Hlavní obsah
Názory a úvahy

Absurdní požadavek olympijského výboru. Bojuje se školami o slovo „olympiáda“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tumisu Pixabay

Český olympijský výbor požaduje, aby se nám přejmenovaly naše tradiční školní soutěže. Hodlají nám zakázat slovo „olympiáda“. Co je na matematické olympiádě nebo biologické olympiádě komerčního? Absurdnější zákaz jsem dlouho neviděla.

Článek

V ČOV prý sice nechtějí omezovat nekomerční projekty, ale školní olympiády jsou podle ředitelky komunikace Českého olympijského výboru Žehanové už „na hraně“. Má to být kvůli 10 % financí, které si organizátoři takových předmětových olympiád musí sehnat sami od sponzorů. Co může být, prosím, ještě více nekomerční, než školní soutěže? Soutěže dětí a studentů, kteří se vzdělávají a dělají něco navíc ve svém volném čase? Kde nadané děti vzdělávají a posouvají výš a dál jejich učitelé, a to většinou také ve svém volném čase? A když už dítko vyhraje například okresní soutěž, obdrží diplom a dvěstěkorunovou poukázku jako příspěvek na knihu?

Poslední dobou mě v oblasti školství překvapí už máloco. Jak ve vzdělávání pracuji relativně dlouho a sleduji bedlivě vše, co nám přichází za moudra od ministerstev, expertů z neziskovek, zřizovatelů škol atd., takže si myslím, že už jsem zvyklá prakticky na vše. Hloupější výmysl, než je ten od našeho olympijského výboru, jsem však už dlouho nečetla.

Matematická olympiáda jako velký komerční projekt?

Když si přečtete nebo slyšíte slovní spojení matematická olympiáda, chemická olympiáda, ekonomická olympiáda, logická olympiáda, biologická olympiáda, fyzikální olympiáda. Buďte prosím tak hodní a napište mi do komentářů, koho z vás při vyslovení těchto slov, které znáte ze svých školních let, okamžitě napadne běh s olympijským ohněm, pět kruhů, hod diskem, triatlon, plavání, golf nebo jachting? Koho napadnou velké peníze za reklamu a miliony za medaile?

Český olympijský výbor toto asi napadá jako první. A také budou asi jediní! Přisvojuje si slovo, které mu podle mne vůbec nepatří. Slovo „olympiáda“ pokládám za natolik obecně profláknuté slovo, že si ho nemůže nikdo jako značku ani přisvojit. Je to podle mne stejné, jako kdyby český stát zakazoval Českému olympijskému výboru nazývat se „Český“. U pěti kruhů bych tomu asi ještě rozuměla, ale u slova olympiáda to snad může napadnout jen ČOV.

Co jsou to olympijské hry se ví už 2800 let

Vždyť koukněme do historie. První olympijské hry se uskutečnily už 776 př. n. l. Už tehdy v těchto antických hrách soutěžili tzv. athlétés, čili atleti. Do olympijských her patřily různé sporty a soutěžilo se postupně v hodu diskem, pentathlónu (pětiboji), v pygmé (boxu) či v běhu těžkooděnců. Všimněte si, prosím, že se nikdy nebojovalo třeba v chemii nebo logice. První novodobé olympijské hry pak byly uspořádané roku 1604 v Anglii. Na programu byly běžecké disciplíny, hod kladivem, míčové hry, šerm a zápas. A i zde se klání obešlo bez matematiky, fyziky nebo biologie. Moderní olympijské hry spojované se slavným jménem Pierra de Cubertina byly konány 1896 v Athénách a letos v roce 2024 se soutěží už ve 28 sportech. A světe div se, mezi soutěžemi ani v Paříži nejsou žádné souboje v mikroskopování nebo v počtech.

Všichni (na rozdíl od ČOV) vědí už 2800 let, že olympijské hry jsou klání ve sportu! A že například matematická olympiáda opravdu nezačne tak, že zapálíme ve třídě olympijský oheň a s ním běháme kolem lavic. Že my, učitelé matematiky, kteří chystáme děti na tuto olympiádu, nemusíme slavnostně skládat slib trenérů a děti slib sportovců. Že před matematickou olympiádou nevyvěšujeme u školy olympijskou vlajku s pěti kruhy. A že tak nekrademe olympijským hrám to, co jejich jest.

Slovo „olympiáda“ nemůže být na prodej

Slovo „olympiáda“ bereme jako obecné a už dávno nahradilo v mnoha spojeních slovo soutěž. Chtít za používání takového slova jako za použití značky peníze a nebo ho zakazovat komukoliv (natož školám), mi přijde více než absurdní.

Ve školách máme již desítky let nejvyšší předmětové soutěže (takzvané soutěže A) pojmenované jako olympiáda. Všichni tyto soutěže takto rozlišují a také tak berou. Všichni víme, že olympiády v těchto předmětech jsou většinou ty nejtěžší a možná i proto se historicky označují jako olympiády. Protože to v dětech vyvolává pocit prestiže. A za sebe mohu například matematickou olympiádu, které se „moje“ děti účastní každý rok, označit za soutěž docela těžkou. A vím, že kdo z nich se dostane například v devátém ročníku do krajského kola MO, musí mít opravdu vynikající matematické schopnosti a musí být nadaný.

Doufám proto, že až přejde pařížská olympijská horečka a nastane období rozumu a klidných hlav, bude tento neskutečný výmysl stažen a ČOV dá ruce pryč zase od naší tradiční letité značky, a tou jsou školní předmětové olympiády.

Pokud chcete dostávat přednostní upozornění na moje texty, zaklikněte si +sledovat pod mým jménem na začátku článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz