Hlavní obsah
Sport

Plzeň si hladce poradila se Zlínem. Mosquera si hlasitě říká o základ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl/ Jindřich Jager

V tabulce jsou shodně třetí. Zatímco Zlín je třetí od konce, a po překvapivých jarních výsledcích se odpoutal o čtyři body od posledních Českých Budějovic, Viktorie Plzeň se osamostatnila na třetí příčce tabulky Fortuna ligy.

Článek

A tak zatímco Viktoria nechtěla dále ztrácet na vedoucí duo, rozjetý Zlín pokukoval nad ním figurující Hradec Králové.

Opatrný začátek. tempo zápasu nastartoval výstavní gól

Plzni se celkem povedl vstup do jarní části sezóny, přestože doma z posledních pěti utkání vyhrála pouze jednou. Rozdíl sedmi příček v tabulce nebyl v první třetině zápasu viditelný. Viktoria měla sice optickou převahu, branku soupeře však přímo neohrozila. Zlín se naprosto v pohodě bránil, a Západočechy do tlaku nepouštěl.
Jakmile časomíra nakousla dvacátou minutu, opřel se nádherně do balonu John Mosquera při zahrání standardní situace, a nechytatelnou střelou otevřel skóre. Plzeňská trefa je již patnáctým gólem ze standardních situací, což je nejvíce z celé ligy. Lehce otřesený Zlín jen o chvilku později přežil další plzeňskou šanci. Po skvělé přihrávce Tomáše Chorého se tváří v tvář zlínskému brankáři ocitl Šulc. Na Dostála však nevyzrál.

Plzeň však po prvním gólu postupně přebírala otěže zápasu, občas Zlínské přikovala k jejich vápnu, a bylo vidět několik poměrně slušných závarů. Šance na úspěch Moravanů však držel skvěle chytající Dostál.

Mosquera v základu, famózní Dostál

Pokud někdo střelce první branky odepisoval, a předpokládal, že jeho čas se v Plzni naplnil, hluboce se mýlil. Již v předchozím zápasu s Bohemians byl v základní sestavě a důvěru trenéra splatil velmi dobrým výkonem, kdy přihrál na druhou branku. A dnes vstřelil branku vedoucí. Po několika měsících, kdy pravidelně začínal na lavičce, a v některých případech se na hřiště nedostal ani jako střídající hráč tak svou šanci chytil za pačesy. Trenér Koubek totiž na jaře změnil klasické plzeňské rozestavení 3-5-2 na 3-4-3, a tím vytvořil prostor pro tohoto šikovného Kolumbijce. Poměr střel na branku se začal s postupujícím časem výrazně naklánět na stranu Plzně. Plných pět střeleckých pokusů, ale výraznějšímu rozdílu ve skóre zabránil Stanislav Dostál, který ve zbytku poločasu vytáhl několik bravurních zákroků a plzeňské střelce přiváděl k zoufalství.

Skvostný začátek druhé půle

Po pár minutách druhé půle Viktoria předvedla rychlý přechod do útoku. Z části této pohledné akci přispělo i podklouznutí hostujícího obránce v nejméně vhodnou chvilku. Díky tomu se k centru dostal opět John Mosquera, který před brankou našel probuzeného střelce Plzeňských - Pavla Šulce. Ten zavěsil letos již po desáté! Poprvé však před domácím publikem. Kdo by před rokem, či dvěma čekal, že se zrovna z tohoto hráče stane exkluzivní proměňovatel? Zvláště po „památném“ utkání se Spartou, kde spálil dvě mega šance si myslím, že málokdo.

Viktoria se po druhém vstřelením gólu již definitivně uklidnila, začala hrát „svoji“ klasickou hru - sebevědomou, nátlakovou a s dobře fungující obranou.

Zlínský trenér Bronislav Červenka se průběhem utkání nesmířil, a o změnu poměrů na hřišti se pokusil dvojitým střídáním. Nicméně ani toto Plzeň nezbrzdilo, a dál pokračovala ve ztečích branky soupeře. I Plzeň občerstvila síly dvojím střídáním, kdy agilního Červa vystřídal Ibrahim Traoré, a na hřiště se dostal i Matěj Vydra, který nahradil Mosqueru, který odchází z hřiště za bouřlivého potlesku s bilancí 1 + 1.

Na poslední dvacetiminutovku Zlínský trenér opět na hřiště vyslal další dva čerstvé hráče. Ke cti mu slouží fakt, přes nepříznivý stav utkání, a viditelnou kvalitu na straně Plzeňských se snažil s vývojem utkání něco udělat.

Antonín Fantiš jako hrot - leč nefunkční

Na poslední čtvrthodinu utkání se jako polední střídající hráč Zlína na hřiště dostal velezkušený Antonín Fantiš. Toho na hrotu útoku v poslední době již moc nevídáme. Možná i to, že se Plzeň v této fázi utkání již nepouštěla do větších akcí, a spíše se soustředila na obranu v bloku, a rychlé brejky. Tlak Zlínských byl však spíše platonický, a Martin Jedlička v brance Plzně se moc nezapotil.

A tak pár minut před vypršením základní hrací doby se po přihrávce Tomáše Chorého opět skóroval Pavel Šulc. Gól s číslem popisným 11. Chorý se sice v utkání neprosadil, ale na druhé brance měl lví podíl, u třetí přímo asistoval.

Dnešní utkání sledovalo lehce přes devět tisíc diváků. Mezi nimi i kouč národního týmu Ivan Hašek. Minimálně trio Viktoriánů - Chorý, Šulc a Kalvach mu lze do výběru pro ME doporučit.

Zajímavostí na závěr jsou žluté pro oba hlavní lodivody. V první půlce dostal za slovní připomínky žlutou kartu Bronislav Červenka. V druhé pak stejnou barvu karty, za stejný prohřešek i domácí kouč Miroslav Koubek. Ten si po zápase postěžoval, že se cítí nevinný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz