Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ivana Trump se dostala do nejvyšších míst americké smetánky. Zemřela jako milovaná a obdivovaná žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Žena, která se původně chtěla stát úspěšnou lyžařkou, se postupem času dostala až do nejvyšších kruhů americké smetánky. Nikdy však nedávala najevo svou moc a bohatství. K lidem se chovala pokorně a věřila, že se jí chování k druhým vrátí v dobrém.

Článek

Od dětství byla nadaná sportovkyně

Ivana Marie Trumpová, svým dětským jménem Zelníčková, se narodila 20. února 1949 v tehdejším Československu. Narodila se rodičům Miloši a Marii Zelníčkovým v tehdejším Gottvaldově a dnešním Zlíně. Její otec byl elektrotechnik, matka pracovala jako telefonní operátorka. Od útlého věku ji otec vedl k zimnímu sportu, a to hlavně a především k lyžování. Později nastoupila Ivana do juniorského národního lyžařského týmu, kde se stala velmi nadanou lyžařkou. V roce 1972 byla vybrána jako náhradnice do československého olympijského týmu, a díky tomu jí bylo umožněno vycestovat mimo komunistický východní blok. Vystudovala obor tělesné výchovy na UK v Praze a získala magisterský titul. Již v této době si uvědomila, že bez sportování nemůže být, a to ještě netušila, že se jí tím jednoho dne změní život.

První manžel ji dostal za velkou louži

Cestování na mezinárodní soutěže se staly pro Ivanu Trumpovou osudové. Na počátku sedmdesátých let se zamilovala do rakouského lyžařského instruktora Alfreda Winklmayera, kterého si v roce 1971 vzala za manžela. Díky manželovi získala rakouský pas a přestěhovala se do Kanady, kde dostala pracovní nabídku jako instruktorka lyžování. Dokonce si začala souběžně přivydělávat modelingem a stala se úspěšnou modelkou. Manželství s Winklmayrem se však nevydařilo a pár spolu vydržel pouhé dva roky. Správným směrem Ivanu ale nasměrovalo až setkání s Donaldem Trumpem, díky němuž se dostala mezi tehdejší vyhlášenou americkou smetánku.

Osudové setkání s tehdejším nejbohatším mužem Spojených států, Donaldem Trumpem, zažila jako krásná modelka již v roce 1976, kde se setkali ve vyhlášeném newyorském podniku. Donald se zachoval jako správný gentleman a pozval Ivanu a její přátele na velkolepou večeři. Navíc modelce a pozdější manželce zajistil i vlastní odvoz do místa jejího bydliště. „Ženská intuice mi říkala, že je to chytrý a zábavný muž s dobrým srdcem,“ napsala jednou Ivana ve svých pamětech Raising Trump. V následujícím roce si řekli své ano a Ivana se provdala podruhé a stala se paní Trumpovou. Tím se zařadila mezi nejbohatší osobnosti Ameriky.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Ivana Trumpová byla vždy krásná a inspirativní dáma.

Byla úspěšná podnikatelka i matka

Donald Trump postupem času nasměroval svoji manželku ke společným zájmům v podnikání, protože nepochyboval o jejích dobrých řídících schopnostech. Navíc spoléhal na její krásu, šarm a vyjednávací talent, což bylo v tehdejší době velmi důležité. Na každém významném jednání doprovázela svého manžela a ujala se hlavního slova u sváteční večeře. Svému manželovi aktivně pomáhala i při přestavbě jeho hotelu Commodore, kde působila jako designérka, a nakonec s manželem celou rekonstrukci úspěšně dokončili. Donald své ženě svěřil i vedení hotelů a casin v Atlantic City. Jelikož s její činností a aktivitou byl nadmíru spokojený, udělal z Ivany výkonnou ředitelku a prezidentku své Trump Organization. Nadále se intenzívně podílela na mnoha dalších projektech svého manžela. Dokázala suverénně řídit hotel Plaza, který zaměstnával přes tisíc lidí. To však nebylo málo a Ivana začala dohlížet na finance, marketing a podílela se i na sestavení vlastního menu.

Dařilo se jim nejen v byznysu, ale také i v rodinném životě. Narodily se jim postupně tři děti. Jako první synové Donald, Eric a následovala dcera Ivanka. Všechno vypadalo skvěle, až do doby, kdy se začalo jejich manželství v roce 1989 pomalu potápět. Velká manželská krize vznikla z milostné aféry jejího manžela s úspěšnou herečkou Marlou Maples. Jejich vztah byl potom tak narušený, že se v roce 1990 nakonec rozvedli. Ivana Trump v rozvodovém vyrovnání dostala přibližně 14 milionů dolarů a k tomu výživné na každé dítě kolem 650 tisíc dolarů. Rodačce z Československa tak ještě navíc připadlo sídlo v Connecticutu a luxusní byt v Trump Plaza v New Yorku. Ivana ani po rozvodu nezahálela a s chutí se pustila do vlastního podnikání ve kterém se jí velmi dařilo. Dokázala během víkendu vydělat i několik milionů dolarů. Po rozchodu s Trampem našla Ivana lásku ještě u několika mužů, se kterými udržovala vztah, a nakonec uzavřela i další dvě manželství. Ale obě se po krátké době rozpadly. Nevydrželo ani to s o 23 let mladším Italem Rossanem Rubicondi. Později se ukázalo, že se jí daří nejlépe samotné.

Na prvním místě byly děti

I když Ivana Trupová ve svém životě byla velmi ambiciózní, a to jak ve sportu, modelingu či byznysu, na prvním místě byla rodina a její děti, na které byla vždy pyšná. „Byla jsem přísná, ale milující matka,“ řekla o sobě v jednom ze svých rozhovorů Ivana Trump. Stala se šťastnou a milující babičkou a svůj volný čas si užívala se svými osmi vnoučátky. Ivana i v pozdějším věku byla svými fanoušky velmi obdivována, působila velmi vitálně a zdravě až do doby, kdy došlo k nešťastné události, a ve svém domě upadla na schodech.

Zranění byla tak závažná, že jejím následkům 14.července 2022 podlehla. Ten den svět zasáhla velmi smutná zpráva. Zpráva, která rozplakala nejen Česko, ale i celou Ameriku. Zemřela žena, která byla velmi inteligentní, schopná a odvážná. Ivana Trumpová byla inspirací pro mnoho žen nejen v Americe. Zůstalo po ní vysoké jmění okolo 100 milionů dolarů. Ivana je pohřbena na nezvyklém místě, a to poblíž jamky č. 1 na golfovém hřišti Donalda Trumpa ve státě New Jersey. Krátce po pohřbu se spekulovalo o tom, že to její bývalý manžel udělal z čistě vypočítavých důvodů. Z právního hlediska je nyní jeho golfové hřiště možné považovat za hřbitov a hřbitovy jsou podle zákonů New Jersey osvobozeny od placení daní z příjmu, daní z nemovitostí a také od daně z prodeje nemovitostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ivana Trump

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz