Hlavní obsah
Sport

Preview 30. kola F:L: Zápasy, které budou míchat skupinou o titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Máme před sebou poslední základní části Fortuna ligy, ale stále jde o hodně. První tři pozice jsou sice obsazené, ale o ty další se ještě může strhnout pořádný boj. Pojďme se podívat na predikce toho, jak by to celé mohlo dopadnout.

Článek

Sigma Olomouc – Sparta Praha

Je už stoprocentně jasné, že Sparta skončí po základní části na první příčce tabulky. Rozhodně to ovšem neznamená, že by neměla o co hrát. Momentálně má čtyřbodový náskok a ten se může velice rychle ztenčit. Stačí si vzpomenout, jak Olomouc v minulém zápasu potrápila Slavii, navíc na jejím hřišti. Rozhodně tak pražský klub musí zabojovat o vítězství.

Ani Sigma ještě není bez šance a mohla by se protlačit do elitní šestky. Nemusí ji k tomu ovšem stačit ani výhra. Musela by se totiž spolehnout i na prohru Slovácka a minimálně remízu Liberce. Tato situace je ovšem poměrně nepravděpodobná.

Sparta si patrně půjde v tomto utkání za výhrou a moc nevěřím, že by se dostala do situace jako Slavia. Birmančevič je navíc ve skvělé formě, dva góly dal konečně i Kuchta a jeden nádherný Haraslín. Sparťanský trojzubec tak pravděpodobně tento střet překlopí na stranu hostů. Remíza je spíše méně pravděpodobná.

Hradec Králové – Slavia Praha

Podobná situace je i v zápase Slavie v Hradci. Sešívaní postoupí do nadstavby z druhého místa, ale rovněž oni musejí za každou cenu bodovat. Další ztráta by jejich šance na titul poslala už jen do rovin teoretična.

Postoupit (trochu překvapivě) mezi nejlepší šestku může i nyní devátý Hradec. Ovšem pouze v případě, že vyhraje nad Slávií, Slovácko i Liberec prohrají a Olomouc neporazí Sparta. Šanci má tak ještě menší než Sigma.

Nemyslím si, že Slavia bude i v dalším zápase ztrácet body. Důležitost tohoto utkání je až příliš veliká. Dokážu se představit, že největší nešťastník předchozího utkání David Zima bude sedět na lavičce. Pražský tým bude dobře bránit, ale zároveň i rozjede velice útočný fotbal a soupeře zatlačí na maximum. Ale pozor! I v minulém roce hrála Slavia svůj poslední zápas s Hradcem a doma pouze remizovala. Otroci jsou navíc slušně rozjetí.

Baník Ostrava – Liberec

Velice zajímavý zápas by se mohl odehrát mezi Baníkem Ostrava a Slovanem Liberec. Momentálně čtvrtý tým tabulky z Ostravy má nadstavbu jistou. Za jistých okolností je ještě může předběhnout Mladá Boleslav, ale v minulém kole se hráči Baníku i přes nepříznivý průběh nakonec docela rozstříleli.

Liberec je momentálně těsně za nadstavbovou šestou příčkou. Přestože po příchodu nového majitele Ondřeje Kanii jim byl trochu předvídán rychlý vzestup, poslední dva zápasy nebyly úplně přesvědčivé. Médii navíc prosakuje posezónní konec trenéra Kozla, což může tým trochu znervózňovat.

Ačkoliv se Baníku na jaře doma příliš nedařilo, v posledních zápasech z nich cítím velkou sílu. Zejména Ewerton je ve skvělé formě, což ukázal i na Spartě. Zdaleka ne tak dobře ovšem vypadala obrana, v čele s Filipem Blažkem, který udělal několik fatálních chyb. Za mě by měl místo něj konečně dostat šanci Karel Pojezný a ostravští by si měli pojistit čtvrtou příčku.

Jablonec – Mladá Boleslav

Jablonecký tým už má jistou skupinu o záchranu, i když stále bojuje o lepší 12. příčku. Na jaře se jim příliš nedaří. Zejména z posledních pěti zápasů získali pouze jeden bod za remízu se Zlínem.

Mladá Boleslav už má rovněž jistou skupinu o titul. Momentálně je na pátém místě, ale ještě může klesnout na šesté. Museli by ovšem svůj zápas prohrát a Slovácko zvítězit v Budějovicích.

Dokážu si představit, že v tomto zápase bude i remíza. Pravděpodobněji mi ovšem z toho vychází výhra hostů. Oproti domácím totiž v posledních osmi zápasech prohráli jen jednou. Dokázali dokonce remizovat na Spartě, i když v početní výhodě.

České Budějovice – Slovácko

České Budějovice jsou až na předposledním místě a budou bojovat o záchranu. V posledních třech zápasech ovšem neprohráli, když získali jednu výhru a dvě remízy. Ještě klidně mohou postoupit na místo čtrnácté, museli by ovšem doma vyhrát a Zlín zároveň prohrát.

Slovácko je momentálně na šesté příčce, ale v poslední době se mu naopak příliš nedaří. Rozhodně tak nemá nic jistého, protože za ním je velká tlačenice. Po konci sezóny ze Slovácka odchází trenér Martin Svědík a přijde mi, že se to zčásti projevuje i na jejich výkonech.

Vlastně těžko posoudit, jak tento zápas skončí. Slovácko by mělo jít do zápasu jako favorit, ale až na remízu na Plzni ve 29. kolo nepředvádí kdovíjaké výsledky. České Budějovice navíc doma umí zahrát. Nedávno na Střeleckém ostrově porazili Liberec, na jaře ještě Baník Ostrava i Sigmu Olomouc. Osobně bych se přikláněl k remíze. Budu znát nervozita na obou stranách a moc gólů podle mě nepadne.

Zápasy, které neovlivní pořadí skupiny o titul

V zápase Plzně s Teplicemi v širším pohledu o nic nejde. Viktorka má jisté třetí místo a bude ho chtít potvrdit. Teplice zase mají na desátém místě jistou prostřední skupinu a budou bojovat o účast v pohárové Evropě.

Zlín s Karvinou je souboj týmů ze spodku tabulky. Oba půjdou do boje o udržení se ve Fortuna lize. Zaleží už jen na tom, z jakého místa.

Bohemians i Pardubice mají rovněž jistou skupinu o záchranu. Klokani z jedenáctého místa, momentálně třinácté Pardubice ještě mohou klesnout o příčku níže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz