Hlavní obsah
Sport

Jarní program Sparty není pro slabé povahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl

Před dvěma lety se sparťanští fanoušci klepali strachy a prožívali mnohé infarkty, když Sparta nastoupila proti týmům ze spodní části ligové tabulky. Až Priske vtiskl Spartě styl, kterým se prezentuje dnes a válcuje jednoho soupeře za druhým.

Článek

Její jarní program dá ale vzpomenout časům nedávno minulým. Slovácko, Slavia, Slavia, Plzeň. To jsou soupeři Sparty v rozmezí dvou týdnů na přelomu února a března.

Slovácko je pro Spartu neoblíbený tým. Do Uherského Hradiště letenští nejezdí rádi, nesvědčí jim hra soupeře a celkově Slovácko na Spartu umí. Snad každý rudý fanoušek nikdy nevymaže z paměti prohru 0:4 ještě za trenéra Vrby. Z posledních čtyř zápasů na Městském stadionu vyválčila Sparta pouhopouhé dva body a ani výjezd na jaře nebude z nejlehčích. Zvláště když se Slovácko dostává do zajímavé formy. O rivalitě se Slavií a Plzní snad ani nemusí být řeč.

Evropa může do programu hodit vidle

Když se nad programem zamyslíme, čtyři zápasy nejsou až tak moc. Přeci jen týden volna před tím, týden volna poté. Jenže Sparta bojuje ještě o postup v Evropě. A tím se nám to komplikuje trochu více. Existuje malinká šance, že by Sparta vyhrála svou skupinu Evropské ligy a nutno říci, že by to pro ni bylo vítězství velmi cenné. V případě vítězství ve skupině by se totiž vyhnula předkolu play-off, které je na programu v druhé polovině února. Druhé i třetí místo ve skupině ji automaticky posouvá do předkola a tím se situace rapidně komplikuje.

Ačkoliv se jedná o variantu krajně nepravděpodobnou, šance na vítězství ve skupině přesto existuje. No ale upřímně, očekává i ten nejoptimističtější fanoušek výhru nad Limassolem o 4 góly a zároveň remízu Betisu s Rangers? Daleko pravděpodobnější je postup z druhého místa, či dokonce Konferenční liga. A to je přesně ta situace, která zamotává jarní program. Už to totiž není Slovácko, Slavia, Slavia, Plzeň. Najednou se z programu stává typický anglický týden Karviná, Evropa, Liberec, Evropa, Slovácko, Slavia, Slavia, Plzeň, a to na celý měsíc.

Ještě zajímavější varianta je v případě postupu Sparty do play-off jakékoliv evropské soutěže. To si potom orámujme zápas s Plzní dalším evropským dvojzápasem. Pokud by se tak týmu z Letné podařilo ve čtvrtek postoupit, anglický týden by ji čekal od 10. února do 16. března – šest týdnů, 11 zápasů.

Bez posil to nepůjde

Po povedené polovině sezóny není divu, že pražské hráče skautuje řada evropských klubů. Ať si myslíme, že je Křetínského peněženka bezedná, lze předpokládat, že v případě zajímavé nabídky hráči půjdou za svým štěstím o dům dál. V první řadě hrozí odchod kapitána Ládi Krejčího, který si přestup jednoznačně zaslouží. Spartě odevzdal maximum, a tak mu přejme úspěchy i v lepších soutěžích. V případě jeho odchodu by o to víc bolel odchod také Martina Vitíka, na kterého se jezdí dívat až z Itálie. Půl miliardy v kase, ale obrana v troskách. Jasně, zbývá Panák a Sorensen, ale to je zatraceně málo na tolik těžkých zápasů. Snad poptávka po dalších hráčích nebude tak velká, i když v řadě případů by to bylo spíše s podivem.

Už podzimní část sezóny ukázala, že hráči v tuzemsku nejsou zvyklí hrát dva zápasy týdně. Bohužel nejsme v Anglii, kde jsou na to připravení. Možná fyzická část přípravy není dostatečně tvrdá. Sparta hraje fyzicky extrémně náročný styl fotbalu. Útočníci nahání obránce při rozehrávce, záložníci vypomáhají v útoku i v obraně a obránci naopak často podporují útok. Únava je hlavním zdrojem vynucené rotace v týmu, ale výkony hráčů zahřívajících lavičku nejsou vždy takové, jaké bychom je chtěli.

Ať už některý z hráčů Epet arénu opustí, či nikoliv, v zimní přestupovém období čeká management obrovská práce. V ideálním případě by bylo potřeba dvou plnohodnotných hráčů do každé řady. V současné době náhradníci nepředvádějí takové výkony, které by jim umožnili získávat body nad takto silnými soupeři. Nutno dodat, že zcela vynecháváme aspekt možného zranění. To, že je marodka Sparty nyní téměř prázdná, neznamená, že tomu tak bude i po zimní přípravě.

Má tohle vůbec řešení?

Nabitý program řešení zcela jistě má. Podívejme se na anglické kluby, které jsou na takový zápřeh zvyklé. V našich podmínkách ale nelze očekávat zázrak ze dne na den. Současně mají týmy v zimě pouhý měsíc a půl na přípravu a to už moc nenatrénujete. Zimní příprava nicméně musí být zaměřena hodně na fyzickou kondici, aby Sparta mohla praktikovat takto náročný styl fotbalu jako dosud. Pokud to hráči neuběhají, budou muset přejít na jiný styl. To ale u Priskeho moc čekat nemůžeme.

Dalším důležitý prvek je šíře kádru a jeho kvalita. Sparta má dostatečně široký kádr, aby odehrála i půlku sezóny ve formátu středa – neděle. Otázka je ale jeho kvalita, kdy kvalita lavičky ani zdaleka nedosahuje kvality prvního týmu. Nabízí se také možnost odložení některého z ligových duelů na pozdější termín. Ala kam? Nadstavba přidala do programu další zápasy. Poslední duel nadstavbové části je plánovaný na 25. května a už 14. června nám začíná tolik očekávané EURO. Kalendář ligových klubů je tak nabitý a zátěž roste s případnými postupy Sparty jak v domácím poháru, tak v Evropě.

Když se člověk podívá na program, chce se říct, že během měsíce se může znehodnotit celá podzimní část sezóny. Pokud Sparta ve čtvrtek postoupí v Evropě do jarních bojů, čeká ji 6 týdnů, které mohou zásadním způsobem ovlivnit její budoucnost na třech frontách. 6 týdnů, které budou fanouškům přinášet řadu infarktových okamžiků. V duchu tvrzení, že účel světí prostředky, nás bude čekat ne tolik pohledný fotbal s důrazem na výsledek než předváděnou hru. I přes to je to ale ta část sezóny, na kterou se každý fanoušek těší nejvíc. Ta část sezóny, kde se vše láme, a jestli jsme si trhali vlasy v Pardubicích, v únoru nás teprve čekají ty pravé nervy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz