Hlavní obsah
Umění a zábava

Kdyby nebyli bolševici, byl bych mnohem bohatší, stěžuje si Michal David, který žije v přepychu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pejsek 10 Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0, 2.5, 2.0, 1.0

Česká televize v poslední době věnuje sobotní večery dokumentům, věnovaným populárním umělcům. Zdaleka ne z každého jsou však diváci nadšení.

Článek

Platí to i o životopisném snímku režiséra Jindřicha Procházky, bilancujícím kariéru jednoho z nejúspěšnějších českých muzikantů Michala Davida. Rozhodně si díky svému hudebnímu talentu i tomu, co dokázal, celovečerní dokument zaslouží. A to i přesto, že je mnohými vnímán dost rozporuplně. Mimo jiné proto, že se nijak netají tím, jak důležité jsou pro něj peníze, chlubí se svým přepychovým životem a byl kvůli němu ochoten dělat i věci, které se mu samotnému leckdy zajídaly.

Obchodník od malička

Jeho životní příběh je nicméně fascinující. Pochází ze slavného cirkusového rodu Kludských, což jeho osud do značné míry předurčilo. Načas žil s matkou v Itálii, kde vystupovala jako varietní umělkyně a prozíravě ho v osmi letech dala učit hře na varhany do jedné z tamějších klášterní škol. Už jako malý si uměl vydělat první peníze, nikoliv však hudbou, ale tím, že zdařile napodoboval sicilské mafiány: „On byl obchodník už od malička,“ zavzpomínala jeho maminka Edita Štanclová.

Ztracený bratr

Když mu byly tři roky, jeho se rodiče rozvedli a zatímco Vladimír (jak se ve skutečnosti jmenuje) zůstal s matkou, otec emigroval se sestrou Michaelou do Švýcarska. Oba sourozenci to nesli velmi těžce: „Pro mě, že jsme byli rozděleni jako sourozenci, bylo hodně tragický. Ztratit bratra, to není jednoduché,“ svěřila se jeho sestra, která ve Švýcarsku žije dodnes.

Právě kvůli „cirkusácké“ i buržoazní rodině a otci v emigraci, měl Vladimír velké problémy s přijetím na konzervatoř, navíc byl kvůli průšvihu vyhozen i z „pionýra“. Právě proto se ohrazuje proti tomu, že si vybudoval kariéru díky bolševickému režimu. „Kdyby nebyli bolševici, já bych byl mnohem bohatší, než jsem dneska a byl bych na tom daleko líp,“ přemítal. Připomněl, že jeho majetní prarodiče například vlastnili továrnu na harmoniky, kterou byl pravděpodobně zdědil.

Pošramocená pověst

Přesto je bezesporu velmi talentovaný hudebník vnímán jako kontroverzní umělec, někteří kolegové mu třeba zazlívají, že rezignoval na kariéru výtečného jazzového klavíristy, kterou zajímavý dokument připomíná několika archivními záběry, a věnoval se raději „popině“. Pověst výtečného jazzmana si pošramotil především kvůli účinkování ve skupině Kroky Františka Janečka. Ostatně záběry, na někdejšího Vladimíra Štancla, excelujícího u piana na jazzových festivalech a jeho pozdější tajtrlíkování s „pádlem“ na krku s vysmívanými zpěváky z Kroků vysvětluje, proč vlastně. Jenže jejich odrhovačky vycházely v milionových nákladech, vyhrávaly hitparády a Michal David bodoval v anketě Zlatý slavík. „Ze mě udělal hvězdu, to je jeho práce,“ pochválil Františka Janečka s tím, že to už tehdy byl producent západního typu.

Loutka na špagátech

K image „režimní hvězdy“ přispěla i jeho píseň Poupata, na kterou cvičily dorostenky na spartakiádě 1985 a mimo jiné v ní zpíval: „Krásný úděl máte dnes, kráčet k zítřku žít a kvést.“

Michal David nakonec uznal, že s postupem času udělal Janeček z vystupování Kroků „hroznej cirkus“ a po deseti letech se rozhodl jít vlastní cestou. Známý hudební publicista Josef Vlček to ocenil: „On byl jenom taková loutka na špagátech. Málokdo je ochoten přistoupit na to, že bude jenom takovým šášou.“

O tom, že zdaleka ne každý tehdy patřil k jeho fanouškům, svědčí i kuriózní příběh seznámení s jeho manželkou Marcelou. Když se poprvé potkali, ptala se ho, co dělá. Hodně ho tím zaskočila, protože vůbec nepředpokládal, že by tak populárního zpěváka neznala. A on zase netušil, že sympatická tmavovláska je jednou z nejlepších českých tenistek.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize: Michal David- žít tak, jak se má

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz