Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Sex po padesátce? Musí chtít oba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O sexu padesátníků koluje spousta mýtů. Na příběhu ze života bych chtěl ukázat, jak to (ne)může fungovat. Jména aktérů tohoto textu jsou smyšlená.

Článek

Milan a Olga jsou spolu už 30 let. Mají se rádi, ale jejich vztah poslední dobou skřípe. Milan zjevně trpí krizí středního věku a andropauzou, kdy mužům ubývá testosteronu a chuť k milování a sexu už není to, co bývala. Olga zase prochází menopauzou a slovy filmového klasika často připomíná nestabilní nádobu plnou emocí, která tu hrozí výbuchem, tu je ledová.

On zpohodlněl, nicméně se snaží být aktivní, když mu to jeho zdravotní stav (migrény a problémy s prostatou a krevním tlakem) dovolí. Chuť na milování s vlastní ženou má dvakrát do týdne, ale ne vždy je jeho snaha opětována. Olga má výkyvy nálad a podle toho se „řídí“ její chuť na sex a dosažení orgasmu. Někdy se nechá přemlouvat, jindy sama přijde s nabídkou na milování.

To však poslední dobou ustává a manželé mají pěknou chvilku jednou za týden či jednou za 10 až 14 dnů. Milan se snaží, ale když ho manželka permanentně odmítá, přestává mít zájem i chuť. Olga mu odmítání vysvětluje tím, že jeho výkony v posteli už nejsou to, co bývaly. Jindy se vymluví na bolesti hlavy či zad, na únavu či nechuť na sex. Milan také bývá unavený a místo milování usíná. Soulož se jim většinou povede po ránu, kdy jsou oba vyspaní a odpočatí. Žena dosahuje orgasmu většinou jen při orálním sexu (a ještě to prý není ono), klasické vaginální vyvrcholení se odehraje jednou do měsíce a to je pro ni pochopitelně málo.

Manželé se to snaží řešit a hodně o tom spolu mluví. Vysvětlují si svoje postoje a názory. Olga Milanovi předhazuje, že se málo snaží. Muž jí oponuje, že ať se snaží sebevíc, naráží do zdi. Ona mu vyčítá, že jeho priority jsou práce, jídlo a sex. Na to, že se stará i o rodinu, trochu zapomíná. Problémem jsou i peníze, protože podle Olgy vydělává Milan málo peněz na to, aby rodinu uživil. Sama také chodí do práce, ale tlačí manžela k tomu, aby si ve druhé práci, kterou má, řekl o víc peněz. On jí (marně) vysvětluje, že nejde všechno hned. „Tak si najdi jinou práci, kde budeš vydělávat aspoň 50 tisíc čistého měsíčně, jinak to nemá smysl,“ odsekne mu Olga. Na Milanův argument, že po padesátce má s hledáním nové práce velké problémy, moc neslyší.

Muž přesto hledá práci, posílá životopisy, založí si profil na profesní sociální síti, kde jsou užitečné kontakty, a snaží se vydělat peníze i nárazově, což se mu jednou dvakrát do měsíce povede. Přesto je to pořád málo. A manželce už přestává stačit i to, že její manžel vaří, nakupuje, stará se o dceru a syna. Milan se trápí, hodně o tom přemýšlí, špatně spí a je většinu času ve stresu a pod tlakem. Olga mu stále dokola opakuje, že k sobě musí najít cestu, trávit víc společného času a změnit řadu věcí od bydlení až po jejich vztah. Vzájemná komunikace však často končí hádkou či ostřejší výměnou názorů.

A o udobřování v posteli Olga nechce slyšet. Jejím argumentem je i to, že někdy má sex s manželem jen proto, aby od něj měla pokoj. Jindy se však stane (a bývá to poměrně často), že je s ranním sexem a orgasmem spokojená a chtěla by večer pokračovat. Kvůli únavě k tomu ale většinou už nedojde.

Milan přesto věří, že se jejich vztah zlepší a po fázi boje, smíření a bytí sama sebou přijde růst a oni k sobě zase najdou cestu, při které si budou užívat i skvělý sex.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz