Hlavní obsah
Cestování

Červená perla na jihu Maroka láká turisty. Marrákeš nabízí pláže i kulturu, která nás hodně naučí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Město, ve kterém se propojuje tradiční starý svět s tím moderním. Vše má tak své kouzlo a každý si zde najde místo, jež ho zaujme. Co nesmí cestovatelé po Maroku vynechat a proč musí navštívit Marrákeš? Protože objeví nové kulturní dědictví.

Článek

Svou přezdívku červené město si Marrákeš zasloužil díky rudému zabarvení vysokých hradeb a půdy. Město založil roku 1062 našeho letopočtu sultán Júsuf ben Tašfín. Ve 12. století se z něj stala metropole celé země. Právě díky své centrální poloze se perla jihu stala obchodní a cestovatelskou křižovatkou. Z Marrákeše se cestovatelé mohou snadno dostat do hor atlasu, dun saharské pouště nebo naopak k pobřeží Atlantského oceánu.

Mezi místa, která by měli návštěvníci v Marrákeši vidět, rozhodně patří Jardin Majorelle neboli nejkrásnější zahrada v Marrákeši. Vznikala dlouhých 40 let, hned poté, co ji v roce 1922 navrhl francouzský malíř Jacques Majorelle. Nejvhodnější dobou k návštěvě jsou zejména odpolední hodiny, kdy poskytne oázu klidu a ovane návštěvníky příjemným chladem.

Nejslavnější islámská škola a krásy starého města

Vedle odpočinku a pohody si zde nelze nevšimnout rozsáhlé sbírky kaktusů, palem nebo vodních rostlin. Ukázkové prolnutí světů módy a architektury nabízí Muzeum Yves Saint Laurent v samotném centru Marrákeše. Prostor byl otevřen v roce 2017 a při jeho stavbě se architekti rozhodli inspirovat vztah návrháře k samotnému Maroku. Nejautentičtější zážitek z Marrákeše bezesporu nabízí spletité uličky starého města, takzvané medíny. V úzkých uličkách to bzučí jako ve včelím úlu a místní obchodníci nabízejí ve svých krámcích vše, na co si jen můžete vzpomenout. Navíc je zde velmi oblíbené smlouvání, protože prodejci se vždy a za každou cenu snaží svému zákazníkovi zboží prodat.

Vynechat místní tržiště by byl hřích

Právě cestou těmito uličkami se dá dojít až do nejstarší restaurace v Marrákeši Dar Essalam. Další z míst, které by měl každý návštěvník Marrákeše mít na svém seznamu, je rozhodně Medresa ibn Júsufa. Jedná se o jednu z nejslavnějších islámských škol v celém Maroku. Založena byla ve 14. století a o dvě století později byla přestavěna. Její struktura je proto až neskutečně nadčasová.

A na co nesmíme zapomenout, je místní tržiště nacházející se na náměstí Džáma al-Fná. Přes den se tu nic speciálního neděje, ale jen co se setmí, se vše změní k nepoznání. Samotný západ slunce nad náměstím lze sledovat ze střechy jedné z kaváren, které jsou na náměstí rozprostřeny. Popíjet u toho můžete marocký čas. Rej světel, orientální hudba a všudypřítomná dobrá nálada, kejklíři, cvičení opičky nebo krotitelé hadů. Náměstí má absolutně ojedinělou atmosféru, kterou si musí každý zažít na vlastní kůži.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Marrákeš

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz