Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zejména Vaše dítě je součástí Vašeho rozvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Už ho nemůžete vystát. Myšleno skoro exmanžela. Ale máte s ním přece dítě. Takže komunikovat budete muset. Protože máte společné dítě.

Článek

Rozvádějící se rodiče k nám chodí denně, resp. jeden z nich, protože obě strany zastupovat nemůžeme. Tento rodič se zpravidla na svůj životní příběh dívá toliko svýma očima, v ojedinělých případech, u těch uvědomělejších, i očima svého partnera, tedy druhého rozvádějícího se rodiče. Bohužel ve fází konfliktu, beznaděje a soustředění se na majetkové otázky rozvodu se poněkud vytrácí pohled toho nejvíce zasaženého, což je právě společné nezletilé dítě.

Názor dítěte

Často musíme rodiče upozorňovat na to, že by se na budoucí rodinné uspořádání měli dívat právě také z pohledu jejich dítěte a respektovat co nejvíce názor právě dítěte. Rodiče by se pak, ideálně za pomoci odborníka, a to nejčastěji psychologa, společně dítěte měli zeptat, jak si představuje budoucí rodinné uspořádání. Je nutné zohlednit, že pokud se již rodiče rozvádějí, neměli by dítěti brát alespoň nějakou životní jistotu, která jim zbývá, tedy kontakt se sourozenci, prarodiči, dalšími příbuznými, spolužáky a kamarády.

Nejvhodnější je tedy zachovat stávající školské zařízení, volnočasové aktivity, stávající kontakty s prarodiči, a co nejvíce ze života, na který bylo dítě dosud zvyklé.

V žádném případě není v zájmu dítěte, aby ho některý z rodičů ovlivňoval ve svůj prospěch, když tato manipulace s dítětem může být soudem negativně vyhodnocena proti ovlivňujícímu rodiči.

Dítě za rozvod nemůže

Z psychologického hlediska je potřeba dítěti neustále opakovat, že skončení partnerského vztahu rodičů není jeho vinou, že se jedná pouze o rozhodnutí rodičů, které dítě nijak nezapříčinilo.

Rodiče by měli dítěti vysvětlit, že svůj názor bude moci v průběhu soudního řízení vyjádřit před sociálním pracovníkem či soudem, bude-li si to přát, a že jeho názor je velmi důležitý pro rozhodnutí soudu o jeho budoucích poměrech. Dítě by také mělo vědět, že kterákoli forma péče, tedy ať již výlučná, střídavá či společná, neupírá ani jednomu z rodičů jeho práva podílet se na výchově. Ani jeden z rodičů nemá víc práv, než ten druhý.

Pokud máte za to, že je pro Vás obtížné s dítětem ohledně rozchodu s druhým rodičem komunikovat, nebo v případě, že dítě rozchod rodičů těžce nese, rozhodně se obraťte na odbornou pomoc. Dítěti se snažte co nejvíce naslouchat a soudním průběhem Vašeho rozvodu jej ideálně vůbec nezatěžujte.

Pamatujte na to, že rozpad vztahu je pro dítě stejně náročný jako pro Vás, dospělého člověka, bohužel někdy i náročnější. Právníci Vám sepíší podání k soudu a u soudu Vás zastoupí, nemohou Vám však pomoci s běžným rodinným životem u Vás doma.

Petra Langerová, advokátka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz