Hlavní obsah
Názory a úvahy

Starosta Čunek nemůže školám nic nařizovat. Zamknutí mobilů žáků musí projít přes školskou radu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Vlček, Kancelář Senátu – Senát Parlamentu České republiky, Wikipedia

Starosta Čunek ze Vsetína svým rozhodnutím ohledně mobilů hodně přestřelil. Zřizovatel školy totiž nemá žádné právo žákům cokoliv zakazovat. To může udělat jen školní řád. Ten ale schvaluje školská rada a v ní má zřizovatel pouhou třetinu křesel.

Článek

Celkem nedávno se tu objevila nová kauza a rozhořela se diskuse týkající se žákovských mobilů a jejich zakazování ve škole. Samotné téma je už hodně ohraná písnička, ale nyní vše dostalo naprosto nový rozměr díky aktivitám politika Jiřího Čunka. Zřizovatel zastoupený v médiích hlasem pana starosty se totiž snaží zákaz vnutit všem „svým“ základním školám. Na to ovšem nemá v žádném případě právo. A ukazuje, jak nezná meze, ve kterých se může pohybovat.

Školní řád s novým zákazem mobilů musí schválit školská rada

Sama jsem několik let ve školské radě zasedala. A tak vím, že školní řád a jakoukoliv změnu v něm musí schválit právě školská rada dané konkrétní školy. Tedy i cokoliv, co se týká zamykání mobilů žáků či studentů ve škole. Mrkneme se tedy, jak je to přesně podle zákona a proč má pan starosta Čunek v tomto případě smůlu.

Nejdříve jak je to se složením školské rady (dále v textu ŠR), protože to je pro tento případ hodně důležité. Dle školského zákona paragraf 167 musí mít ŠR takový počet členů, aby v ní byl rovnoměrně zastoupen zřizovatel, zástupci školy (ředitel školy přitom v ŠR být nemůže) a pak zástupci rodičů. Počet tedy musí být dělitelný třemi. Malé školy tak mají v radě většinou 3 členy, větší školy 6 členů.

Z tohoto paragrafu tedy lehce vyčteme, že pan starosta Vsetína či zástupci města mohou tak maximálně do školských rad vyslat jednoho ze tří nebo dva ze šesti členů rady s návrhem a nápadem ohledně ukládání mobilů do skříněk. A tito zástupci mají jen třetinovou váhu něco ovlivnit či zcela ve školním řádu změnit. Také MŠMT se k tomu případu nedávno vyjádřilo v tom smyslu, že zřizovateli nepatří právo určovat ani nařizovat obsah školního řádu a ředitel dotčené školy nemusí jakékoliv usnesení rady města uposlechnout. (Další podrobnosti k postoji MŠMT si můžete přečíst zde.)

Zřizovatel má vůči právnické osobě vykonávající činnost školy pouze omezené, právními předpisy přesně stanovené pravomoci. Mezi tyto pravomoci nepatří právo přímo určovat nebo nařizovat obsah školního řádu. Jakékoli usnesení rady města v tomto smyslu je nezákonné, ředitel školy je nemusí uposlechnout a za neuposlechnutí nemůže být postižen.
Autor výroku: Patrik Kubas, Oddělení komunikace s médii MŠMT, zdroj: Pedagogicke.info

Z toho pro pana starostu Čunka jasně vyplývá, že o realizaci svého nápadu s mobilními telefony se může pokusit jedině prostřednictvím zástupců města ve školských radách, kterých je ve Vsetíně celkem pět (město zřizuje podle veřejných informací celkem 5 škol, a to v ulici či částech města Trávníky, Sychrov, Rokytnice, Ohrada a Luh). A jen skrze ně tedy může ovlivnit znění jejich školních řádů a přesvědčit i ostatní zástupce pedagogů a rodičů, aby řády byly kvůli mobilům změněny.

MOBILY DO ŠKOLY NEPATŘÍ. Od příštího roku chci proto zákaz používání mobilů během výuky zavést i u nás na Vsetíně, a to v základních školách, kde je město zřizovatelem.
Jiří Čunek, Vsetin info

Ani ředitelé škol nejsou všemocní

Samotné ředitele škol samozřejmě zřizovatel může v jejich názorech ovlivňovat (a to také pan Čunek dělá přes jakési přednášky), ale protože ředitel školy být členem ŠR ani ze zákona nemůže, tak by měl pan starosta (pokud uzamčení mobilů opravdu myslí vážně) spíše napnout síly na ovlivňování školské veřejnosti, tedy hlavně rodičů a pedagogů. A vysvětlovat a vysvětlovat. Pokud se mu to podaří, tak školský zákon pak takové omezení mobilů umožňuje s tím, že školy ale nemohou mobily přímo žákům a studentům každý den odebírat. Mohou pro ně ovšem vybudovat uzamykatelné schránky, kde si děti přístroje po dobu školní výuky uschovají.

To přesně přitom pan starosta Čunek hodlá ve školách udělat a vedení města už prý tyto uzamykatelné skříňky shání. Do médií však ještě vypustil jednu informaci, a to, že „kantoři všechny mobily vyberou a uzavřou je do nich (pozn. do schránek) “. Jak už jsem ale napsala, toto ovšem nelze. Tady se tedy pan Čunek mýlí, protože učitelé nic vybírat nemohou. Ale školy samotné mohou skrze školní řád nakázat žákům, aby si do skříněk tyto telefony uzamkli sami .

Zákazy mobilů ve školách zavádí čím dál více států

Jak jste si asi všimli, celkem stranou jsem zatím nechala otázku, jestli je zákaz mobilů v pořádku či ne. Sama na to stále ještě nemám úplně vyhraněný názor a už docela dlouho si ho vytvářím. Je fakt, že dlouhodobé civění do mobilů a trčení na sociálních sítích podle mne děti ohlupuje, a čteme v médiích všichni, jak ve školách po celém světě bují problém s kyberšikanou, natáčení ve třídách, na záchodcích, posílání velmi nevhodného obsahu atd. atd. A i proto mnoho států přikročilo k celoplošným zákazům mobilů ve školách, na což se pan starosta také odvolává. Potud je to asi v pořádku, je to jeho názor a snaha a nemohu mu nic vytknout.

Ovšem způsob, jaký pan Čunek zvolil, mi připadá jak z minulého století. Tady totiž nejsou sedmdesátky nebo osmdesátky a zřizovatel školy nemůže zakázat nosit dětem dlouhé vlasy, křížky na krku a nebo mobily do školy. Zřizovatelé totiž opravdu mají jen velmi malou možnost školy a žáky přímo ovlivňovat. Starosta tak nemůže ředitelům nakázat, co mají nebo nemají napsat do školního řádu. Pan starosta Čunek patrně zapomněl, že jsou tu ještě pedagogové a rodiče, kteří mají do takových věcí co mluvit, a že jim to také zákony této země umožňují.

Jestli nakonec školské rady ve Vsetíně zákaz mobilů schválí, teprve uvidíme. Z letmého pohledu na weby dotčených vsetínských škol se zatím nic podobného nechystá. Ale je tu prázdninový režim. A co není, může být…

A na závěr si můžete tipnout, jak to všechno dopadne.

Anketa

Podaří se panu starostovi Čunkovi ve Vsetíně prosadit zamykání žákovských mobilů do skříněk?
ANO
77,4 %
NE
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 368 čtenářů.

Pokud chcete přednostně dostávat upozornění na moje texty, tak zaklikněte +sledovat pod mým jménem na začátku článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz