Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak to bylo a bude s vysvědčením u přijímaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cottonbro Pexels

,,Zrušíme povinnost zohledňovat prospěch u přijímacího řízení “, sdělil před pár dny vysoký úředník ministerstva školství Mareš. Přijímačky na střední sice čeká revoluce. Ale ve zohledňování známek ze základky se konat nebude.

Článek

Ministerstvo se rozhodlo, že chce daleko víc zdůraznit sílu testů přijímacího řízení. Dosud povinně tvoří minimálně 60 % z celkového počtu bodů z přijímaček. Známky mohou mít zbylých 40 %. Ale také vůbec nemusí.

Formulace v zákoně je v tomto smyslu hodně vágní. A tak se mnoho středních škol už v minulých letech chovalo ke známkám ze základky jako chytrá horákyně. Oblečená-neoblečená…znáte to. Už v minulých letech toto povinné zohledňování některé školy prakticky ze svých kritérií vymazaly. Například gymnázium v Náchodě ze 100 bodů zohledňuje známky ze ZŠ maximálně devíti desetinami bodu (konkrétně 0,9009). Téměř jeden bod tedy žák dostal při samých jedničkách. Jeden bod ze sta.

Foto: Zuzana Růžičková

Jedno z kritérií přijímacího řízení uveřejněné na stránkách gymnázia

Další gymnázium Nad Štolou v Praze dávalo maximálně hodnotu 5 bodů ze sta a takových příkladů bychom našli víc. Čili na tomto místě novela zase tolik nového nepřinese. Kdo nechtěl známky ze základní školy brát v potaz už nyní, prakticky to podle školského zákona dělat nemusel. V zákoně je pouze uvedeno, že nejméně ze 60 % musí ředitel zohlednit testy z matematiky a českého jazyka. Ostatní si šéf školy určuje sám, jen prostě ta vysvědčení musí vzít ,,nějak v potaz“. Jak, to už řečeno v zákoně není.

No a druhá věc, která tu s ministerským jásáním nad umenšováním významu výsledků ze základky pokulhává, je to, že ředitelé středních musí kritéria pro přijímací řízení zveřejnit až ke konci ledna. V tu dobu už ale uplynulo jedno celé pololetí a  učitelé ze základní školy mají už dávno nachystané známky na pololetním vysvědčení. Pro letošní deváťáky tak nutnost předvést v devítce patřičný výkon hodný středoškoláka rozhodně nepadá. Ale to vlastně ani v dalších letech. Pokud totiž budou moci ředitelé kritéria i nadále podle školského zákona zveřejňovat až v půlce školního roku a pokud budou mít volnou ruku v tom, co si do těch ostatních kritérií (vedle výsledků Cermat testů) mohou dát, tak se stejně žáci v devítkách honbě za dobrými známkami nevyhnou. Zda je to dobře či špatně, zatím ponechám bez komentáře. To si schovám na jindy.

Ale každopádně tu je na místě dobrá rada pro naše žáčky v devítkách : Se učit, se učit!

Foto: Zuzana Růžičková

Autorka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz