Hlavní obsah
Finance

Začnou pojišťovny více přispívat na lyžařský výcvik? Ta největší dává už dva tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels Pixabay

Doba lyžařských výcviků se blíží. Cena pro dítě školou povinné se v poslední době velmi zvýšila a nejčastěji se podle mých informací pohybuje mezi 6 a 10 tisíci. Kolik přispívají naše největší pojišťovny?

Článek

V České republice je pořádání lyžařských výcviků velmi tradiční. Už mnoho let je v naší republice zvykem jezdit se třídami na chalupy, penziony či hotely a učitelé se zde snaží žáky naučit jezdit na sjezdovkách, běžkách, naučit je pohybovat se v zasněženém terénu atd. Protože na lyžáky sama jezdím jako instruktor či vedoucí kurzu už zhruba 20 let, pamatuji proto ještě ceny lyžařských výcviků do tří tisíc korun. Nutno ale říci, že jsem z podhorského města a do Krkonoš to mám 10 minut autem či autobusem, čili i doprava na mnou organizovaný výcvik většinou nestála tolik.

Cena za lyžařský výcvik

Jak je to tedy teď zhruba s cenami? V současné době musíme počítat ubytování s jídlem na jedno dítě v běžném pracovní týdnu, který na horách strávíme, minimálně kolem 2,5 – 3 tisíce korun. Ceny permanentek jsou také různé, ale i v našich nejdražších horách Krkonoších lze najít takové, které dětské lyžařské výcviky trochu zohledňují a cena například za třídenní permanentku je kolem 1300 až 1700 Kč. (Odkazy jsou ve zdrojích a tato menší střediska, která jsem začala pro výcviky využívat po cenovém skoku, mám osobně vyzkoušená.) No a poslední část sumy na lyžák tvoří doprava. A protože záleží na vzdálenosti od svahu, může takový přesun vyjít třídu na čtyři, ale také na deset tisíc korun. Čili tato část sumy za lyžák se opravdu liší podle vzdálenosti školy od střediska. Suma sumárum se tedy pohybujeme kolem 6 až 10 tisíc za výcvik na jednoho žáka.

Pojišťovna přispívá až dva tisíce korun

Co tedy bude určitě rodiče zajímat, jestli lze na lyžařský výcvik dostat nějakou tu korunu od zdravotní pojišťovny. Velmi pozitivní zjištění to bude u klientů VZP. Ta totiž nově od 1. ledna 2024 zvyšuje příspěvek na lyžák na dva tisíce korun, a to už je docela pěkná finanční injekce. U druhé největší pojišťovny, což je Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, je na webovkách k dispozici zatím jen výše příspěvku za rok 2023, a ta byla také nezanedbatelná, a to až 1500 Kč. Třetí největší pojišťovna podle počtu klientů, což je Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, pak dávala na lyžák v roce 2023 pět set korun.

Většina pojišťoven má před uznáním příspěvku své podmínky. Nejčastěji to je, že dítě musí mít například výcvik dlouhý aspoň 4 dny (což ale většina lyžáků určitě splňuje), že se musí konat v době školního roku (čili ne o prázdninách) a klient/rodič pak musí vyplnit patřičný dokument, který pojišťovny mají na svých stránkách (CPZP a nebo bude k dispozici od ledna - VZP) či se musí spojit se svojí pojišťovnou přes E-komunikaci (ZPMVCR).

Na závěr malá anketa:

Anketa

Můžete/mohli jste poslat své dítě v posledních letech či letos na lyžařských výcvik?
Ano. Finančně to zvládneme.
56,6 %
Ne, je to moc drahé.
38 %
Ne, ale důvody nejsou finanční.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 129 čtenářů.
Foto: Zuzana Růžičková

Lyžařský výcvik, Benecko v Krkonoších

Zdroje:

https://cpzp.cz/preventivni-programy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz