Hlavní obsah
Názory a úvahy

Otevřený dopis voličům hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The White House from Washington, DC, Public domain, via Wikimedia Commons.

Volič hlásící se k západní civilizaci těžko může být spokojen volbou strany, pro kterou se okázalý odpor k Západu pomalu stává ústředním politickým motivem.

Článek

Vážení voliči hnutí ANO,

při pohledu na volební preference hnutí ANO si neustále kladu otázku, kdo tvoří těch cca 30 % voličů, kteří mu chtějí dát důvěru. Veškeré voliče hnutí ANO totiž znám jen z médií, v mém sociálním ani profesním okolí nikdo takový není.

Sám jsem hnutí ANO nikdy nevolil. Přesto v počátcích své politické dráhy pro mě nepředstavovalo antivolbu. Babiš chtěl stavět na odbornosti, byl proevropský, pokrokový a v žádném případě nechtěl fixovat republiku ve stagnaci, natož zpátečnictví. A ano, byla to Babišova vláda, která vyhostila ruské „diplomaty“ po Vrběticích a která bojovala s covidem po boku vědy a lékařů, nikoliv dezinformátorů.

Nicméně tato tvář hnutí ANO je dávnou minulostí. Ta současná je jejím opakem a velmi se blíží obrazu SPD.

Diskutovat s těmi z vás, kdo popírají, že mezinárodní vrazi patří před mezinárodní soud, mír není totéž co kapitulace napadené země, morálka se nedá měřit penězi, Fico či Orbán jsou obyčejnými hybridními prospěcháři za západní peníze, Česko není centrem světové moudrosti a naši příslušnost k vyspělému Západu není rozumné nahradit „politikou všech azimutů“, považuji za oboustrannou ztrátu času. Ne, opravdu to není projev mé povýšenosti. Ale vaše a moje světonázory jsou jednoduše natolik neslučitelné, že je žádnou diskusí sblížit nelze.

Nemalé procento z vás však tvrdí, že ANO je nadále prozápadní hnutím. A sami sebe také charakterizujete jako voliče prozápadní, prounijní, sníte o naší zemi někde na úrovni Švýcarska jako kdysi Babiš, odsuzujete zločinnou ruskou agresi a souhlasíte s bezpodmínečným požadavkem zachování suverenity Ukrajiny a jejího území v původních hranicích.

Pokud skutečně existujete, právě na vás bych se tímto dopisem rád obrátil. Patrně jste si totiž nevšimli, jak se za ty roky politika hnutí ANO proměnila a že dnes hájí hodnoty přesně opačné, než jsou ty vaše.

Nevěříte? Můžete si tedy zkusit sami zodpovědět třeba následující otázky:

1. Současné hnutí ANO dávno není proevropskou liberální pravicí, programem středolevé strany a ani catch-all party z období jeho vládních angažmá, ale postupnou transformací přes národnímu konzervatismus s mnohými rysy trumpismu dotáhlo svoji radikalizaci až k proruské ultrapravici, jak upozorňuje Tomáš Peszynski. To je podle vás ona prozápadní orientace?

2. Přátelé či politické vzory Andreje Babiše nejsou demokratické autority západu, ale Viktor Orbán či Robert Fico. Tomu odpovídá i Babišovo velmi nevychované arogantní vystupování podobné východním diktátorům. Myslíte, že takto vypadá státník západního formátu?

3. Podle stínového ministra zahraničních věcí a ragbisty Jaroslava Bžocha (ANO) by se ČR měla „zaměřit na země Asie, Blízkého východu, a hlavně regionu Indo-Pacifik. Transatlantická spolupráce je pro nás stále významná, ale musíme dát jasně najevo, že si stojíme za našimi kulturními rozdíly, a naši západní partneři musí lépe chápat naše postoje“ . I vy chcete vyměnit úzkou vazbu na západní Evropu za akcent rozvojového světa?

4. Současný Andrej Babiš je proruský. Nemyslím si ovšem, že to dělá z lásky k Rusku. To je mu patrně lhostejné stejně jako západ nebo my všichni. Jediné, na čem mu opravdu záleží, je totiž on sám. A názory mění podle toho, co mu přináší prospěch. Takže když se mu to bude hodit, půjde na ruku klidně i Putinovi, stejně jako jde na ruku Okamurovým voličům svým náhle objeveným chcimírovstvím, které by dříve jednoznačně odmítl. Takový člověk je pro vás zárukou prozápadního směřování naší země? Či vůbec zárukou čehokoliv jiného než sledování svého vlastního prospěchu?

5. V každém oboru přirozeně hledáme nejlepší odborníky. Svěřujeme se nejlepším lékařům, bankovním poradcům, architektům a dalším. Pokud nedojde k anticivilizační revoluci v ODS pod vedením „cynického reálpolitika“ Jana Zahradila, bude ANO k případnému vládnutí nezbytně potřebovat nějakou formu spolupráce s SPD. Řízení státu má, školní terminologií, ideálně náležet premiantům mezi jedničkáři. Proč myslíte, že učinit jej závislým na čtyřkařích a pětkařích je lepší variantou?

6. Cesta z ekonomické krize a rostoucího deficitu veřejných financí určitě nejsou jen výdajové škrty, ale i investice určené k nastartování ekonomiky. Nic takového ale nebylo prioritou Babišovy politiky ani za období konjunktury, které ve vládní pozici promrhal kupováním voličů a zadlužováním budoucích generací. To ho však netrápí, neboť používá pouze takové kroky, které mu přinesou okamžité hlasy a tím pádem moc. Toho jste si také nevšimli?

7. Zdravé politické strany musí být založeny na vnitrostranické pluralitě a soutěži. Jakmile je nějaká strana fakticky ovládána jedinou osobou, jedná se o stranu tzv. vůdcovského typu, kde prostor dostávají jen ti, kdo podporují vůdce bez ohledu na to co říká, a jsou podle něho ochotni poslušně měnit i vlastní názory. Vize stranického fungování pak zároveň odráží vize stranického vůdce o fungování společnosti. A hnutí ANO bez Babiše by v současnosti bylo asi jako cirkus bez principála. Myslíte si, že je to dobrý personální základ pro vládní stranu?

8. Možná nejste spokojeni s působením vládní koalice. Lze to připodobnit k situaci, kdy auto má zvládnout rychlost 200 km/h, zatímco to koaliční jezdí jen 160 km/h. Myslíte si ale, že je řešením nahradit jej autem, které se nepřehoupne ani přes stovku?

9. A na závěr snad to nejdůležitější. Co je pro vás při volbě přednější – váš případný osobní krátkodobý finanční prospěch vzniklý třeba i za cenu dalšího navyšování státního dluhu, anebo dlouhodobá prosperita naší země?

Zkuste se nejen nad těmito otázkami zamyslet a sami zvážit, zda je současné hnutí ANO volbou, kterou opravdu chcete.

Ve zdvořilosti,

Richard Pokorný

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz