Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Z nebe budou padat vložkí a budou studené nosí!“ Miláček diváků Martin Tankwey dnes žije v ústraní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto.cz/Zakoupená licence

Martin Tankwey, první černošský moderátor v Česku, byl v 90. letech miláčkem publika. Jeho hvězda ale zhasla stejně rychle, jako se rozzářila. Jak se z neznámého Afričana stala mediální senzace? A proč dnes o něm téměř nikdo neví?

Článek

V devadesátých letech bylo jméno Martin Tankwey synonymem pro dobrou náladu a exotiku. Jeho nakažlivý úsměv a roztomilý přízvuk si získal srdce posluchačů rádia Evropa 2 i diváků TV Nova. Dnes je mu 60 let a jeho jméno zná jen málokdo.

Z Konga do Československa

Martin Tankwey pochází ze středoafrické republiky, konkrétně z města Zair (dnes Kongo). Jeho cesta do Československa je opředena mnoha legendami a zajímavým životním příběhem. „Martin byl takový veselý baron Prášil,“ vzpomíná jeho bývalý kolega z rádia. Bylo těžké rozeznat, kolik je na jeho vyprávěních pravdy, a jak moc si je přibarvil. Podle jedné z verzí měl být Tankweyův otec starostou a poslat své děti studovat do Evropy. Pro Martina už prý nezbyly peníze na Paříž nebo Londýn, a tak skončil v Československu. Ať už je pravda jakákoliv, v roce 1993 ho čekal osudový zvrat.

„Bylo to jako z filmu,“ vzpomíná moderátor Luděk Hrzal. „Šel jsem do čajovny na Václaváku a tam jsem ho potkal. Měl krásný hřejivý hlas a roztomile komolil česká slova.“ Hrzal tehdy pracoval pro rádio Evropa 2, které hledalo neotřelého moderátora počasí. Tankwey byl trefou do černého. Jako Slunýčko Evropy 2 si rychle získal srdce posluchačů svými hláškami jako: „Z nebe budou padat vložkí a budou studené nosí…“ Jeho popularita rostla raketovým tempem. „Lidé ho milovali,“ říká bývalý programový ředitel Evropy 2. Byl autentický, vtipný a exotický. Přesně to, co publikum chtělo.

Hudební kariéra a televizní hvězda

Tankwey ale nezářil jen v rádiu. Stal se také zpěvákem reggae skupiny Babalet. „Kytkový reggae“ se stalo hitem a Tankwey objížděl diskotéky po celé republice. „Martin nebyl žádný slavík,“ vzpomíná bývalý člen Babaletu. „Ale jako exotický černý zpěvák byl ozdobou kapely. Hlavně nám ale pomohl pochopit podstatu reggae hudby.“ Tankwey se stal i první černošskou tváří na českých televizních obrazovkách. V estrádách TV Nova si diváky získával svou bezprostředností a šarmem. „Byl to fenomén,“ říká mediální analytik. V době, kdy Češi teprve objevovali svět, byl Tankwey symbolem exotiky a nových možností.

Na vrcholu slávy

V polovině 90. let byl Tankwey na vrcholu. Moderoval v rádiu, vystupoval s kapelou, účinkoval v televizi. „Byl všude,“ vzpomíná jeho bývalý manažer. „Lidé ho milovali. Byl to takový český Eddie Murphy – vtipný, charismatický a jiný než všichni ostatní.“ Tankwey si svou popularitu užíval. Byl to veselý člověk, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Uměl si dělat legraci i sám ze sebe a své pleti. To lidi bavilo.

Jenže sláva je vrtkavá. S odchodem Vladimíra Železného z TV Nova začala Tankweyova hvězda pohasínat. Zmizely pořady, ve kterých vystupoval, a příležitostí ubývalo. Když ztratil jednu platformu, začaly padat i ostatní. V roce 2006 se objevily zprávy o Tankweyových dluzích. „Dlužných padesát tisíc za něho zaplatila přítelkyně,“ uvádí novinář, který tehdy o kauze psal. „Ale tím si nejspíš zabouchl dveře do showbyznysu. V tomhle oboru se na dlužníky dívají skrz prsty.“

Martin byl, ale stále je jedinečný

Co dělá Martin Tankwey dnes? Informace jsou kusé a často neověřené. Údajně žije v Ústí nad Labem a věnuje se obchodu s Afrikou. Tankwey se údajně pokusil rozjet několik podnikatelských projektů. „Jednou se mu podařilo prodat do Konga nějaké staré autobusy,“ říká jeho bývalý kolega. Ale úspěšný v tom nebyl. Martin byl vždycky lepší bavič než obchodník.

Martin Tankwey možná zmizel z očí veřejnosti, ale pro mnohé zůstává symbolem devadesátých let. Doby, kdy bylo všechno možné a neznámý Afričan se mohl stát miláčkem národa, jsou zřejmě navždy pryč. Byl exotický, vtipný a autentický. To bylo přesně to, co lidé po pádu komunismu chtěli vidět a slyšet. Dnes by možná takovou kariéru neudělal, ale tehdy to byla perfektní kombinace. Ať už je dnes Martin Tankwey kdekoli, jedno je jisté, v české popkultuře zanechal nesmazatelnou stopu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz