Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pohádkový příběh Davida Pastrňáka. V mládí třel bídu, neměl ani na brusle. Dnes je z něj miliardář

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bostonbruinsfan22 Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

David Pastrňák v Bostonu

Jako matku sportovně nadaných dětí mě velmi zaujal příběh Davida Pastrňáka. Tím spíše, že za svůj úspěch vděčí mamince, která mu jako samoživitelka umožnila, aby nepromarnil svůj obrovský talent.

Článek

Dobře totiž vím, jak je těžké finančně zvládnout nemalé výdaje, související s podporou sportovních schopností nejmladších členů naší rodiny. Obzvláště pokud patříte do střední třídy s příjmy nikoliv nadprůměrnými, ale přitom jim chcete dát šanci, aby uspěli. Rozhodně však nepatřím k těm rodičům, co sní o tom, že ze syna bude další Jágr a z dcery nová Kvitová.

K tomu, že obětujeme značnou částku našeho rodinného rozpočtu na sportovní vybavení dětí a jejich tréninky, nás totiž motivovalo především zjištění, že pokud se věnují sportu, nezajímají je mobily a počítače. Jen se syn vrátí ze školy, nechá je ve svém pokoji a věnuje se zbytek dne cyklistice nebo posilování. Pořídit kvalitní a bezpečné kolo dnes ovšem znamená vydat mnohatisícové částky a pořádně se uskromnit. Naštěstí nám to „vyvažuje“ všestranně sportovně nadaná desetiletá dcera, která o víkendu vybojovala v různých disciplínách čtyři zlaté medaile a prozatím platíme „jen“ za kroužky a různá soustředění.

Neměl ani na brusle

Ovšem ve srovnání s tím, co pro svého syna dokázala obětovat maminka Davida Pastrňáka Marcela Ziembová, mi naše situace připadá najednou jako docela pohodová. Když jsem v České televizi poslouchala její příběh, málem jsem se styděla. Přestože u malého Davida zjistila, že má mimořádný talent, jako máma samoživitelka se dvěma syny neměla ani na to, aby mu koupila hokejové brusle. A tak si zpočátku musel vystačit s krasobruslařskými, než roztomilého klučinu se zjevným talentem někdo zahlédl na „zimáku“ a daroval mu hokejové brusle jaksepatří.

To bylo strašné

Aby se mohl postupně stát jedním z nejlepších hokejistů na světě, musela zvládnout tři zaměstnání a další brigády. Uklízela, vyráběla svíčky nebo čistila kotle. Přesto, když pokryla všechny náklady na živobytí, zůstalo jí na den pouhých 120 korun. „To byste nechtěl zažít, to bylo strašné,“ zavzpomínala v  ČT na krušné časy. Dnes svého syna sleduje jenom z dálky, už v šestnácti letech se dokázal prosadit v zahraničí a stát se jedním z nejlepších hokejistů NHL.

Tak to podepiš

Její obětavost se jí bohatě vyplatila. Jak hluboký je vztah mezi ní a Davidem, dokazuje právě reportáž v pořadu České televize „168 hodin“. V ní David přiznává, že mu v cizině nejvíce chybí máma, a prozradil, že ho na dálku, přes Skype, třeba instruovala, jak má zapnout pračku. A naléhala na něj, aby si nezapomněl čistit zuby, a neustála mu přitom připomínala, jak ho má ráda. „To bylo za každým vzkazem srdíčko,“ svěřila se a netajil se s nimi ani David. Že je pro něj máma, jeho obrovská fanynka, stále důležitá, dokazuje i fakt, že s ní na dálku konzultuje i svoje smlouvy. Když mu loni nabídl Boston obří kontrakt na osm sezón v přepočtu za dvě miliardy korun, vyžádal si možnost, aby jí zavolal. Tou dobou zrovna seděla u pokladny v obchodě, kde pracuje, ale neváhala ho podpořit: „Tak to podepiš,“ radila mu na dálku, zatímco se musela věnovat zákazníkovi.

Mámin otisk

Špičkoví manažeři, kteří Davida poznali, ho chválí, že zůstal stále stejným klukem, a obdivují také jeho matku: „Myslím, že do něj otiskla, co doopravdy znamená tvrdá práce. A taky mu vštípila, jak důležitá je rodina a starat se o ty, které milujete“, ocenil zásadní roli maminky Marcely v Davidově kariéře jeho někdejší trenér Daniel Eriksson.

Zdroj: Česká televize „168 hodin“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz