Hlavní obsah
Názory a úvahy

O čem nás autor vlastně přesvědčil?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Ríšo, díky za dopis!

Článek

Ríšo, díky za dopis, byť byl doručen otevřený, za což by Českou poštu stihlo ostré pokárání. Ale budiž, tak jsme si jej přečetli všichni, vždyť svým obsahem nepatří do kategorie přísně tajných písemností. A nyní k věci: O čem nás autor vlastně přesvědčil? Nevím jak koho, ale mne především o tom, že zná abecedu, písmena dokáže poskládat do slov a slova do vět, a že se s gramatikou nepotýká do té míry, jako mnozí jiní odvážlivci, vydávající se na tenký led politické agitace, jíž se pokoušejí zlanařit sympatizanty a voliče politických soupeřů. Já nejsem voličem hnutí ANO, ale ani žádné z vládních partají, a proto můj názor není deformován sympatiemi či antipatiemi k tomu či onomu politickému subjektu. A proto si mohu dovolit být objektivní a dokonce upřímný, byť za takový hřích jistě přijdu do českého pekla: Ríšo, chlapče nešťastná, copak nevíš, že jakmile členové a sympatizanti některé z partají začínají psát ,,otevřené dopisy“ adresované politickým protivníkům, prozrazují tím na sebe i na své favority, že už jim teče do bot a že kromě citových výlevů, špatně kamuflovaných zdánlivě věcnou argumentací, už nemají čím by veřejnost oslovili? Přestože, jak jsem již avizoval, nejsem voličem opozičních partají, z naprosto racionálních důvodů bych nevolil ani žádnou ze stran vládní koalice, zejména proto, že od roku 89´ jsme horší vládu (= vládu národní katastrofy) dosud neměli; ostatně pouhá 2% občanů podporujících Fialovu vládu prozrazují o její (ne)kvalitě mnohem více než by si přála, a postavení všech koaličních lídrů na nejnižších příčkách důvěryhodnosti jsou jim zárukou, že níž už klesnout nemohou – v tomto ohledu jsou Fiala a Pekarová přeborníky v neoblíbenosti a jejich rekord patrně už nikdy nebude překonán. A nyní ve stručnosti mé námitky proti jednotlivým bodům hodnocení hnutí ANO a jeho šéfa:

1. Není pravda, že Andrej Babiš je proruským švábem.

2. Není pravda, že Babiš své názory mění podle toho, zda mu mohou či nemohou přinést prospěch, protože prokazatelně je jediným z politiků, který nešel do politiky kvůli tomu, aby si vydělal, což nelze tvrdit o žádném z členů vládních partají.

3. Babiš své názory nemění konjunkturálně podle výsledků průzkumů veřejného mínění, ale vždy v reakci na dynamicky se měnící vnitropolitickou a zahraniční situaci, protože jen hlupák lpí na tezích a programech, které zastaraly, neosvědčily se a jež aplikovány v praxi nemohou mít pozitivní výsledky, ale pouze negativní následky, protože nepřinášejí řešení problémů, ale naopak stávají se jejich příčinou a součástí.

4. Babišovo údajné ,,chcimírovství“ je přirozenou logickou reakcí na válečnou situaci, která se dlouhodobě vyvíjí pro Ukrajinu nepříznivě navzdory gigantické pomoci celého Západu a jež hrozí skončit zdrcující porážkou Ukrajiny – ale také strašnou blamáží Západu; za této situace jenom fanatik nebo šílenec požene další a další tisíce Ukrajinců do boje, v němž se vší pravděpodobností zemřou, aniž by tím svou zemi přiblížili vítězství. Proto mám za celkem logické, že po zvážení všech do úvahy připadajících alternativ budoucího vývoje Babiš (a spolu s ním 69% občanů) začal nahlas uvažovat o potřebě zahájení mírových jednání, jež by více než Rusku pomohla Ukrajině.

5. Babišova údajná ,,arogance a nevychovanost“ nejsou o nic horší než arogance a křupanství mnoha členů vládní koalice, Petra Fialu nevyjímaje, u něhož se nadto poslední dobou více než u jiných projevuje jeho chorobná lhavost a sklon k  vymýšlení a šíření pavlačových drbům. Pokud Fiala někdy měl charakter, pak v průběhu politické kariéry o něj kdesi přišel.

A epilog? Pokud se ve vašem ,,profesním a sociálním prostředí“, jak píšete, nevyskytují stoupenci odlišných politických názorů a občanských postojů, takže jste zřejmě v obklíčení sebe sama, máme důvod se domnívat, že nacházíte v uzavřeném oddělení některého z psychiatrických ústavů, kam za vámi nesmějí ani návštěvy, protože potkávat výhradně sympatizanty vládní koalice, kterých je už méně než nosorožců dvourohých, ale nezahlédnout ani jednoho příznivce opozice, ačkoli se jich všude potulují nespočetná stáda, lze snad jenom v izolaci speciálního zařízení pro nebezpečné šílence. Jste šílenec?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz