Hlavní obsah
Rodina a děti

Sociální sítě ohlupují děti a mladé lidi. Nepřichází čas zákazu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: olivier bergeron z Pixabay

Ohrožují sociální sítě zdraví dětí? Myslím, že se blíží doba, kdy i u nás začnou dospělí brát vážně nebezpečí sítí tak, že budou uvažovat o jejich úplném zákazu používání dětmi a mladými. Za nejnebezpečnější je ve vyspělém světě považován TikTok.

Článek

Tato síť je sice přístupná až od 13 let, ale všichni tak nějak tušíme, že to mnoho dětí umí obejít. Jedna negativní věc je podezření na možné zneužívání dat Čínou, protože síť provozuje čínská společnost ByteDance a věc druhá je, co takové sítě našim dětem školou povinným mohou způsobit.

Žaloby na sociální sítě

Naše české školy zatím nemají takovou sílu, aby se postavily za zákaz používání sociálních sítí. Ani to u nás není zvykem, aby se školská zařízení za něco takového stavěla. Co ale není teď, může být v budoucnu. V USA takovou sílu už některé školy našly a například v Seattlu skupina škol zažalovala provozovatele TikToku, ale také Facebooku a dalších sítí. Velmi se mi líbilo zdůvodnění této žaloby. Školy se totiž domnívají, že sítě „nesou zodpovědnost za krizi mentálního zdraví mezi mladými lidmi“. S tímto názorem se já naprosto ztotožňuji a školám držím palce.

Zákazy mobilů ve školách (právě hlavně kvůli sítím) zavedly v USA už i státy Connecticut, Pensylvánie, Ohio, Colorado nebo Kalifornie. V ČR se o plošném zákazu používání mobilních telefonů ve školách mluví už poměrně dost dlouho. Ale stále je tu několik sporných momentů, a to, že třeba rodiče chtějí být stále ve spojení se svými dětmi (což je tedy podle mne ale spíš závislost rodičů na tomto spojení), dále je tu názor, že mobil je už tak běžná věc, že by děti měly mít k němu stálý přístup. Ohledně odebírání mobilů se vyslovovala už i Česká školní inspekce, která odebírání dětských mobilů školám příliš nedoporučovala. Prostě suma sumárum se o plošné opatření u nás v Česku ještě nikdo nepokusil. Někteří učitelé mobily ve školách dokonce naopak brání a říkají, že je děti mohou používat ve výuce jako pomůcku, takže zákaz je nesmyslný.

TikTok okrádá děti o čas a škodí jejich mentálnímu zdraví

Jinde mají ale jasno. „Musíme mít ve třídě plnou pozornost“, brání zákazy mobilů ve školách například šéfka jednoho okrsku v Pensylvánii Nancy Hinesová. A já s ní souhlasím. Pokud se má učitel dělit o pozornost s mobilem napojeným na sociální sítě, kde běží nesmyslná a tupá krátká videa na TikToku, která ale ze své podstaty velmi zaměstnávají pozornost studenta či žáka, tak asi dotyčný pedagog nemá moc šancí. A to i kdyby se na hlavu stavěl. Právě TikTok je z tohoto pohledu podle mne asi nejvíce nebezpečný. Okrádá děti o čas, který mohou strávit smysluplně a ještě jim škodí. Škodí na jejich mentálním zdraví.

Čínská síť si totiž zakládá na tom, že jsou zde ke shlédnutí krátká videa o délce několik vteřin až tří minut a uživatelům tudíž běží před očima sled mnoha a mnoha různých videí, která mají zaměstnat pozornost natolik, aby se dotyčný vyloženě nemohl odlepit od obrazovky. Je mi jasné, že takové sledování krátkých videoúseků, a to často velmi nesourodých a nesouvisejících, velmi oslabuje dovednost soustředění u mladých lidí. Vidíme to ve školách čím dál častěji. Schopnost soustředit se na nějakou činnost, která vyžaduje delší čas, a kde žáci navíc potřebují více zapojit myšlení, je pro ně čím dál obtížnější. Tato videa totiž otupují. Berou dětem aktivitu a přináší pouze pasivní příjem rychlého sledu informací. Proto já osobně považuji takové nadužívání sítí, a to obzvlášť TikToku, za škodlivé, nebezpečné a ohlupující. Přestože síť v této souvislosti nedávno přišla s novými videi z oblasti nových technologií, vědy či matematiky, aby asi trochu odčinila, co páchá na mladých lidech, mnoho z nás v tom vidí jen sprostý kalkul.

Vyspělé státy se sítě TikTok bojí

Z vyspělých států jinak už zakázaly (hlavně kvůli kybernetické bezpečnosti) používání TikToku ve vládních institucích země jako Austrálie, Spojené státy, Velká Británie a Francie. Síť nesmí na svých zařízeních mít ani zaměstnanci Evropského parlamentu, Rady EU, a to ani na soukromých mobilech. U nás byl zatím TikTok zakázán na zařízeních ve Sněmovně, ale k odchodu z této platformy se přidala například i Masarykova univerzita. V USA se pak dokonce uvažuje nad úplným plošným zákazem této sítě pro všechny uživatele.

Vzhledem k tomu, že v ČR jsme nad vším zvyklí nejdřív dlouze debatovat, a to i když vidíme zcela jasně negativní dopady na mladé, neočekávám u nás v dohledné době plošný zákaz TikToku či jiných sítí pro lidi do 18 let. Nicméně minimálně by asi bylo dobré se nad značným omezením takové sítě pro mládež reálně zamyslet. Na západ od nás už se k takovým krokům schyluje.

Na závěr zde mám anketu na téma vlivu sociálních sítí na mladé a k dispozici je také otevřená diskuse.

Anketa

Co si myslíte o vlivu sociálních sítí (obzvlášť TikToku) na mladé lidi a jejich používání?
Jsem pro zákaz užívání sociálních sítí mladými lidmi do 18 let.
27,8 %
Nadměrná konzumace těchto sítí škodí, ale musí si to ohlídat hlavně rodiče.
38,9 %
Používání sociálních sítí je už běžná součást života dětí i mladých, nechme to na nich.
27,8 %
Neumím na tuto otázku odpovědět.
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz