Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Elektrokolo bude pro povaleče vždycky lepší než gauč, lahváč a televize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ne, elektrokola nejsou zlo. Kdo by ho neměl, seděl by doma na gauči s lahváčem v ruce

Článek

Lidí na elektrokolech potkávám stále více. A vesměs to jsou stále stejné typy. Buď starší lidé seniorského věku, nebo je to generace 50+, která už na první pohled, nemá žádnou extra fyzičku. Jsou lidé, kteří budou stále dokola opakovat, že elektrokolo je zlo a nemělo nikdy spatřit světlo světa. Já říkám, že je to super věc. Díky němu se řada lidí zase začne hýbat.

Není to zadarmo

Mnoho lidí má o elektrokole takovou představu, že na něj stačí hupsnout, zmáčknout čudlík a už to jede. Něco jako elektrická koloběžka, kde není třeba vynaložit žádnou námahu. Ale tak to není. Bez fyzické aktivity elektro kolo samo nepojede. Kdo nebude šlapat, ten se zastaví. Samozřejmě je možné navolit si intenzitu pomoci, tedy jízdní režim. Vše však končí s dosažením rychlosti 25 km/h. Běžná, standardně vyráběná kola mají na této rychlosti z legislativních důvodů omezovat. Kdo chce jet rychleji, už musí na podporu elektromotoru zapomenout.

Samozřejmě, je to jednodušší než na běžném kole, při jízdě do prudšího kopce to je doslova pohoda. Ale pořád to není zadarmo. Po delší vyjížďce může být člověk i z elektrokola unavený a jeho chytré hodinky ukazují poměrně slušný počet spálených kalorií. Takže znovu, ne, není to elektrokoloběžka, ani motorka. Šlapat a aspoň trochu makat, se na tom taky musí.

Buď, anebo

Představme si, že by elektrokola opravdu neexistovala. Co by to znamenalo? Že by mnoho cykloturistů sedělo doma na gauči. U televize, s lahváčem v ruce. Ti lidé, kteří na elektrokolech jezdí, mají buď problémy s pohybovým aparátem, nebo špatnou fyzičku. Jakou asi bude mít takový člověk motivaci, sednout na normální kolo? Na klasický bicykl, na kterém bude po 5 kilometrech potit krev a po deseti kilometrech se bude modlit, aby už byl doma. Je jasné, že takový člověk na normální kolo nikdy nesedne a radši zůstane na gauči. Aby na něj sedl, musel by měsíce před tím něco pro svou fyzičku dělat. A no opět nemá motivaci, ani výdrž.

Je to o lidech

Já nepopírám, že někteří jezdí na elektrokolech jako šílenci. Jsou neohleduplní, o znalosti předpisů u nich lze pochybovat. Ale úplně stejně bych podobné jedince našla mezi standardními cyklisty, na svých horských či trekových kolech. Vždy je to o lidech. A pokud má elektrokolo někomu pomoct k tomu, že se místo sezení na gauči začne aspoň trochu hýbat, jsem jedině pro. A že mu k tomu pohybu pomáhá elektromotor? To přece nevadí, to kolo nikdy samo nepojede.

Anketa

Jezdíte na elektrokole?
Ano, pravidelně
71,6 %
Občas ano
12,3 %
Ne, nikdy
16,1 %
Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz