Hlavní obsah

Krásná Lori byla partnerkou K. H. Máchy: Básník ji týral a ponižoval, nespravil to ani narozený syn

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Karel Hynek Mácha své mladé lásce Lori nepřipravil romantický život, jak by se mohlo zdát. Prožila s ním věci, které jsou jen těžko uvěřitelné.

Článek

Eleonora Šomková se narodila 25. února 1817. Dívka pocházela z velmi chudé rodiny. Její otec Josef byl válečný invalida a domácnost se čtyřmi dalšími dětmi byla poznamenána nedostatkem peněz. Ve svých sedmnácti letech se Eleonora setkala s Karlem Hynkem Máchou v místním divadle na ochotnickém představení Kytka. Když ji Mácha později oslovil, neměla tušení, jaké neštěstí na ni čeká.

Soukromí mělo do romantiky opravdu pořádně daleko. Eleonora byla dívka s nízkým vzděláním a neovládala češtinu. Najednou se jí naskytla příležitost setkat se s předními osobnostmi tehdejší Prahy, mezi které patřil Karel Hynek Mácha, Josef Kajetán Tyl a další intelektuálové té doby. Tato setkání ji nadchla a těšila se na ně. Není tedy žádným překvapením, že podlehla zdvořilému chování Máchy. Její další život s ním byl hodně odlišný od toho, co si mladá dívka představovala.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Básník Karel Hynek Mácha.

Karel Hynek Mácha nebyl hodný ani romantický

Mácha byl velmi vznětlivý člověk a na rozdíl od svých básní, ve kterých opěvuje romantickou lásku, touhu a city, byl ve skutečnosti velmi silně posedlý fyzickou láskou. To dokládá i jeho intimní deník, kde podrobně popisuje své sexuální pohnutky. Podle těchto zápisků Lori rozhodně nebyla jen jeho platonickou láskou. Krátce po seznámení spolu začali žít, i když svatba byla ještě v nedohlednu. Toto soužití však šlo těžko považovat za pravé partnerství. Lori byla plně pod jeho vlivem, izoloval ji doma, zakazoval jí styky s ostatními a jakýkoliv náznak zájmu jiného muže tvrdě trestal, ačkoli podle svých vlastních zápisků k ní nikdy necítil hlubokou lásku.

Hádky a ponižování byly mezi Karlem a Lori na denním pořádku, často i několikrát denně. Karel byl nespokojený s mnoha věcmi, včetně Lořiny neochoty naučit se česky, což pro něj jako člena vlasteneckých kruhů představovalo velký problém. Hlavní příčinou konfliktů byla však jeho nestálá a vznětlivá povaha, která mu nedovolila vyrovnat se se svým vlastním životem a mladá Lori se stala obětí, která musela snášet všechno jeho zlo.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Pomník Máchovy Lori.

Mácha žárlil a svou partneru často týral

Lori nakonec otěhotněla, a to byla pro Máchu velká rána, se kterou se musel vyrovnat. Jako chronický žárlivec nechtěl zpočátku uvěřit tomu, že mu Lori byla věrná. Dokonce se pokusil ji přimět k přiznání nevěry u rakve její vlastní matky Marie. To pro mladou těhotnou ženu bylo nesmírně trýznivé. Nakonec se Mácha s těhotenstvím smířil, ale rezolutně odmítal, že by se mohla narodit dívka. Lori musela své očekávání porodu prožívat v utrpení, neustále ponižovaná a ve strachu. Po smrti její matky jí Mácha dokonce zakázal stýkat se s vlastním otcem. Přesto se jednou rozhodla a potají svého otce navštívila. Opět narazila na nepřízeň osudu. Její život rozhodně nebyl jako z Máchových romantických básní.

Devatenáctiletá Lori porodila 2. října 1836 chlapce, kterého pojmenovali Ludvík. Ale ani tato radostná událost jejich vztahy nezlepšila a nikdy nestanuli před oltářem. Mácha nechal dokonce samotnou Lori v Praze se svým novorozencem a odjel za prací do Litoměřic. Vrátil se, až když syn Ludvík vážně onemocněl. Toto setkání bylo poslední, kdy se Lori viděla se svým nastávajícím manželem tváří v tvář před jeho smrtí. V listopadu téhož roku Mácha zemřel po nákaze bacilem cholery během hašení požáru. Méně známým faktem je, že v den Máchova pohřbu se měla Lori stát jeho manželkou. Zůstává otázkou, jaký by byl její další osud, kdyby se stala paní Máchovou.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Nedlouho po smrti Karla Hynka Máchy zemřel i jejich malý syn Ludvík, který se nedožil ani jednoho roku. Lori tak utrpěla další krutou ránu. Zůstala sama, bez snoubence i bez dítěte. Několik let žila s vlastním otcem Josefem, kterého jí její nastávající dříve zakazoval navštěvovat. Později se provdala za policejního úředníka Františka Siehema, ale další dítě už nikdy nemohla mít. Po jeho smrti žila sama v Praze jako bezdětná vdova. I když její osud nebyl veselý, léta strávená s manželem představovala pro ni příjemnější období, hlavně po náročných třech letech plných křivd a nedůvěry od Karla Hynka Máchy. Lořino jméno a život zůstaly spojeny s tímto rozervaným básníkem. To dokládá i nápis na jejím náhrobku: „Máchova Lori…“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz