Hlavní obsah
Sport

Nudné derby, které neřeší vůbec nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Fanoušci Sparty i Slavie se po vyhecovaném derby ve čtvrtfinále domácího poháru těšili na pokračování emotivního seriálu v neděli v dalším ligovém kole. To se ovšem nekonalo, a tak jedinou zajímavostí celého zápasu byla červená karta pro Preciada.

Článek

Festival ofenzivních šancí ze středy se nekonal ani minutu. Oba týmy nastoupily do utkání velmi dobře takticky připravené. Remíza ale nehraje do karet ani jednomu. Pouze dál udržuje čtyřbodový náskok Sparty na čele ligy, ale vytváří zajímavou půdu pro derby v nadstavbě. Tam už se oba týmy nebudou moci spokojit s bodem za remízu, tam už půjde do tuhého. Výhodou dnešního zápasu byl snad jen fakt, že ani jeden z týmů si nevyplýtval moc sil pro čtvrteční zápas v Evropské lize.

Když ani to nejsilnější nestačí

Sparta nasadila do zápasu to nejsilnější co má aktuálně Brian Priske k dispozici. Oproti pohárovému zápasu se na hřišti objevil jak Haraslín, tak Kuchta. Že by to však přineslo nějaké oživení a zvýšení tlaku, to se říci nedá. Hráči Slavie měli Lukáše Haraslína perfektně přečteného a mladý Vlček mu znepříjemňoval život, jak jen mohl. Když tohoto hráče dostatečně obránci prudí, jeho výkon je poloviční a to se dnes sešívaným podařilo.

Dost na tom, že na úkor Lukáše Haraslína musí hrát Veljko Birmančevič na své slabší straně, ale dnes si ani s formou moc nepotykal. V úvodu zápasu zaznamenal několik laciných ztrát, ale jeho přínos týmu je i přesto nenahraditelný. Jeho neustálé obíhání obránců soupeře je obdivuhodné a chtěl bych mít alespoň deset procent jeho fyzického fondu.

Šetření opor na ligové derby přišlo vniveč. Výkon obou týmů by dnes nebyl o nic lepší, kdyby Sparta nasadila několik hráčů z lavičky. Střídající hráči nevynikali, ani nepropadali, tedy snad až na Tomáše Wiesnera. Jak může hráč, který za 20 minut udělá snad 10 chyb, hrát za Spartu, to je záhadou. Letenští si tak mohou jen nadávat, že v zimním přestupovém období nepřivedli kvalitního křídelníka, který by byl schopný odehrát alespoň jeden zápas bez do očí bijících chyb.

Obrana hrála prim, ale ta Sparťanská vypadá pevnější

Slavie poučená ze středečního zápasu do obrany nenasadila Igoha Ogbua. Ještě aby ano, když Spartě daroval poslední tři zápasy svými chybami. Za to ale nastoupila s obranou tak zataženou, že měla málem pět gólmanů. Sešívaní vsadili na pevný defenzivní blok a extrémní koncentraci zadních řad. To jim ale ubíralo hodně do útoku, který byl v tu chvíli bezzubý, ale oceňuji, že se dokázali poučit ze zápasu v poháru.

Sparta v poslední době nemá až tak velké problémy s dobýváním soupeřových obranných valů, ale dnes bylo zaujetí pro hru u hráčů soupeře enormní a nad síly domácích. Nedivím se, že Slavia zalezla do svého vápna a ven se dostávala jen sporadicky. Ztráta v tomto zápase by dala Spartě obrovskou výhodu v boji o titul.

Obrana domácího celku působila oproti pohárovému utkání velmi kompaktně a dnes se vyhnula jakýmkoliv chybám. Na rozdíl od hráčů Slavie nebyla zalezlá před vlastní brankou, ale Sparta zvolila taktiku až perfekcionistického zajišťování. Když už se dostali hráči Slavie do obrany letenských, ani jednou v zápase to nebylo jeden na jednoho. Systém neskutečně náročný na fyzičku i mentalitu však Spartě sedí.

Rozdíl mezi současnou Spartou a Slavií je ve hře pod tlakem

Každému týmu se hraje špatně, když na něj neustále tlačí soupeř a snaží se ho svým nátlakem donutit k chybám. To je nejvíce vidět v obraně a v přechodové fázi. Tu má Sparta na daleko vyšší úrovni než současná Slavie.

Slávistické napadání rozehrávky nepůsobilo letenským problémy ani ve středečním zápase, ani v tom nedělním. Sparta má k dispozici technicky vyspělé beky a Peter Vindahl svou hrou nohama rozhodně přispívá ke kvalitní rozehrávce. Jak Panák, tak Krejčí s Vitíkem si dokáží zahrát bago s útočníky soupeře, a když je potřeba, přispěchá na pomoc někdo z dvojice Laci – Kairinen.

A právě v práci s míčem pod tlakem je mezi oběma rivaly největší rozdíl. Sparťanští útočníci nalezlí na obráních soupeře a Slavia ztrácí balóny a daruje Spartě šance. Když už se sešívaní poučili z posledního zápasu, že s takhle naivní obranou nemohou proti letenským hrát, mohli se poučit ještě z toho, že Sparta v současné době hraje extrémně nátlakový fotbal.

Hloupost Preciada a eso jménem Staněk

Když už tedy fotbal bez šancí, tak alespoň klukovina Angela Preciada a herecký výkon Jana Bořila, fanoušky pobavili. Ohnat se po soupeři je vždy hloupost, ale udělat to v derby za vyrovnaného stavu a darovat tím přesilovku nejvíc nenáviděnému soupeři, to už je vrchol. Preciado se profiluje ve velmi zajímavého, technického, rychlého a šikovného hráče, ale v těžkých zápasech ukazuje, že má poměrně velký problém v hlavě. Jako by mu nestačilo, že v předešlém ligovém derby měl být vyloučen za faul na Provoda, on to udělá znovu. Asi se ani nemusíme bavit o Oscarovém výkonu Jana Bořila.

Co však může Spartu v honbě za titulem trochu rozladit, je návrat Jindřicha Staňka. Ten sice dnes nemusel být tolik ve střelecké permanenci, avšak jeho ledový klid v rozehrávce a celkově sebejistý dojem může Slavii hodně pomoci.

Ať tak či tak, dnešní derby nebavilo a pro další průběh ligy vůbec nic neřeší. Škoda, těšil jsem se na vypjatý zápas a snahu Slavie stáhnout náskok konkurenta. Ale asi jim stačí ztrácet 4 body a věří si do nadstavby. V současném rozpoložení je ale otázkou, zda mají sešívaní na to, porazit Spartu, která je v extrémní formě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz