Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželku Marka Ebena potkala nejedna tragédie. Přišla o dítě a sama bojovala o život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 DEED

Patřila mezi nejkrásnější herečky u nás. Hlavně muži v publiku mohli na herečce Markétě Fišerové oči nechat. Strašlivá rána osudu přišla na její 26. narozeniny.

Článek

Markéta Fišerová, narozená 19. února 1960 v Kladně, je bývalá česká herečka. Během 80. let se objevila v několika seriálech a filmech. O tom, že bude půvabná Markéta herečkou, rozhodli vlastně její rodiče. Ona sama po životě na výsluní nikdy netoužila, ale táta s mámou věřili tomu, že je v ní skrytý talent. A tak poslechla rodiče a podala si přihlášku na konzervatoř, kterou dokončila v roce 1981. Když se poprvé objevila před kamerou, bylo jí teprve 17 let.

Po absolvování konzervatoře Markéta Fišerová zahájila svou hereckou kariéru v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně, kde strávila od roku 1981 pět let. Vedle toho také hostovala v několika pražských divadlech. V komedii Řeknem si to příští léto si zahrála postavu Hanky. O 4 roky později se v televizním zpracování pohádky Kocourek Modroočko objevila v roli kočky Zelenoočky. V televizním seriálu My všichni školou povinní se stala vychovatelkou Ajkou Šimkovou. O rok později si roli vychovatelky zopakovala znovu v seriálu Třetí patro. Nikdo v tu chvíli ale netušil, že se blíží konec její závratné, ale krutě krátké kariéry.

On tichá voda, ona naopak vulkán

Svého Pana Dokonalého, herce Marka Ebena, poznala již během studií na konzervatoři. „Dodnes jsem úplně nepochopil, že jsem se tehdy Markétě líbil právě já,“ říká slavný moderátor, hudebník a herec, který na škole studoval o dva roky výše. A dodává, že pro něj to byla láska na první pohled. Neváhal a svému životnímu objevu nabídl místo zpěvačky ve své kapele. A aby bylo jasno, že své city myslí upřímně, složil pro ni dokonce písničku. Byla hodně zamilovaná a jmenovala se Stýskání. Když si svoji životní lásku vedl k oltáři, upozorňoval, že si ho musela uhnat sama. Prý se jí ze začátku trochu bál. On tichá voda a ona vulkán, který chrlí lávu. Ne nadarmo se říká že se protiklady přitahují. O Markétě a Markovi to určitě platí na sto procent. Všichni jim přáli štěstí, hlavně když se ukázalo, že Markéta čeká miminko.

Jenže nikdo netušil, že budoucí maminka přechodila těžkou chřipku. V jejím věku, kdo by také ležel. Markéta měla dobře našlápnuto a šla z role do role. Kromě divadla společně s Markem Ebenem nahráli i písničky pro děti. Před kamerou se objevili jako pár v televizním filmu „Tvář za oknem“. Jenže po chřipce se na plicích mladé ženy objevil tuberkulózní nález, a právě v té době přišla do jiného stavu. Těžce zkoušené a namáhané tělo to nezvládlo a postavilo se na odpor. Dcerka Terezka se narodila v sedmém měsíci a svůj boj o život na tomto světě po několika dnech vzdala a své rodiče navždy opustila. Další tragédie přišla v den, kdy Markéta slavila své 26. narozeniny.

Přišla týdny trvající tma

Tehdy z ničeho nic zkolabovala. Poslední, co si z tohoto svátečního dne pamatovala, byla chvíle, kdy společně s manželem usedli k televizi, ale také to, že ji najednou šíleně rozbolela hlava. „Odvezl jsem ji do nemocnice s tím, že něco špatného snědla, a druhý den ráno mi řekli, že je v bezvědomí a pravděpodobně to nepřežije,“ řekl její manžel Marek Eben. Místo filmových rolí přišla dlouhé týdny trvající tma. Probrala se po sedmi týdnech ochrnutá nejen po těle, ale také v obličeji. Dýchaly za ní umělé plíce a její stav byl kritický.

Prodělala cévní mozkovou příhodu, která způsobila její ochrnutí. Právě po této nemoci skončila na invalidním vozíku. Časem se Markéta Fišerová díky rehabilitačním procedurám naučila pohybovat. Od té doby vede spíše soukromý život, přesto se někdy objeví na společenských akcích po boku svého manžela Marka Ebena. Jejich manželství je často vnímáno jako vzorový vztah pro všechny černé dny. Naposledy se objevila před filmovou kamerou ve snímku Krajina s nábytkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz