Hlavní obsah
Umění a zábava

Spejbl letos slaví 104.narozeniny, Hurvínkovi je o 6 let méně. Dodnes svým humorem baví celý svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Veselá vlastní foto

Spejbl a Hurvínek jsou ikony českého loutkového divadla. Tyto postavičky se poprvé objevily v roce 1920, kdy byl představen Spejbl, kterého Hurvínek následoval o šest let později. Od té doby si postavy získaly oblibu nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Článek

Kdo by neznal slavného Hurvínka. Hurvínek je součástí nezapomenutelné dvojice se Spejblem a právem k sobě patří. Původně vůbec neměl vzniknout jako samostatná postava. První byla známá loutka, pod jménem Spejblík. Až během roku 1926 přibyl k taťuldovi Hurvínek, který tak Spejbla oslovoval. Původně měl Hurvínek černou čupřinu z králičí kožešiny a jeho vzhled se v průběhu let výrazně proměnil.

Když se Hurvínek poprvé ukázal na divadelní scéně, bylo to pro diváky něco nového a nečekaného. Autor loutky Gustav Nosek ho uvedl jako překvapení během jednoho vystoupení se Spejblem. Hurvínkovo první představení s pozdravem Rukulíbám! rozesmálo diváky po celém divadelním sále. Josef Skupa, který v té době oběma postavám propůjčoval svůj hlas, vymyslel Hurvínkovi slang, který diváci milovali. Od té doby je Hurvínek nedílnou součástí a postavou loutkového repertoáru.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Spejbl a Hurvínek se stali velmi oblíbenými

Jejich dialogy mezi Spejblem a Hurvínkem se staly velmi oblíbené. Josef Skupa v nich obratně popisuje vztah učitele a žáka, kdy Spejbl často vystupuje zaskočeně a zmateně. Velmi často se svým chováním snažil zakrýt nejistotu, a proto také velmi často vystupoval autoritativně. Na druhou stranu Hurvínek, který velmi často předváděl svou dětskou upřímnost a zvědavost, tuto masku autority odhaluje a tím otevírá prostor pro vzniklé zábavné historky. Tato živost a prostořekost mezi postavami si získala srdce malých i velkých diváků napříč celou republikou. Jejich rostoucí popularitu ještě více posílilo i šíření jejich rozhovorů na gramofonových deskách. Spejbl a Hurvínek tak postupně pronikali do povědomí široké veřejnosti, a to nejen přes divadelní představení, ale i díky televizním večerníčkům, knihám a dalším médiím.

Každá postava má svůj humor a styl

Pro velký úspěch Spejbla a Hurvínka se přidaly do jejich příběhů ještě další nové postavy, které přinesly ještě více humoru, zábavy a emocí. K oblíbené dvojici se připojila Hurvínkova kamarádka Mánička, pečlivá paní Kateřina a rozpustilý pes Žeryk. Nové postavy se staly součástí každodenního života Spejbla a Hurvínka a jejich zábavných rodinných příběhů. Hlas Máničky a paní Kateřiny ztvárnila Helena Štáchová, která se rovněž zapsala do srdcí všech diváků.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Dodnes jsou slavnými a nezapomenutelnými

Po úmrtí Heleny Štáchové se hlasu Máničky a paní Kateřiny ujala Marie Šimsová a od roku 2022 ji zastává Jana Mudráková. Divadlo Spejbla a Hurvínka si získalo oblibu nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jen kvůli němu se do země vydají statisíce turistů, kteří jsou z této dvojice nadšení.

Samotná představení byla přeložena do více než dvaceti jazyků a diváci po celém světě se baví jejich humornými scénkami. Tímto způsobem Spejbl a Hurvínek dokazují, že humor a lidské vztahy, které ztvárňují, jsou nadčasové a univerzální. Tyto slavné české loutky si udržují své místo v kulturní historii a stále přinášejí radost a zábavu. Zůstávají ikonami české loutkové scény a mají stále co nabídnout i budoucím generacím diváků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz