Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimír Dlouhý byl v hospodě víc než doma: Lékaře neposlouchal, útěchu hledal v lécích a alkoholu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0/Self-published work

Vladimír Dlouhý se nikdy nešetřil a život si užíval plnými doušky. Nezřízený životní styl si tak nakonec vybral krutou daň v příliš brzkém věku. Byl nesmírně talentovaný, ale sám sobě nikdy nevěřil.

Článek

Jeho herecký talent byl k nepřehlédnutí. Narodil se na pražském Smíchově 10. června 1958. Byl synem inženýra a prvoligové házenkářky. Původně se chtěl stát zedníkem, ale už ve dvanácti letech získal svoji první roli v dramatu Už zase skáču přes kaluže. Tehdy si ho všimli i další filmoví tvůrci. Během studia na konzervatoři se ale začala projevovat jeho nezkrotnost a svérázná povaha. Hned po škole zamířil do hospody, kde patřil k místním štamgastům.

Nejprve ho trápily vředy, které mu způsobilo časté popíjení piva a něčeho tvrdšího. Na jeho práci ale nic znát nebylo. Ani jeho přátelé netušili, jak vážný problém Vladimír Dlouhý má. Působil na mnoha pražských scénách. Nejvíce na něho vzpomínala Zlata Adamovská. V posledních letech svého života byl tak nemocný, že skoro nic nejedl. Při natáčení i na divadelním jevišti však vždy podával maximální výkony.

Foto: Autor: TomasMohelsky – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26530733

Vladimír Dlouhý

Bratr s ním rok nemluvil, on se bál lidí kolem sebe

Jeho kolegové se dodnes shodují na tom, že kdyby tolik nepil, byl by dozajista ještě lepším hercem. Slovenská herečka Jana Nagyová kdysi prozradila, že už když spolu točili seriál Arabela, pil, seč mu síly stačily, a to mu bylo necelých dvacet let. Nagyová se mu snažila jeho životní styl rozmluvit, ale nikdy nikoho neposlechl. Jeho mladší bratr Michal Dlouhý ale nikdy nepřijal tvrzení, že byl bratr obyčejný alkoholik. Prý na alkoholu závislý nebyl, ale vždy pil kontrolovaně a vědomě. Kdyby prý chtěl přestat pít, tak by to udělal. Michalu Dlouhému ale vadilo, že když požil alkohol, měl tendenci řídit auto. Kvůli tomu spolu také přes rok nemluvili. Vladimír Dlouhý byl navíc velký introvert a měl strach z lidí. Trpěl takzvanou sociální fóbií, což je paradoxně v herectví velmi rozšířená nemoc. A proto dle slov jeho bratra také nacházel útěchu v alkoholu.

Radami lékařů se neřídil a zemřel příliš brzy

V pozdějším věku se Vladimír Dlouhý konečně zamiloval do herečky Petry Jungmanové. Ale než konečně mohli být spolu, uplynula spousta času. Nejprve byla zadaná ona, poté on. Napotřetí to ale konečně vyšlo. Jakmile začali tvoři pár, herec se uklidnil a věnoval se svoji rodině. Dokonce se jim narodila dvojčata a o dva roky později se vzali. Brzy nato ale začal znovu propadat svému stereotypu. Poslední dva roky navíc bojoval s rakovinou žaludku. Lékaři mu naordinovali střídmý životní styl, žádný alkohol ani cigarety a žádné ponocování. Tím se ale herec nehodlal řídit a neustále žil tak, jak uznal on sám za vhodné. Nakonec dostal i rakovinu slinivky a byl závislý na kapačkách. Z nemocnice se stihl podívat jenom tehdy, když měl představení. Cestou to ale vždy vzal přes svou oblíbenou hospodu. V sobotu 20. června 2010 zemřel v nemocnici na pražském Karlově náměstí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz