Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lubomíra Lipského potkávala jedna tragédie za druhou. V mládí přišel o bratra, syn zemřel na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Lubomír Lipský byl český herec a komik. Mezi jeho nejznámější televizní i filmové postavy patří děda Potůček z českého televizního seriálu Tři chlapi v chalupě. Ačkoliv se mu profesně dařilo, jeho osobní život byl poznamenám tragédiemi.

Článek

Od dětství se věnoval divadlu

Lubomír Lipský se narodil 19. 4. 1923 v Pelhřimově. V tomto krásném českém městě prožil kouzelné dětství i dospívání. Měl dva mladší bratry Oldřicha a Dalibora. Jejich otec Vilém Lipský vlastnil v Pelhřimově kavárnu a ve volném čase se věnoval vedení ochotnického souboru. Své děti vedl od malička k tomu, aby se všichni společně věnovali práci v tomto souboru. Jejich tatínek měl plány pro své syny jasně dané, chtěl, aby se proslavili v divadelním světě. Po maturitě na gymnáziu začal Lubomír studovat divadelní vědu a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Oženil s tanečnicí Věrou, se kterou o pár měsíců později založili rodinu, a poté jeho studium muselo jít zcela stranou. Lubomír se spolu se svým bratrem Oldřichem, zajímal o herectví, a to již od útlého dětství.

Proto se také rozhodli založit v Pelhřimově ochotnické Dramatické studio mladých. Lubomír stál poprvé na jevišti v roce 1935, a to ve hře Strakonický dudák. V roce 1945 se stal jedním ze zakladatelů Divadla satiry. Nějakou dobu působil a současně byl členem souboru Městských divadel pražských. Od roku 1996 hrál v Divadle ABC. Mezi jeho nejznámější televizní a filmové role patří film Zabil jsem Einsteina, pánové, který režíroval právě jeho bratr Oldřich. Zde Lubomír ztvárnil postavu profesora Franka Pecha. Film je plný humorných scének. Snad nejvíce se proslavil svou rolí v seriálu Šest medvědů s Cibulkou, kde se zapsal do srdce televizních diváků svou rolí klauna, uklízečky a školníka.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Byl introvert a flegmatický melancholik

Co bylo zajímavé a většinou to o něm nikdo nevěděl, byl fakt, že Lubomír Lipský hrál již od mládí role starších mužů, takže svým natáčením sbíral i jisté životní zkušenosti. Byl obsazován především do komediálních rolí, kde sám sebe charakterizoval jako introvertního a flegmatického melancholika. V jednom seriálu byl dokonce obsazen do role starce, konkrétně dědy Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě. Tuto schopnost ztvárnit mnohem staršího muže získal díky pozorování místních důchodců v hospodě, kde se zaměřil zejména na jejich způsob držení fajfky. Tato zkušenost mu pomohla nejen vžít se do role, ale také přizpůsobit mluvu této seriálové postavy. Lubomír Lipský si pravděpodobně neuvědomoval, že tato role mu přinese takovou popularitu, že mu prodavačky budou schovávat zboží pod pultem a fanoušci ho budou v dopisech žádat, aby se ujal vedení jejich místního družstva. Přes řadu osobních tragédií v životě, se však nikdy nevzdal odhodlání pokračovat v herectví.

Celý život ho trápily rodinné tragédie

Osobní život Lubomíra Lipského byl poznamenán četnými tragédiemi. Nejdříve ztratil mladšího bratra Dalibora, který byl podle něj nejtalentovanějším hercem v rodině. Dalibor tragicky zemřel, když mu bylo sedmnáct let, a to poté, co se rozhodl užívat si vodních radovánek v místním rybníku. Ten den však byla bouřka a blesk zasáhl do vody, kde se Dalibor nacházel. Stalo se to 17. července 1947 ve 17 hodin, když Daliborovi bylo 17 let a 7 měsíců, což na této tragédii přidává i trochu duchovna a tajemna. Lubomír Lipský se dlouho ze ztráty bratra vzpamatovával. Tím však jeho tragédie nekončí. Další velkou bolest prožil v době, kdy přišel o svého syna Lubomíra.

Foto: Wikimedia commis/Public domain

Syn zemřel těsně před Silvestrem ve věku čtyřiceti let. Dle výpovědí si na horách zašel na večerní procházku, ale domů se už nevrátil. Byl nalezen o několik hodin později, zmrzlý. Traduje se, že příčinou úmrtí byl infarkt. Zůstal po něm tehdy patnáctiletý syn Matěj. Bratr Oldřich, s nímž Lubomír často spolupracoval, zemřel roku 1986 během natáčení filmu Velké filmové loupeže na rakovinu žaludku.

Získal mnoho hereckých ocenění

Pro jeho vnuka Matěje se stal Lubomír Lipský náhradním otcem, což mělo na Matěje velký vliv. Matěj vzpomíná na svého dědečka jako na moudrého muže, který byl v projevu velmi stručný, ale vždy jeho slova měla velký význam. Matěj byl také svědkem toho, jak se jeho děda připravoval na své role a sledoval, jak si Lubomír scénáře lehce upravoval po svém, tím je tvořil humornějšími a zábavnějšími.

Lubomír Lipský byl během své herecké kariéry oceněn mnoha prestižními cenami, včetně titulu Zasloužilý umělec, Ceny Thálie, Ceny Františka Filipovského nebo Medaile Za zásluhy. Zemřel 2. října 2015 ve věku 92 let a jeho ostatky jsou uloženy na Olšanských hřbitovech v Praze. Dodnes patří mezi nejlepší české herce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz