Hlavní obsah
Lidé a společnost

Syn je lempl a drzý zloděj. Ale zákon stojí na jeho straně a novela mu ještě nahrává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

Dnes a denně kolem sebe slyším příběhy rodičů, kteří jsou zoufalí z toho, jakým problémům čelí kvůli svým dospívajícím potomkům. V podstatě s tím nemohou nic dělat.

Článek

Moje blízká přítelkyně Jana se mi nedávno svěřila, že je kvůli dospívajícímu synovi úplně na dně. Ještě donedávna byl miláčkem celé rodiny, dnes je zdrojem neustálých konfliktů, scén a naprosté beznaděje. Ze šikovného kluka, který vynikal ve sportu, vítězil v hasičských přeborech a dokonce snil o tom, že se stane hasičem, aby mohl zachraňovat životy, se stal sebestředný sobec, jenž zcela podlehl vlivu svého okolí a sociálních sítích.

Drzý zloděj

Když mu rodiče odmítli financovat jeho neúnosné a nepřiměřené požadavky, například nákup značkového a luxusního oblečení a kosmetiky, neváhal klesnout tak hluboko, že si peníze začal obstarávat krádežemi. Nejen rodičů, ale i prarodičů a dalších příbuzných. Nebýt toho, že poté, co pojali podezření a nastražili na něj různé léčky, do poslední chvíle zbaběle zapíral, že krade. Ke zděšení Jany dokonce v noci tajně vnikl do domu prarodičů a okradl je o několik tisíc. Ti poté, co to zjistili, dostali strach o svoje bezpečí a museli učinit řadu opatření.

V naivní iluzi, že ta spratek dělá jenom kvůli nedostatku peněz, mu rodiče zvýšili kapesné a  nabídli mu možnost, aby si navíc přivydělal, když bude více pomáhat s domácími pracemi. Navzdory mimořádnému úsilí, i s pomocí odborné literatury, která doporučuje, jak se v podobné situaci rozumně zachovat, se nejen nelepšila, ale naopak je den ode dne horší.

Víc práv než povinností

Když jsem Janě poradila, že nezbývá nic jiného, než dát nezdárnému potomkovi jasně najevo, že takové chování rozhodně nebude tolerovat a může ho dokonce „vyhodit“ z domu, snažila se mými radami řídit. Jenže, když s manželem zjišťovali, jaké existují v podobných případech možnosti, nestačili se divit. V podstatě žádné. Vzhledem k tomu, že šestnáctiletý syn studuje, byť s nevalnými výsledky, mají vůči němu vyživovací povinnost minimálně do osmnácti let nebo do doby než začne pracovat. A to může trvat ještě celá léta. Mezníkem není podle občanského zákoníku ani hranice šestadvaceti let! A dokonce zjistili, že během trvání vyživovací povinnosti má dítě právo na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče. Avšak nezdárný synek nejenže nemá zájem někde pracovat, ale dokonce se nesnaží najít si nějakou prázdninovou brigádu, aby postupně vracel ukradené peníze.

Těžké dilema

Jana s rodinou jsou tak postaveni před těžké dilema. Buď strpět, co jejich syn vyvádí a modlit se, aby konečně dostal rozum a vzpamatoval se, nebo se odhodlat k odvážnému rozhodnutí oznámit jeho opakované krádeže na policii a postavit ho před soud. Budou ovšem muset dokázat, že zcizil nejméně deset tisíc, což bude velmi obtížné. Krade totiž s přestávkami různě vysoké částky a je přitom velmi vynalézavý. Vyzrál i na trezor.

Navíc to budou muset stihnout, než začne platit novela trestního zákoníku. Ta totiž navrhuje, že opakované drobné krádeže zůstanou bez trestu, stanou se pouze přestupkem. Ve svém důsledku tak kontroverzní novela zlodějům nahrává.

Zuzi Bémová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz