Hlavní obsah
Sport

Blíží se dvě bitvy o Prahu. Slavia už nesmí škobrtnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Až příliš velké drama v domácím zápase s Jabloncem nebylo pro slávisty dostatečným varováním a následovala velmi nepříjemná ztráta v dohrávce ve Zlíně, čímž nadělila velmi příjemný dárek vedoucí Spartě.

Článek

S tou jí čekají v brzké době dvě konfrontace, které mohou již hodně napovědět o tom, jak budou v Edenu na tento ligový ročník vzpomínat. Ještě před nimi však čekají Slavii dva zápasy, v nichž si již nemůže dovolit žádné zaváhání. Jedná se totiž o konfrontaci s týmy ze spodní části tabulky. První dva zápasy odehrané po zimní přestávce fanouškům zatím mnoho optimismu nepřinesly.

Šest bodů! Méně nebrat

Nejbližší ligová prověrka čeká Slavii v neděli v Karviné, která má za sebou ještě mnohem horší vstup do fotbalového jara a připsala si dvě porážky v poměru 0:3. První se zrodila v domácí bitvě s vedoucí Spartou, která patrně nikoho příliš nepřekvapila. Stejný výsledek na stejném hřišti se však zrodil také v dohrávce 18. kola s Pardubicemi. Tým Radoslava Kováče tak poskočil na jedenácté místo, přičemž se jedná o dalšího soupeře pro tým z Edenu, kde si Trpišovského soubor nemůže dovolit žádné zaváhání.

V dohrávce 17. kola na hřišti Zlína nečekal žádný slávista nic jiného než tříbodový zisk. Remíza 1:1 a červená karta, jež byla udělena Václavu Jurečkovi však udělala Slavii velkou čáru přes rozpočet. Další zaváhání si už tým Jindřicha Trpišovského prostě nemůže dovolit. Jedině splnění role favorita a zisk šesti povinných bodů mohou přinést před dvěma derby se Spartou jistý optimismus.

V podzimní části porazila Slavia v domácím prostředí Karvinou 5:1 a na hřišti Pardubic vyhrála 1:0 díky Jurečkově gólu z pokutového kopu. Na podzim tak Trpišovského tým dokázal roli favorita splnit. Nyní však jde jeho tým do těchto konfrontací pod mnohem větším tlakem, neboť se vzpamatovává z jedné nečekané ztráty a další zaváhání v tak krátkém časovém sledu by představovalo pro „sešívané“ další velkou nepříjemnost.

Dvě derby mohou odstartovat jarní zvrat

Po domácím zápase s Pardubicemi čeká Slavii derby ve čtvrtfinále MOL cupu a během prvního březnového víkendu se oba rivalové potkají na Letné v rámci 23. ligového kola. První dva zápasy po zimní přestávce přinesly sice Slavii čtyři body, ale mnoho důvodů k optimismu fanoušci skutečně nemají. Jednou ze základních fotbalových zásad je přísloví, že derby nemá favorita. Bude se Slavia na začátku března již nacházet v lepší fotbalové náladě?

Pokud se Slavii povede pohárový zápas v domácím prostředí, ztratí její největší rival naději na zisk domácího poháru a případný double. „Sešívaní“ by si v tomto případě naopak udrželi naději na obhajobu této trofeje, kterou získala na začátku května loňského roku a tehdy byla patrně o to sladší, že ji přebírali na sparťanském sídle na Letné. Jednalo se však patrně o velmi slabou náplast na rány z prohraných dostihů o domácí ligový titul, který Sparta slavila po devíti letech. Před ligovou konfrontací se u slávistů jistě dostaví vzpomínky na patrně nejbolestivější podzimní ztrátu.

V domácím prostředí totiž přišla o vítězství až v deváté minutě nastavení, kdy Lukáš Haraslín vyrovnal z pokutového kopu. Jedná se o jeden z důvodů toho, proč se Slavia momentálně Letenským dívá na záda. Pokud by se Slavia v tomto případě opět dokázala pomstít dobytím Letné, nálada slávistických příznivců by se zase výrazně zlepšila. Základ pro dobrou náladu po derby však musí Slavia položit již na hřišti Karviné. Sparta má na druhý tým tabulky náskok čtyř bodů a slávisté si již nemohou dovolit navýšení této velmi nepříjemné ztráty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz