Hlavní obsah
Názory a úvahy

Daň za navýšení peněz zdravotníkům? Osekání nemocniční sítě či omezení volby lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alex Simid, Pixabay

To se dalo čekat. Něco za něco. Šéf VZP bude za finanční injekci, kterou odvrátil dlouhotrvající protest zdravotníků, chtít osekání nemocniční sítě. A také má do budoucna v plánu omezit pacientovu absolutní volbu lékaře či nemocnice.

Článek

Šéf VZP Kabátek v čerstvém rozhovoru pro Lidovky.cz jasně naznačil, co za deset miliard, pomocí kterých slavnostně ukončil společně s premiérem hrozící dlouhodobý lékařský protest, chce. Jeho plány jsou očividně promyšlené, takže mi z toho vyplývá, že vlastně jen čekal na vhodnou příležitost. A to se mu možná teď povedlo. Vymění 10 miliard za systémové změny, nebo aspoň za jejich nastartování.

Lékařský protest Nebuď mýval, který nedávno rozčeřil zdravotnické vody, původně začal jako protest mladých lékařů, kteří už odmítali sloužit nekonečně dlouhé přesčasy. Protože se k nim ale přidali i ostřílení zdravotničtí matadoři jako Kubek a Engel a také další starší lékaři, nakonec jsme viděli, že vzdor byl opět ukončen nasypáním peněz do systému, a tak prozatím protesty utichly.

Za co šéf VZP vymění balík 10 miliard? A proč to dělá?

Určitě nejen mně bylo divné, kde se vezme tak náhle 10 miliard, když se tu v jiných resortech bojuje pomalu o každou korunu. Vše totiž rozčísl nakonec šéf VZP, když řekl, že ve své pojišťovně tyto peníze najde (prý na provozu a zaměstnancích) a lékařům rozdělí. Mnohým z nás určitě naskočila otázka, proč to pan Kabátek dělá?

V čerstvém rozhovoru se tedy teď dovídáme, že (jak se píše v textu) „za uhašení požáru“, tedy za to, že VZP vydá takové množství peněz, dále že bude muset sepsat 22 různých úhradových dodatků a rozeslat je 300 lůžkovým zařízením, bude chtít celou řadu opatření. Ta první opatření budou ve škrtech.

Škrty, škrty

První škrty, které šéf pojišťovny představil, jsou určitě rozumné. Asi každý z nás zažil u sebe či známých nějaké duplicitní vyšetření čili vyšetření, které nechal udělat obvodní lékař a pak ještě znovu ho čekalo to samé v nemocnici. Tady je určitě na místě podobnému plýtvání zamezit. Podle slov šéfa VZP ale dojde také ke „kultivaci nemocniční sítě“, což vychází z dohody mezi lékaři, ministerstvem zdravotnictví a VZP. Asi je všem jasné, že slovo „kultivace“ se zde rovná slovu redukce. Buď redukce v počtu nemocnic či lůžek atd. Prostě jsou to další škrty.

Omezení volby lékaře. Pacient má být řízen.

Co se ale zřejmě nesetká s příliš pozitivní odezvou, bude omezení volby lékaře či nemocnice. Pan Kabátek nastínil, že má v plánu sepisovat s klienty pojišťovny individuální pojistné plány. Pokud by chtěl pacient bezplatně čerpat službu dle tohoto plánu, pak by ji musel čerpat v nemocnici či u lékaře, které mu určí pojišťovna.

Pojištěnec by neměl mít absolutní svobodu při volbě lékaře či nemocnice, protože pak se po systému pohybuje chaoticky. Měl by být řízen.
Ředitel VZP Kabátek

„Pojištěnec by neměl mít absolutní svobodu při volbě lékaře či nemocnice, protože pak se po systému pohybuje chaoticky. Měl by být řízen,“ říká v rozhovoru Kabátek. V tomto směru si myslím, že zašel pan ředitel VZP už poměrně daleko. Z jeho slov mi totiž jasně vyplývá, že pokud se nebude pacient chtít pokyny řídit, tak si bude muset péči nebo část péče uhradit. Jak by tyto smlouvy s pacientem (podobné pojistným smlouvám komerčním) konkrétně vypadaly, však pan Kabátek zatím neřekl. Navíc je jasné, že podobné plány by musely zavést všechny pojišťovny a tak zásadní změnu by muselo zastřešovat ministerstvo zdravotnictví.

A další celkem třaskavé téma, které šéf VZP otevřel, je placení péče, pokud si někdo způsobí újmu na zdraví svou velkou neopatrností nebo špatným životním stylem (i když tam je podle pana Kabátka problém s dokazováním) či protiprávním jednáním. „Pokud se někdo opije a rozseká v autě, měl by si na léčbu přispět,“ říká.

„Jestli budou lékaři sloužit přesčasy, nás nezajímá.“

Jak se zdá, mladí lékaři dali do pohybu zřejmě daleko víc reforem, než asi i sami chtěli. Těch deset miliard ale jejich problém určitě nevyřeší, a to jsem již psala ve svém předchozím článku (odkaz máte ve zdrojích). A jak navíc šéf VZP v rozhovoru sám řekl, jak si to nemocnice teď se službami udělají, ho vlastně vůbec nezajímá: „To, jestli lékaři budou sloužit přesčasy, nebo ne, nás v podstatě nezajímá. My po managementu nemocnice chceme, aby zajistila dostupnost péče. Tedy aby se našim klientům neodkládaly operace. Vedení špitálu toho může dosáhnout buď dohodou s lékaři, nebo klidně i jinak – může si nakoupit jiné zdravotníky, případně zavést směnný provoz.“

Na závěr přidám anketu a také diskusi na toto téma máte otevřenou.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby výměnou za bezplatnou péči pojišťovna určovala, ke kterému lékaři nebo do které nemocnice se máte jít léčit?
Ano, rozhodně by mi to vadilo.
86,1 %
Vadilo, ale rozumím argumentům o chaotickém pohybu pacientů, a že se to musí začít více řídit.
9,7 %
Nevadilo by mi to.
2,9 %
Zatím na to nemám vyhraněný názor.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3104 čtenářů.

Zdroj:

https://www.lidovky.cz/domov/zdenek-kabatek-vzp-nemocnice-uhradove-vyhlasky-protest-lekaru.A231225_163200_ln_domov_hud?_gl=1*6c2dfs*_ga*MzQ3NjY4NzE5LjE2MDYxNjEyNTk.*_ga_G0ZTTLYP2W*MTcwMzU4MjYzNC4×NDUuMS4×NzAzNTgyNzA0LjMxLjAuMA..

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz