Článek
Časy se mění, co včera byl jed, je dnes doporučované. Vajíčka, sádlo, máslo… A taky opačně, co včera dobře, dnes už nee: aspartam, margaríny…
Je však na světě jedna věc, která je doporučovaná a užívaná po staletí, a nikdo nepochybuje o jejich zázračných, ba přímo mystických vlastnostech. Ano, modří již vědí, je to pivo. Vlastně to vědí všichni.
Pivu nechybí nic, co člověk potřebuje. Doplňuje tekutiny, obsahuje lehce stravitelné cukry, má všechny známé vitamíny B a i ty 4 zatím neznámé. Co vás postaví na nohy po včerejší oslavě? Co vám přidá na náladě, když máte pech? Co vám bodne nejvíce po dlouhé túře? PIVO, jedině pivo. Né nějaké birely a rádlery. Jen čisté, hořké, vychlazené pivo ve sklenici 0,5 l s uchem. (čepování do 0,4 je výsměch a pohrdání českým a moravským pivařem, to jen tak mimochodem. Kdo prodává pivo v 0,4, nechť trpí v pekle žízní věčnou).
No a dále. Odborníci se na konferenci funkční medicíny dohodli na tom, co patří mezi nejlepší potraviny: avokádo, špenát, mořské řasy, granátové jablko, borůvky, brokolice (brukvovitá zelenina), buvolí maso, divoký aljašský losos, mandle, kokosový olej, olivový olej a zelený čaj. Nechybí ani koření jako zázvor nebo kurkuma, semínka například lněná nebo chia, pochopitelně ořechy. A pivo!
A navíc: vědecky už je prokázáno, že pivo zlepšuje náladu. S tímto velkolepým objevem přišli němečtí vědci z Friedrich-Alexander-Universitat z Norimberku. Zjistili totiž, že látka v ječmeni a potažmo v pivu přítomná, HORDEIN, stimuluje v mozku centrum odměny a vyvolává efekt spokojenosti a štěstí podobně jako dopamin. Prokázali tedy to, co všichni pivaři již empiricky vědí tisíce let.
Štěstí je krásná věc.
Závěr dnešního povídání je tedy naprosto zřejmý: tím, že my vaříme pivo, vás a sebe děláme šťastnými. A to prakticky imrvére furt. Radost se napít, radost to vypít.
Dej Bůh štěstí, Vám i nám.
Tomáš Váňa, 1. selský pivovárek Kroměříž