udělat úplné zázraky.

Výsledky na malých pacientech pozorují i zaměstnanci oddělení NIP Nemocnice Hořovice: „Vidět můžeme například vizuálně patrnou relaxaci svalů, změnu výrazu tváře, fixaci zrakem, úsměv, či dokonce smích. Projevuje se i snížení spasticity po návštěvě klaunů, zklidnění nebo celkové snížení výskytu projevů psychické deprivace,“ uvádí zástupkyně primáře Jana Djakow. I ona ostatně využívá možnosti muzikoterapie. Společně s dalším personálem nemocnice totiž navštěvuje muzikoterapeutická sezení pořádaná klauny a fungující jako prevence syndromu vyhoření.

A pak otevřela oči…

Kromě dětí s různými handicapy, které mají výrazně sníženou schopnost reagovat na své okolí, se ale na odděleních Následné intenzivní péče nacházejí také malí pacienti, kteří jsou v kómatu. I u nich přináší komunikace prostřednictvím rytmu a melodie nečekané, často až dechberoucí reakce.

„Pamatuji si pacientku v kómatu, chodili jsme k ní pravidelně asi tři roky. Už jsme v podstatě nic nečekali, přestože jsme cítili, že to napojení mezi námi fungujeme. A jeden den zkrátka otevřela oči a my jsme se viděli. To byl opravdu velký okamžik,“ vypráví příběh jedné z pacientek Kyncl.

Reakce dětí, které jsou dlouhodobě v kómatu, na tóny a zvuky při muzikoterapii, lze vidět dokonce i na přístrojích. Jak říká primář hořovického oddělení NIP Daniel Blažek: „I pacient, který zdánlivě vypadá, že vůbec nevnímá, se zklidní, uvolní se svalové křeče. Když přijdou klauni, hned vidíme, jak se ta čísla na monitorech mění.“

Sílu mocného zvuku můžou vidět úplně všichni

Často povzbudivé reakce dětí díky práci klaunů s muzikoterapií má teď možnost vidět i široká veřejnost. O práci Zdravotních klaunů na oddělení NIP v Hořovicích totiž vznikl dokument Mocný zvuk, který měl mimo jiné premiéru na několika filmových festivalech, například na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nebo Zlín Film Festivalu.

Nyní se na něj ale budou moct podívat skutečně všichni, a to v rámci mimořádného živého vysílání. To se uskuteční 21. 2. 2024 od 19 hodin na facebookovém a youtubovém kanále Zdravotního klauna. Po promítnutí asi půlhodinového dokumentu bude následovat diskuze se Zdravotním klaunem Honzou Kynclem a primářem Danielem Blažkem, moderovaná influencerkou a spisovatelkou Terezou Salte. Na různorodé otázky ohledně muzikoterapie a reakcí dětí se diváci můžou ptát buďto přímo během vysílání nebo předem prostřednictvím sociálních sítí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Muzikoterapie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám