Hlavní obsah
Sport

Vršovické derby opět pro sešívané. Slavie je v čele ligy.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Poslední zápas sobotního bloku 27. ligového kola obstaralo Vršovické derby. Tentokráte se o pár set metrů dál k sousedům do Edenu vydala Bohemka.

Článek

Minulé kolo oběma týmům vyšlo jak herně, tak výsledkově. Klokani po dlouhé době připsali tři body v domácím zápasu s Jabloncem, Slavia při výjezdu na jih Moravy neměla problém se Slováckem. Favoritem utkání byla jednoznačně Slávie, která do včerejšího zápasu ovládla již šest po sobě jdoucích vzájemných zápasů.

První půle v tlaku, ale bez efektu

Slavia hned od úvodních minut začala potvrzovat roli favorita utkání, kdy měla povětšinou míč na svých kopačkách a tlačila se na svou útočnou polovinu. Přes zhuštěnou obranu zelenobílých se ale dostávala do šancí složitě, a v prvních 15. minutách zápasu si žádnou vyloženou šanci nedokázala vytvořit. To po čtvrthodině mohl změnit prozatímní nejlepší ligový střelec Václav Jurečka, který si naběhl na skvostnou přihrávku Lukáše Provoda. Proti byl ale strážce klokaní branky Lukáš Soukup, který nahradil zraněnou jedničku Romana Valeše. Úmysl Jurečky skvěle přečetl, dobře vyběhl a zakončit mu nedovolil. Přestože tlak sešívaných byl často až drtivý, pár minut poté co musel kvůli zranění střídat Daniel Köstl, a na hřiště se dostal matador Martin Dostál, předvedla Bohemka ojedinělou, ale poměrně nebezpečnou akci. Jan Kovařík se pěkně uvolnil, a vyslal přízemní centr před branku domácích, kde v poslední době čaruje Jindřich Staněk. Nyní zasahovat nemusel, protože Eriku Prekopovi chybělo pár centimetrů, aby střílený centr mohl usměrnit směrem k brance.

Do konce poločasu se na projevu na hřišti nic nezměnilo. Slavie s míčem na noze hrála, tlačila. O tom svědčí i poločasový údaj o poměru držení míče přes 70 % pro sešívané. Přímé střely na branku však vyslala pouze dvě. Gólman Staněk zasahovat nemusel ani jednou.

Jak je důležité míti svého Chytila

Druhý poločas začal ve stejném módu, tedy tlak Slávie a bránící se Bohemians. To, že se skóre zápasu neposunovalo z nuly výše ve prospět domácích, byla především zásluha skvěle chytajícího Soukupa. Ale ani on nezabránil situaci z 55. minuty, kdy si na odražený balón těsně za hranicí vápna počkal Petr Ševčík, který vyslal nechytatelnou střelu. Pomocí tyče dostal balón za záda brankáře, který na tuto střelu vůbec nezareagoval. Pro tohoto záložníka to byla první soutěžní branka po téměř dvou letech. Kdo si vzpomene na jeho památné dvě trefy z pohárového utkání s Chelsea, těžko uvěří, že se naposledy v lize trefil předloni v květnu v dalším derby, tentokráte se Spartou.

O dvanáct minut později si domácí svůj náskok pojistili. Že je Mojmír Chytil skvělý fotbalista je nepopiratelný fakt. Že se mu střelecky daří je vidět nejen na hřišti, ale i v kolonce vstřelených gólů, kde měl před tímto utkáním 11 zářezů. V 67. minutě vyslal centr zprava Douděra, a Chytil byl v souboji o míč nejdůraznější, zblízka zavěsil a navýšil tak kolonku vstřelených gólů již na 12. Trenér Jindřich Trpišovský pak sestavu prostřídal, a tempo zápasu opadlo. Otěže zápasu však stále držela Slávie, byť snaha hráčů Bohemians alespoň o zmírnění výsledku byla zjevná a sympatická. Jindřich Staněk si nakonec čisté konto opravdu nepřipsal. Již v nastaveném času pálil agilní Kovařík. S jeho střelou si Staněk poradil, ale v úplném závěru zápasu, na konci tříminutového nastavení nedosáhl na střelu kapitána Lukáše Hůlky. Střelou bez přípravy z hranice vápna k levé tyči to lépe snad trefit ani nešlo. Parádní gól tak orámoval výsledek utkání, protože chvilku poté závěrečným hvizdem hlavní sudí utkání Všetečka ukončil.

Trenér Trpišovský dorovnal rekordmana

Pro domácího trenéra byla tato výhra již 191 vítězným zápasem. Vyrovnal tak dosavadního rekordmana Pavla Vrbu. Jak víme, ten je v současné době bez angažmá, zato trenér Trpišovský si připisuje pravidelné výhry téměř kolo co kolo. Slavia se touto výhrou dostala do čela ligy. Po nedělní dohrávce kola, a remíze Sparty s Mladou Boleslaví tak nakonec o jeden bod svého rivala o zisk titulu přeskočila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz