Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nové přijímačky na SŠ se blíží. Co deváťáky čeká a jak se připravit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Nervozita stoupá. Na deváťáky a jejich rodiny letos čeká mnoho novinek. Příprava na tyto přijímačky ale nemusí stát tisíce. Dobře se může deváťák připravit i zadarmo nebo za pár korun. Pojďme se společně podívat, jak to udělat. Tady mám pro vás tipy.

Článek

Na přijímačky chystám každý školní rok 30 až 50 deváťáků a dělám to už dlouhých 20 let. Připravuji jak ve skupině, tak individuálně. Dovolila jsem si tedy pro ty, jež letos přijímačky čekají, připravit pár tipů, které by mohly pomoci (a to i finančně).

Pokud se dítě nezačalo na přijímací testy připravovat už od podzimu nebo od minulého školního roku, tak teď už je opravdu na čase. Přijímačky jsou tu za čtvrt roku. Obzvlášť pokud se vaše dítko chystá na školu s převisem uchazečů, je příprava nutná. Možností je více: přes internetové stránky Cermatu, přes videa na YouTube, díky pracovním sešitům nebo díky doučování. V žádném případě ale taková příprava nemusí vaši peněženku stát tisíce, jak se mnohde dozvídáme. Dá se připravit zdarma nebo jen za pár stokorun.

Cermat, což je společnost, která připravuje pro český stát testy pro přijímací zkoušky na SŠ, má své webové stránky, na kterých lze zcela zdarma procvičovat testy z minulých ročníků. Odkaz na toto procvičování máte zde. Kromě zadání jsou tu také tzv. záznamové archy, do kterých se výsledky píší a také klíč řešení.

Foto: Zuzana Růžičková, CERMAT

Ukázka části záznamového archu, do kterého žáci vyplňují řešení testu.

Dobrých pracovních sešitů na přípravu na přijímačky, bohužel, není na našem trhu zase takové množství. Já sama už léta připravuji děti s pracovním sešitem Přijímačky v pohodě, který je docela kvalitně udělaný a v druhé části má několik testů podobných testům Cermat a pěkný je i testový sešit Testy. Pomůcky tohoto typu vyjdou na několik málo stokorun. Dobrý zdroj procvičování je ale také YouTube, kde několik lektorů nahrává svá videa s řešenými příklady z Cermat testů a videa lze prohlížet zdarma. Například zde má dobrá videa s testy z matematiky kolega Valášek.

Doučování či příprava na příjímací testy jsou u nás poslední dobou celkem hodně rozšířené. Z mnoha stran jsou ale často kritizované, že na ně některé rodiny finančně nedosáhnou. Nejdříve bych se tedy informovala, zda přípravu nedělá třeba samotná vaše škola (některé to dělají za snesitelný finanční obnos a nebo i zdarma v rámci výuky matematiky či českého jazyka). Pokud nechci vydat mnoho peněz, tak je také možné třeba zkusit oslovit ze svého okolí nějakého šikovného studenta SŠ, zda by s mým dítětem testy Cermat na internetu nebo v pracovním sešitě neprošel. Myslím, že do dvouset korun za hodinu se určitě s takovým doučováním vejdete.

Foto: Cottonbro studio, Pexels

Doučování prostřednictvím mladých studentů nebývá drahé.

Kompletní příprava na přijímačky u soukromých společností je většinou v řádu několika tisíc korun. Kvalita je, samozřejmě, různá. Pokud už ale chci do přípravy svého dítěte investovat nějaké větší peníze, doporučuji se nejdříve poptat, získat na danou společnost reference od někoho, kdo tímto doučováním prošel. Že by bylo ideální, aby vaše dítě připravoval někdo, kdo matematiku či český jazyk učil nebo učí, asi nemusím zdůrazňovat.

Výhodu budou mít letošní deváťáci v tom, že si budou moci vybrat ze tří škol, u nichž si určí pořadí. Někomu se možná ale bude zdát nevýhodné, že se nebude letos moci odvolat a systém žáka přiřadí k dané škole tak, jak mu budou stačit dosažené body. Pokud ale tento systém bude funkční, určitě to přispěje k celkovému lepšímu průběhu. Výsledek ovšem poprvé uvidíme až v dubnu.

Další výhodou u přijímaček 2024 bude, že mezi prvním a druhým termínem budou mít žáci celý víkend. První termín je 12. 4., což v roce 2024 připadá na pátek a druhý na 15. 4., čili pondělí. Budou si moci odpočinout, mohou si test z prvního termínu přepočítat a v klidu doma vyřešit a pak se rozhodnout, na který z testů se třeba v druhém termínu zaměří více. (Neoficiální výsledky testů můžete nalézt hned v den přijímaček odpoledne či navečer na této stránce https://www.statniprijimacky.cz/ a umožní to / v případě, že nemáte kolem sebe nikoho, kdo vám test pomůže přepočítat/ si zkontrolovat, jak žák test napsal.

Foto: Zuzana Růžičková, Cermat

V roce 2024 budou mít deváťáci mezi termíny přijímaček celý víkend.

Co vidím jako možný problém, je technické zabezpečení celé této megaakce. Rodiče budou muset žáka přihlásit přes e-systém přihlášek, což u digitálně méně zdatných jedinců může vyvolat problémy. Nicméně přihlášku bude možné podat i na tiskopisu či výpisem z online systému. Systém se má spustit do 15. ledna 2024 a šéf Cermatu počítá s tím, že když se mu to nepovede, že ho ministr odvolá. A jak řekl Lidovým novinám: ,,Mám nůž na krku.“ Tlak na výrobu e-systému je tedy zřejmě velký. Tak doufejme, že se nože na krku šéfa Cermatu nedočkáme. Přihlášky se pak podávají do 20. února.

Na vysvědčení záleží. Přestože se někteří radovali z toho, že školy při přijímačkách nebudou muset přihlížet k výsledkům ze základní školy, podle mojí zkušenosti to většina z nich stejně udělá. Dosud se přihlíželo hlavně na vysvědčení z 8. a 9. ročníku. Už v minulých letech totiž možnost přihlížet zcela minimálně k výsledkům ze ZŠ měly prakticky všechny SŠ, ale nevyužívaly toho (v jednom článku jsem uváděla ojedinělý přiklad gymnázia, které už v minulém systému dávalo za samé jedničky jeden jediný bod z celkových 100 bodů a jinak na vysvědčení nehledělo). Podmínkou totiž je, že SŠ musí brát aspoň z 60 % ohledy na výsledky přijímacích testů. Zda ve zbylých 40 % budou počítat body za vědomostní soutěže, za vysvědčení atd., je už věcí dané SŠ. Čili další rada je, abyste si včas takové podmínky zjistili. Zvlášť pokud máte doma šikovné dítě, které se třeba účastní různých soutěží a olympiád (obzvláště těch označených jako kategorie A.)

A rada poslední zní: nenechte se znervóznit. Četla jsem už mnoho různých komentářů na téma, že testy obsahují látku, kterou děti neviděly, kterou vůbec neprobíraly atd. Všechny školy v ČR musí do svého ŠVP (vzdělávací program určité dané školy) zabudovat výstupy RVP (vzdělávací program, který je povinný pro všechny). Právě z těchto RVP testy vycházejí a opravdu jsem (mohu hovořit za matematiku) neviděla ještě test jednotného testování, který by byl vytvořený z neznámého učiva.

Snad vám moje drobné rady a zkušenosti aspoň trochu pomohou. Pro ty, kteří by si chtěli přečíst rady zkušené lektorky o přípravě na přijímačky co a jak dělat těsně před zkouškou, přichystám ještě jeden text. Snad se vám bude hodit. Do té doby přeji hezké předvánoční období.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz