Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ohnivý červ je skrytá hrozba u moře. Pokud vás bodne, žihadlo ihned vytáhněte a místo vydezinfikujte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wolljuergen - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Letní dovolené jsou v plném proudu, ale kromě letních radovánek se musíme připravit na možné nástrahy, které na nás čekají. Jednou z nich jsou takzvaní ohniví červi, kteří se momentálně nacházejí na chorvatských plážích.

Článek

Hlavním tématem, které v posledních hodinách rezonuje v různých turistických skupinách na Facebooku, je znovu Chorvatsko. Lidé zde diskutují kvůli nově se vyskytujícímu problému, kterému se říká ohnivý červ. Ten může dorůst do délky třiceti centimetrů a obvykle žije v hlubokých mořských vodách. Jenže globální oteplování a stoupající teplota moře zřejmě zapříčinila, že se tento nebezpečný tvor přesouvá do mělčích vod, kde navíc nemá mnoho nepřátel. A nemusí se objevit pouze na chorvatských plážích. Byl spatřen i v Itálii a Černé Hoře.

V Chorvatsku se objevil ohnivý červ

Přispívá k tomu také zvýšené množství zbytků potravy po rybolovu, které zřejmě napomáhá šíření těchto červů v oblastech blíže ke břehu. Základní obranný mechanismus ohnivého červa spočívá ve štětinách, které pokrývají celé jeho tělo. Tyto drobné, jehličkovité štětiny mohou pro člověka představovat vážné zdravotní komplikace a ohrožovat nás na životě. Při kontaktu s kůží se štětiny snadno odlomí a jejich odstranění je velmi obtížné. Podle odborníků jeho štětiny obsahují toxiny, které mohou vyvolat závažné alergické reakce, včetně otoků, svědění a znecitlivění postižených oblastí. Ohniví červi jsou snadno rozpoznatelní. Kůži mají pestře zbarvenou, což je v přírodě často varovným signálem pro ostatní druhy, že jde o jedovatého živočicha. Lidé si však těchto detailů mnohdy nevšimnou.

Foto: Petruše

Ohnivého červa jsme v Chorvatsku viděli na vlastní oči.

Pokud vás bodne, žihadlo ihned vytáhněte a místo vydezinfikujte

Nejlepší prevencí proti bodnutí je nosit ochranou obuv do vody. Nejenže vás může ochránit, ale zároveň vám zajistí komfort na nerovném povrchu v moři. Stejně tak je vhodné, abyste nesahali na žádného živočicha, kterého na mělčině potkáte. Pokud prevence nepomohla a přeci jenom budete mít tu čest s tímto mořským červem, je důležitá včasná reakce. V případě, že dojde k bodnutí ohnivým červem, odborníci doporučují, aby lidé okamžitě jednali a na nic nečekali.

Nejúčinnější způsob, jak odstranit štětiny, je použití lepicí pásky, pomocí které můžeme bodlinu opatrně vyjmout. Následně by mělo být postižené místo omyto studenou vodou, dezinfikováno a chlazeno, například kostkou ledu. To pomáhá zmírnit možné symptomy alergické reakce. Pro úlevu od bolesti a svědění se doporučuje použít mast na bolest. V případě závažnější reakce, mezi kterou patří například alergická reakce nebo vysoká horečka, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz