Hlavní obsah
Cestování

Park Zakrzówek: Říká se mu polské Maledivy, ale skutek utek. Davy lidí, vstup zdarma a žádný klid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petruše-vlastní foto

Celý rok se vyzdvihují polské Maledivy neboli koupaliště, kde se všichni cítí jako v ráji. Ráj ale skutečně vypadá jinak a představa poklidné dovolené na Maledivách je rovněž odlišná od toho, co nám nabízí tyto Maledivy kousek od českých hranic.

Článek

Označení polské Maledivy se často používá pro místa v Evropě, na kterých nalezneme nápadně tyrkysovou barvu vody, podobně jako na slavných Maledivách. Dnes jsou vlastně všechno Maledivy, hlavně, že je tam čistá voda a bílý písek. Jedním z takových míst je i park Zakrzówek v Krakově. Jedná se o zatopený lom naplněný tyrkysovou vodou, který je obklopený skalami a zelení.

Polské Maledivy ročně lákají návštěvníky svým malebným vzhledem, který má poskytovat dokonalý odpočinek a klid. Voda na tomto místě získala svou charakteristickou modrou až tyrkysovou barvu díky minerálnímu složení skály a způsobu, jakým se odráží světlo od vodní hladiny. Rozhodně to ale nejsou Maledivy, které si každý představí. Důležité je na úvod říct, že samotná kapacita koupaliště je okolo tisícovky lidí najednou. Takže pokud si chce užít klidu, rozhodně hledejte jiná místa ke koupání.

Foto: Petruše-vlastní foto

Toto je onen krásný pohled, který vidíme při příchodu do celého areálu. Zdálky skutečně vypadá areál jako Maledivy.

Dlouhé fronty, trpělivost a pár smutných bazénů

Do areálu navíc budete vpuštěni jen tehdy, kdy někdo opustí koupaliště. Takže pokud sem přijedete ráno, může se vám také stát, že se na koupaliště dostanete během poledne, nebo také během pozdějšího odpoledne. Frekvence lidí je na tomto místě sice vysoká, ale pokud se sem vydáte na výlet, určitě nebudete odcházet v polovině dne. Takže už při čekání ve frontě je třeba se obrnit skutečně velkou trpělivostí. Polské Maledivy se pyšní tím, že jako volnočasový areál nabízí několik bazénů pro všechny věkové kategorie. Ať už jste tedy zdatný plavec nebo začátečník, určitě si zde přijdete na své. Naleznete zde například:

  • Mělký bazén o hloubce 0,4 metru s brouzdalištěm, který slouží pro neplavce a děti.
  • Bazén s hloubkou 0,8 metru, ideální pro rekreační plavání i pro ty, kteří neplavou.
  • Bazén o hloubce 1,2 metru, vhodný pro rekreační plavce i začátečníky.
  • Dva hluboké bazény o hloubce 3,5 metru, které ocení zkušení plavci.
Foto: Petruše-vlastní foto

Realita je ale trochu odlišná a Maledivy si představuji skutečně jinak.

Vstup zdarma, žádný klid a od Maledivy hodně daleko

Máte-li v plánu se podívat do vyhlášených Malediv v Polsku, počítejte s tím, že možná budete zklamaní. Vstupné je sice zdarma, ale to také znamená, že se na toto místo vydá opravdu každý. Klid zde skutečně nenajdete a pokud si chcete odpočinout nebo zde trávit svou dovolenou, vyberte si spíše jiné místo, kde zažijete relax a klid. Ceny jídla a pití jsou srovnatelné s těmi v České republice, ale ani to není hlavní benefit.

Co tedy říci na závěr? Místo je to skutečně pěkné, nalezneme zde průzračně čistou vodu, krásné prostředí, které je pravidelně udržované, ale to je asi tak vše. Na vstup do areálu musíte čekat v dlouhých frontách a stejně se na vás ani nedostane. A pokud chcete klid a dovolenou jako na Maledivách, tak tu rozhodně nenajdete. Kdo tedy toto místo přirovnává k Maledivám, musí mít opravdu bujnou fantazii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz