Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak ve mně pan Turek vzbudil údiv, následně smích a nakonec odpor. A co jeho zvolení říká o nás?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: X60s – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/

Pan Turek. Osoba, kterou jsem coby „politolog amatér“ nikdy v médiích neviděla, nikdy o něm neslyšela. No name až do evropských voleb. Udělal ale dojem. Moje reakce na něj byly v tomto pořadí: předvolební údiv, pobavení, povolební údiv, odpor.

Článek

Dokud se pohledný muž s ostře řezanými rysy pouze objevoval v nějaké té debatě coby neznámý kandidát, kdy občas působil celkem inteligentně a orientovaně a někdy zase zcela dezorientovaně (například s Danuší Nerudovou na CNN Prima News), tak jsem si říkala, že tohle je jen takový malý politický úlet. Že zcela neznámý pan Turek tak, jak vylétl coby politická kometa, tak stejně rychle zapadne a zhasne.

Motorista a policista

Navíc spojení s panem Šlachtou (čili s policistou) mi přišlo naprosto mimo mísu, dokonce až k smíchu. Už jen ten název Přísaha a Motoristé, ze kterého jsme si mnozí utahovali, že jsou to Motoristé a Traktoristé nebo Diesel a Fízl, byl opravdu vtipný. Stranu pana Turka jsem si pro sebe dávala na roveň Mimozemšťanů, kteří pro mě byli partají vzniklou buď z leknutí, nebo z recese.

Hákový kříž a hajlování?

Když se pak začaly kolem kandidáta Turka rojit různé fotografie s hákovým křížem na svícnu, fotka se zdviženou hajlující pravicí a různá problematická vyjádření jako například to o Adolfu Hitlerovi jako „zlatém tatíčkovi“, nebo když národu sdělil, že má doma po tatínkovi dýku SS, říkala jsem si, že evropské volby má tento politický Ken už zpečetěné. Že spadne do propadliště volebních dějin, zavře se za ním voda a už po něm ani pes neštěkne.

150 tisíc z nás toleruje nacistické symboly u kandidáta na europoslance

Jak hluboce jsem se mýlila! Nejen, že jsou naši spoluobčané ochotni jeho viditelnou inklinaci k nacistickým symbolům tolerovat, ale dokonce jsou schopni tohoto člověka vystřelit do Evropského parlamentu jako europoslance, čili zástupce České republiky, který navíc k mému velkému údivu získává přes 150 tisíc (!) preferenčních hlasů. To je druhý nejvyšší počet hlasů v těchto volbách. A to je pro mě osobně skutečně to nejhorší zjištění. A navíc, jak se zdá, nepůjde po něm ani policie, protože sice paragraf 403 TZ hovoří o nepřípustné propagaci hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka atd., ale toto jednání bude zřejmě u pana Turka promlčeno.

Krbec z Centra studií genocid Terezín: Neonacista, anebo debil?

Musím napsat, že naprosto souhlasím s trefným aktuálním povolebním komentářem Šimona Krbce z Centra studií genocid Terezín s provokativním názvem „Neonacista, anebo debil? Kdo je Filip Turek“. Ten v něm říká, že pro budoucnost české politiky je mimořádný úspěch Filipa Turka hodně špatnou zprávou. Tolerancí nenávistných projevů se podle autora komentáře otevírají nové možnosti, jak přes „originální osobnosti“ zvýšit volební zisky. Jako o debilovi přitom o něm nepíše pan Krbec, ale na videu ho tak častuje jeho známý a židovský aktivista Aaron Günsberger, který se nás snaží uklidnit, že to přeci pan Turek s těmi nacistickými symboly zla tak nemyslí.

Co mladým říká mj. zvolení pana Turka europoslancem?

Říkám si, co si z této situace tak mohou odnést třeba mladí muži, kteří uvažují o vstupu do politiky? Že bude stačit být na sítích trochu úspěšný influencer, trochu macho, párkrát je potřeba se vyfotit se silným autem, trochu zahajlovat nebo udělat jinou pitomost, která se bude propírat v médiích (vždyť se pak za ni omluvíte, takže o co jde?) a máte o politickou kariéru postaráno. To je vzkaz, který čtu po zvolení tohoto člověka já.

Neberu panu Turkovi jeho zálibu ve spalovacích motorech. Navíc takových odpůrců zeleného myšlení je kolem nás čím dál víc, protože v poslední době EU podle mnohých tlačí na zelenou pilu až příliš. A i když se mi způsob přemýšlení tohoto pána zdá trochu dinosauří, jsem schopná ho akceptovat. A jeho hlavní motoristický bod programu do voleb, čili spalování upravené ropy v motoru auta, je tedy naprosto v pořádku. Co mi ale vrtá od zveřejnění voleb hlavou (a určitě nejsem sama), kdo všechno pana Turka i přes jeho uveřejněnou minulost vlastně volil? A proč?

Anketa pro voliče i nevoliče pana Turka


Pokusím se tady udělat malou anketu pro voliče i nevoliče pana Turka a vyjmenovat všechny možnosti, které mě jako důvod jeho volby napadají.

Anketa

Proč byl Filip Turek tak úspěšný ve volbách? Co vedlo voliče k tomu dát mu svůj hlas?
Byla to recese.
2,5 %
Hlas mu dali fandové retro politiky.
0,9 %
Důvodem je boj proti zákazu spalovacích motorů.
29,5 %
Zapůsobil jako silná a nepřehlédnutelná osobnost.
7,2 %
Turkova image byla důvodem volby. Bývalý závodník, silná auta, radikální postoj.
42,5 %
Voličům ho bylo líto po uveřejnění jeho prohřešků a jejich následném propírání v médiích.
1,5 %
Inklinují k němu voliči s podobně problematickou zálibou v nacistických symbolech.
9,8 %
Jiný důvod volby.
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1850 čtenářů.

Pokud chcete dostávat upozornění na moje nové texty, zaklikněte si pod mým jménem +sledovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz