Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kam se poděl zdravý rozum?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí soudu v Brně vyrazilo dech nejen odborníkům, ale i laické veřejnosti. Co se to v naší společnosti vlastně děje?

Článek

Z rodiny mám celkem srovnání o životě v naší zemi a o životních podmínkách jinde v Evropě a v Americe. Rozhodně si nemyslím, že by naše země z této „soutěže“ vycházela špatně. Naopak. Dostupná zdravotní péče, kultura doslova na každém kroku a přístupná bez drahých ročních předplatných, fungující a levná veřejná doprava, bezpečnost. A přesto mám někdy pocit, že jsem se ocitla tak v patnáctém století. Anebo v dnešním Íránu či Afghánistánu.

Tak na mě totiž působí nedávný výrok brněnského soudu. Usvědčený pachatel ze systematického znásilňování a hnusného vydírání nevlastní nezletilé dcery odešel od soudu s podmínkou, poněvadž by prý jeho pobyt ve vězení ohrozil obživu rodiny. Tu navíc jeho skutek „semknul“. Nyní jde jen o to „zajistit děckám střechu nad hlavou“. Postiženou navíc podle „znalce“ dlouhodobé zneužívání nijak nepoškodilo.

Pan ministr Blažek bere podle svého mluvčího „celou záležitost velmi vážně“, takže se případem bude zabývat. To mu ovšem nezabránilo v tom, aby poslankyni, která se na něj obrátila se žádostí celý případ prošetřit, nenařkl z nahánění voličských hlasů. No není nad to, když politikovi skutečně záleží na právu a spravedlnosti…

Nejsem právník ani soudce, ba ani znalec, natož politik, jsem obyčejná máma, tak asi jenom proto mi to hlava nebere. Já bych totiž tomuhle chlapovi, co znásilňoval nedospělou, na něm naprosto závislou holku, navíc ji přitom natáčel na video a pak ji vlastním zločinem vydíral, nevěřila ani nos mezi očima. Ani kdyby mu tak zásadně nešlo o tu střechu nad hlavou pro ubohé děti. Což zřejmě nešlo, poněvadž čelí několikanásobné exekuci. Tak opravdu nevím, jaký by mohl být takový „taťka“ přínos pro rodinu.

Další kapitolou je vyjádření pana znalce o stavu dlouhodobě znásilňované dívky. Naštěstí nic vážného, podle něj. Doporučila bych zevrubné psychologické vyšetření zmíněného pana odborníka a rovnou bych u něj začala tím, co si představuje pod pojmem štěstí. Asi bychom se všichni dost divili…

Dále bych poslala na gastroskopii pana soudce Miroslava Nováka. Čistě z vědeckých důvodů. Musí mít enormně silné žaludeční stěny, poněvadž dát podmínku tomuhle zvířeti a poslat ho domů s tím, že rodina je závislá na výdělcích právě tohoto pana znásilňovatele, je skutečně dílo ďáblovo. V té rodině je totiž připraveno další nezletilé děvče. Je si toho pan soudce vědom, či nikoli? A je velice smutné, že největší starost o osud sestry má právě postižená.

Jenomže tohle všechno nemůžu. Nemůžu ani nikoho seřezat, tak se aspoň půjdu podívat v úterý podvečer před ministerstvo spravedlnosti a možná si i trochu zakřičet. Jen tak, z bezmoci…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz