Hlavní obsah
Lidé a společnost

Millvina Dean byla poslední přeživší z Titanicu. Život jí zachránil otec, o slávu nikdy nestála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia comonns/Public domain

Představte si, že jste přežili jednu z největších námořních katastrof v historii, ale ani o tom nevíte. Přesně to se stalo Millvině Dean, nejmladší pasažérce na palubě Titaniku, která se nakonec stala i jeho poslední žijící.

Článek

Millvina Dean se narodila 2. února 1912 v anglickém Branscombe. Když jí bylo pouhých 9 týdnů, její rodina se rozhodla vydat za lepším životem do Ameriky. „Změnilo to můj život, protože bych teď byla Američanka místo Angličanky,“ řekla kdysi Millvina. Osud tomu ale chtěl jinak. Kvůli stávce horníků musela rodina změnit plány a 10. dubna 1912 nastoupila na palubu Titaniku. Millvina, její rodiče a dvouletý bratr Bertram cestovali třetí třídou. Nikdo z nich netušil, jaká tragédie je čeká.

Noc, která změnila vše

14.dubna 1912 narazil Titanic do ledovce. Millvinin otec Bertram okamžitě jednal. „Myslím, že nás zachránil můj otec,“ vzpomínala později Millvina. Díky jeho rychlé reakci se ona, její matka a bratr dostali mezi první pasažéry, kteří byli evakuováni. Malou Millvinu umístili do plátěného poštovního pytle a spustili do záchranného člunu číslo 10. Její otec bohužel takové štěstí neměl. Byl mezi více než 1500 lidmi, kteří v tu noc zahynuli.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Malá Mallvina

Millvina, její matka a bratr se nakonec vrátili do Anglie. Vyrůstala díky charitativním fondům pro přeživší z Titaniku. O své zkušenosti s Titanikem se dozvěděla až v 8 letech. Během druhé světové války pracovala jako kartografka pro britskou vládu. Později pracovala v nákupním oddělení strojírenské firmy v Southamptonu, a to až do svého odchodu do důchodu v roce 1972.

Nečekaná sláva

Millvina žila dlouho v anonymitě. To se změnilo v 80. letech, kdy byl objeven vrak Titaniku. „Nikdo o mně a Titaniku nevěděl, abych byla upřímná, nikoho to nezajímalo, takže ani mě to nezajímalo,“ řekla jednou. Najednou se ale stala celebritou. Účastnila se konferencí, poskytovala rozhovory a objevovala se v dokumentech. Zajímavé je, že nikdy netoužila a nechtěla, ani nikdy vidět slavný film Titanic z roku 1997. Bála se, že by jí to přimělo poslední chvíle jejího otce.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

V roce 2007 se Millvina stala poslední žijící přeživší z Titaniku. Ke konci života čelila finančním potížím a musela prodat některé své památky z Titaniku. Na pomoc jí přispěli i herci z filmu Titanic – Kate Winslet a Leonardo DiCaprio. Millvina Dean zemřela 31. května 2009 ve věku 97 let. Ironií osudu bylo, že to bylo přesně 98 let ode dne, kdy byl Titanic spuštěn na vodu.

Odkaz Millviny Dean

Příběh Millviny Dean je směsí tragédie, přežití a nečekané slávy. Její život byl navždy poznamenán událostí, kterou si ani nepamatovala. Přesto se stala důležitým spojením s historií a připomínkou lidské odolnosti. „Nebe a peklo, jak můžete věřit v něco nahoře na nebi? Přesto bych byla ráda, kdyby se ukázalo, že se mýlím,“ řekla s úsměvem krátce před svou smrtí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Millvina Dean možná odešla, ale její příběh zůstává živým svědectvím o jedné z největších námořních tragédií v historii. Připomíná nám, že i ti nejmenší a nejzranitelnější mohou přežít a stát se symbolem naděje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz