Hlavní obsah
Lidé a společnost

Renáta Doležalová: Televizní kráska se smutným osudem. Manžel ji opustil, později přišla i o práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek: Národní divadlo. Místo, kde herečka zářila několik let.

Uplynulo několik let od smrti herečky Renáty Doležalové, která si vzala život kvůli nepřízni osudu a špatným životním podmínkám. Oficiální verze sice hovoří o sebevraždě, ale někteří kolegové jsou do dnešního dne přesvědčeni o nešťastné náhodě.

Článek

Měla všechno, co si jen mohla přát. Renáta Doležalová byla nejen velice krásná, ale také nesmírně talentovaná. Přesto si s ní osud nemilosrdně pohrál. Už jako malá hrála v několika ochotnických spolcích. Rodačka z Brodku u Přerova sice vyrůstala v učitelské rodině, už brzy ale měla jasno v tom, že v rodinné tradici pokračovat nebude. Všichni si proto mysleli, že konzervatoř pro ni bude jasnou volbou. Renáta Doležalová se ale na poslední chvíli rozhodla, že půjde na střední průmyslovou školu chemickou, kterou také úspěšně dokončila.

V průběhu studia jí ale došlo, že hraní je její srdeční záležitost, a po maturitě konečně zamířila tam, kam ji srdce táhlo už dávno, a to na brněnskou JAMU. A její krásná tvář se hned stala předmětem zájmu mnoha režisérů. Ještě během studií poprvé zazářila na filmovém plátně. Debutem před kamerou se stal ale nepříliš úspěšný dramatický snímek Kronika žhavého léta, do kterého si ji vybral režisér Jiří Sequens. Následně se objevila v trilogii Dny zrady, Sokolovo a Osvobození Prahy. Nejvíce se ale proslavila svou rolí v seriálu 30 případů majora Zemana. V době, kdy se zhostila role Lídy Zemanové, byla dokonce těhotná.

Po revoluci neměla práci a nikdo už ji nechtěl

Chvíli to vypadalo, že se jí bude dařit i na soukromém poli. Vdala se za divadelního režiséra Pavla Palouše, se kterým se potkala během svého angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Jemu také porodila dva syny, ale i přesto stále pracovala jako o život. Zahrála si v dalším velice oblíbeném seriálu Okres na severu, po kterém následoval seriál My všichni školou povinní. Jenže po roce 1989 se na ni jaksi zapomnělo a ona nedostávala žádné herecké role. Jezdila se zájezdovým divadlem a dabovala, i tomu ale nastal brzy konec.

Zřejmě všechny tyto okolnosti herečce zlomily vaz a nastala i jiná profesní krize. Začala mít problémy v manželství, které nakonec vyústily v rozvod, se kterým se jen těžko smiřovala. A to byl začátek jejího konce. Začala trpět těžkými depresemi, na něž musela brát silné léky, které ve velkém zapíjela alkoholem. Na vše byla sama a ani přátelé se s ní tehdy moc nestýkali. Všichni totiž měli plné ruce práce, jen ona zůstala bez všeho, co měla ráda. 12. června 2000 herečka zemřela. Nikdo dodnes netuší, co se přesně stalo. Dle kolegů to byla nešťastná náhoda, ostatní ale tvrdí, že spáchala sebevraždu. Jedno je ale jisté. Česká kinematografie přišla o velkou hereckou osobnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz