Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo všechno by mohl stávkovat? Čeká nás zřejmě horký podzim

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pressmaster Pexels

Odboráři, vyjednávající pro veřejnou sféru lepší peníze, odešli s nepořízenou. Dozvěděli se od premiéra této země, že když nechtějí ani to nabízené málo, tak tedy nedostanou vůbec nic. Padají slova o vydírání a stávce. Máme čekat horký podzim?

Článek

První, kteří raději nečekali na žádná vyjednávání o platech a chtěli vyjádřit protest co nejdříve, byli v květnu stávkující zaměstnanci soudů, čili zapisovatelé, tajemníci, dozorčí úředníci a další. Například taková začínající zapisovatelka totiž nemá ani 20 tisíc hrubého, takže se určitě není čemu divit, že takoví pracovníci šli do stávky.

Zaměstnanci státu placení hluboko pod minimální mzdou

Ještě hůř jsou na tom ale ti zaměstnanci státu, z nichž mnozí nedosáhnou ani na minimální mzdu. Na tabulku jejich platů se můžete podívat zde a ten pohled je opravdu tristní. První neuvěřitelnou cifru, kterou zde vidíme a je nabízena jako mzda za měsíc práce, je neuvěřitelných 12 140 Kč (hrubého). Přičemž minimální mzda je pro tento rok stanovena na 18 900 Kč . Při pohledu na tabulku, podle které jsou ve státních službách placeni kuchaři, uklízeči či vrátní, je první, druhá a velká část třetí a čtvrté platové třídy pod touto minimální mzdou.

Foto: Zuzana Růžičková, Kurzy.cz

Červeně jsou ohraničné nabízené měsíční mzdy pod hranicí mzdy minimální.

A dokonce podobně nízké cifry vidíme i u platové třídy v druhé platové tabulce, podle které jsou placení například sociální pracovníci. Jak je možné, že sám stát odírá své vlastní zaměstnance a je schopen jim nabídnout mzdu tak nízkou, že je i pod mzdou minimální? Chápeme snad všichni, co je minimální, ne? Že to je to nejmenší možné číslo. Nebo to stát nechápe? Asi se tedy není co divit, že lidé takto placení už nemají z čeho brát a po obří inflaci a velkém zdražování s tako nízkými příjmy nevyjdou, a někteří už jsou na tom katastrofálně. A že například ve školství je musí ředitelé dotovat z peněz určených původně pro učitele. Pro ty zaměstnance státu, kterým nasliboval vyšší platy, dokonce si to dal do zákona, aby to musel dodržet, a i tak toho není schopen.

15 %, 10 %, 7 %, 5 %, 3 %… a nakonec jedna velká nula

Odboráři začali vyjednávat ohledně navyšování mezd od 1. 9. s docela vysokým číslem 15 %, které podle mne asi ani sami nepovažovali úplně za reálné. Ale dobrá, je to asi jakási taktika. Postupně se ale návrhy odborů snižovaly na 10 %, dále na 7 % a dokonce i na 5 %. Postupné snižování této cifry pomalu vypadalo jako zlověstné odpočítávání. A zřejmě také bylo. Protože na druhé (vládní) straně se pokračovalo číslem 3 % a zakončeno to celé bylo jednou velkou nulou. Ti nejhůře placení tak patrně nedostanou ani oněch slibovaných 8 stovek měsíčně navíc.

Za týden budeme chytřejší

Příští týden se tak patrně dozvíme, jak to bude dál. Odboráři se sejdou a budou vymýšlet další postup. Osm ze 13 odborových svazů veřejné správy, které patří pod ČMKOS, je ve stávkové pohotovosti. A tak můžeme dedukovat podle seznamu odborových organizací, které tuto pohotovost drží, že na podzim mohou ohlásit protest či stávku školy pracovníci v sociálních službách, zdravotníci, pracovníci v kultuře, knihovníci, civilní zaměstnanci v armádě, pracovníci ve vědě a výzkumu a další.

Bouřit se budou patrně i lékaři

Zaměstnanci státu však nejsou jedinými nespokojenci. Po půl roce od protestů mladých lékařů pod heslem „Nebuď mýval“ se bílé pláště opět ozývají. Mezi dvěma kohouty Kubkem a Válkem létají dopisy a vzkazy, a lékaři znovu bojují o peníze. Česká lékařská komora a Ministerstvo zdravotnictví totiž mají rozdílný pohled na přesčasy a na výši základního platu lékařů. A právě kvůli tomu tito vysoce kvalifikovaní zdravotníci opět zvažují stávku.

Jestli může být podzim pro Fialovu vládu pěkně horký i bez třicetistupňových teplot, uvidíme již velmi brzy. O něco moudřejší budeme pravděpodobně už příští týden.

Pokud chcete dostávat upozornění na moje texty přednostně, zaklikněte hned na začátku +sledovat.

Anketa

Bude se stávkovat nebo se vláda a odbory dohodnou?
Odboráři nakonec přijmou aspoň navrhované minimální zvýšení mezd.
1,6 %
Proběhnou další jednání a navýšení bude o něco větší, ale až od října.
1,5 %
Odbory vyhlásí příští týden termín stávky.
77,8 %
Nestane se vůbec nic, nebude se ani přidávat, ani stávkovat.
19,1 %
Celkem hlasovalo 827 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz