Hlavní obsah
Lidé a společnost

Světla Svozilová donášela na kolegy. Manžel zemřel při pádu letadla, syna dala do dětského domova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

ilustrační foto herečky.

Česká herečka Světla Svozilová ve svém mládí patřila k nejkrásnějším prvorepublikovým herečkám. Byla oblíbená mezi takovými velikány, jako byli Voskovec a Werich. Ale hlavní role ve svém životě nikdy nedostala.

Článek

Světla Svozilová, vlastním jménem Světluše Svozilová, se narodila 13.listopadu 1906 v Brně jako nemanželské dítě Julii Kubešové. Otcovství oficiálně uznal Josef Svozil, ale to až o něco později, v roce 1928. Světlana Svozilová pocházela z významné a dobře postavené rodiny Svozilů, která se podílela na veřejném životě tehdejší doby. Její otec byl významný politik a uznávaný novinář. Většinu svého mládí strávila v Praze, kde navštěvovala místní gymnázium. Byla spíše průměrnou studentkou a ráda se zapojila do různých rošťáren. Rok prožila na studiích v dívčím penzionátu v Německu. Po úspěšném dokončení gymnázia začala studovat na pražské konzervatoři, kterou úspěšně dokončila. Světla Svozilová byla herečka s rozsáhlým repertoárem.

Byla to herečka s velkým talentem

Působila v Osvobozeném divadle, kde pro ni Werich a Voskovec psali role přímo na míru. Světla Svozilová byla talentovaná herečka, která zvládala mnoho různých rolí a nic jí nedělalo problém. Dobře se popasovala s dramatickými nebo tragickými postavami, ale zvládla i ty veselé a komické. Přesto se v průběhu své kariéry nedokázala prosadit do rolí, které dostávaly její herecké kolegyně, jako byla Lída Baarová, Hana Vítová nebo Nataša Gollová. To byly v té době skutečně atraktivní filmové hvězdy, jež si vysloužily veškerou pozornost publika. Světle Svozilové se nejvíce dařilo ve 30. a 40. letech, jelikož měla dostatek rolí a byla jednou z nejoblíbenějších českých filmových komiček. Svůj talent potvrdila v bláznivé komedii To neznáte Hadimršku. Po druhé světové válce dostávala filmové role stále menšího významu a prosazovala se spíše jako divadelní herečka ve stálém angažmá v Divadle na Vinohradech.

V osobním životě moc štěstí neměla

Jejím partnerem se stal právník a šéfredaktor Bedřich Rádl. Jenže s nástupem druhé světové války začaly její osobní i profesionální dovednosti upadat, a to se také projevilo i v jejím manželství, které se rozpadlo. Krátce po rozvodu se znovu provdala za pražského lékaře Františka Votrubu, který byl oblíbený mezi mnoha ženami. Společně měli syna a dceru, což herečce přineslo dlouho očekávané rodinné štěstí. Ale v roce 1948 ji potkala rodinná tragédie. Její manžel zahynul během cvičného letu. Podle některých zdrojů se učil létat, podle jiných se pokoušel o nelegální přelet přes hranice. Po jeho smrti zůstala Světla sama se dvěma dětmi a bez dostatečných příjmů.

Vzhledem ke svému pracovnímu vytížení se o ně nebyla schopna řádně postarat. To ji přivedlo k jejímu těžkému rozhodnutí, a to umístit syna dočasně do dětského domova. Někteří kolegové jí to přáli a považovali za boží trest. Světla totiž na ně donášela, a tak se musela vypořádat s následky. Další kontroverzní moment Světly Svozilové přišel v souvislosti s Jiřinou Štěpničkovou. Společně s dalšími hereckými kolegy z Vinohradského divadla podepsala dokument, kde vyjadřovali souhlas s trestem smrti za její pokus o emigraci.

Vstoupila do KSČ a propadla alkoholu

Po roce 1989 se tento dokument záhadně ztratil. Ani přesto, že vstoupila do KSČ, se jí stále nepodařilo získat hlavní role. Tyto zkušenosti ji postupně přivedly k hořkosti a nedůvěře, a to nakonec vyústilo v závislost na alkoholu. A právě alkohol byl také příčinou její tragédie. Antonie Hegerliková měla Světle předpovědět smrt věštěním z karet. Po vážné autonehodě Světla podstoupila několik operací, po kterých jí zůstala jedna noha kratší. Nakonec ztratila nadšení i pro komunistické ideály a před svou smrtí prý tento režim hluboce odsuzovala.

Když se 25. února 1970 vracela domů z nákupu, upadla na schodech, a to se jí stalo osudným. Na následky zranění ještě téhož dne zemřela. Bylo jí pouhých 63 let. V roce 1966 jí byl udělen titul zasloužilé umělkyně. Světla Svozilová je pochována na Vyšehradském hřbitově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz