Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hvězdná kariéra i trpký osud: Stella Májová našla štěstí až v daleké Americe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Co by to bylo za českého filmového fanouška, který by si nevybavil princeznu Zpěvanku z nesmrtelné pohádky Byl jednou jeden král. Její představitelka se nesmazatelně zapsala do srdcí diváků, ale málokdo tušil, jaký měla pohnutý smutný osud.

Článek

Od dětských snů k filmovému plátnu

Stella Májová, vlastním jménem Stella Weingärtnerová, se narodila 19. července 1923 v Havlíčkově Brodě. Už od malička bylo jasné, že má umělecké vlohy. Navštěvovala taneční školu Valy Katzové v Praze a hrála na klavír. Dětství prožila s rodiči a starším bratrem Jiřím v Mělníku, kde také během studií na reálném gymnáziu hrála v ochotnickém divadle. Kdo by to byl řekl, že z malé holčičky vyroste jednou slavná herečka? „Stella byla odmala velmi talentovaná. Její cesta k herectví byla ale trochu netradiční,“ prozradil blízký přítel rodiny. I když se Stella přihlásila na konzervatoř, nakonec tam nikdy nenastoupila. Místo toho dostala rovnou roli ve filmu Příklady táhnou, kde ztvárnila postavu vnučky Jarmilky. To byl začátek její hvězdné kariéry, která se rozjela nečekanou rychlostí.

Zpěvanka dobyla srdce diváků

Skutečnou slávu, ale Stelle přinesla až role princezny Zpěvanky v pohádce Byl jednou jeden král. Kdo by neznal její ikonické „Pomooc. Po po po po pomoc pomoc.“ Tenhle výstup se stal legendárním a Stella se díky němu zapsala do dějin českého filmu. Její ztvárnění rozmazlené princezny bylo natolik přesvědčivé, že si ji diváci s touto rolí spojují dodnes. „Stella tu roli ztvárnila naprosto dokonale. Byla roztomilá i otravná zároveň, přesně taková, jakou ji chtěl režisér mít,“ vzpomíná filmový historik. A není divu, že po tomto úspěchu následovaly další skvělé role ve filmech jako Anděl na horách, Pane, vy jste vdova, nebo Zítra to roztočíme, drahoušku. Stella Májová se stala jednou z nejvyhledávanějších hereček své doby, její talent a charisma ji předurčily k úspěchu na filmovém plátně i v divadle.

Láska s hořkým koncem

Ale jak to tak bývá, úspěch v kariéře byl vykoupen smutkem v osobním životě. Stella prožila tragickou lásku, která ji poznamenala na celý život. Její snoubenec, pozounista Jan Čížek, zemřel na tuberkulózu jen pár měsíců před plánovanou svatbou. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let a Stella byla zdrcená. „Byla to pro ni strašná rána. Trvalo jí dlouho, než se z toho vzpamatovala,“ řekla její dlouholetá přítelkyně. Taková ztráta by zlomila každého. Stella se dlouho uzavírala před novými vztahy, její srdce bylo příliš zraněné. Následovalo několik neúspěšných pokusů o lásku, včetně manželství s Vojtěchem Egemem, které skončilo po roce rozvodem. Stella později přiznala, že za rozpadem manželství stála především její tchyně, která se neustále vměšovala do jejich života.

Nový začátek za oceánem

Po několika neúspěšných vztazích, včetně dlouholetého partnerství s přítelem Jiřím, potkala svou životní lásku, Jaroslava Mráze. S ním se odstěhovala do USA, kde začala nový život. Bylo to nečekané rozhodnutí, ale ukázalo se jako klíčové pro její štěstí. Amerika jí dala novou šanci. Konečně našla klid a štěstí. Stella si americký život užívala plnými doušky. Usadili se v kalifornském městě Fallbrook, cestovali po celých Spojených státech, hrála v casinu a hlavně, byla šťastná. „Měli jsme naprosto stejné záliby, rádi jsme cestovali, milovali hudbu a zvířata a oba jsme měli velký smysl pro humor,“ napsala Stella ve své knize o životě s Jaroslavem Mrázem.

Poslední přání herečky

Ke konci života Stellu postihla roztroušená skleróza. Ale i s tou se vypořádala po svém. Léčila se marihuanou a bylinkami. Odmítala tradiční léčbu a věřila v sílu alternativních metod. Typická Stella, která vždycky šla svou vlastní cestou. A její poslední přání? To bylo opravdu neobvyklé. Chtěla být pohřbena se svým milovaným psem Jetsym. Bylo to její přání a rodina ho respektovala. Stella a Jetsy byli nerozlučná dvojka.

Stella dokonce požádala své blízké, aby psa nechali uspat, jakmile ona sama zemře. Toto přání mnohé překvapilo, ale zároveň dokonale vystihovalo její povahu a hlubokou lásku ke zvířatům. Stella Májová odešla na věčnost 5. listopadu 2009 ve Fallbrooku v Kalifornii. Její popel byl rozptýlen na zahradě vedle manžela a věrného psího společníka. Tak skončila talentovaná herečka, která i přes všechny životní překážky nikdy neztratila svůj osobitý šarm a smysl pro humor.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz