Hlavní obsah
Jídlo a pití

Čarování v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: A. Barešová

ilustrační foto

Láska prochází žaludkem.

Článek

Sice vařím docela ráda, ale postupem času člověk přijde na to, že se dá využít mnohem smysluplněji než stáním u plotny a tak si oblíbí pár receptů, co zaberou času málo. Někdy je proložím recepty našich babiček, aby všichni pocítili vůni a lásku domova, ale ve všední dny to flákám. Doufám, že si to nepřečte manžel, i když … on je zvyklý. Občas už mezi dveřmi pozná, že má „počítačový guláš“, když se mi povede připálit cibulku. Asi ani nemusím psát, že se mu snažím nalhat, že je připálená schválně kvůli barvě omáčky. Ale mám štěstí, je docela shovívavý strávník a někdy má rád jen studenou večeři. Napadlo mne podělit se s vámi o pár receptů, které lahodí oku i chuti a ještě vám umožní odbíhat k diskusi.

Pečené vepřové na zelí

Pytlík či sklenici sterilovaného zelí (nebo dvě) vyklopím do pekáčku. Navrch položím kousek vepřového, které osolím a pokmínuji. Může se přidat cibule. Vše péci zvolna v troubě a občas zkontrolovat. Když se trefí teplota, upeče se samo. Stačí koupit knedlík a máte výborné jídlo.

Pečené vepřové či hovězí na čemkoli

Vezmu kousek masa, osolím, okořením. Koření záleží na požadované chuti. Hovězí lze okořenit na divoko, na vepřové stačí koření na steak nebo jen sůl. Maso je v pekáči a začínám čarovat:

1) Vyklopím jakoukoli sterilovanou zeleninu a pozvolna upeču. Podávám s bramborem, nepotřebuje žádné další úpravy.

2) K hovězímu pokrájím slaninu, kořenovou zeleninu a cibuli, podliji trochou octové vody. Po upečení vyndám maso, nakrájím. Rozmixuji upečenou zeleninu a zahustím jíškou. Přidám smetanu nebo ne – podle nálady. Někdy místo smetany vmíchám brusinkovou marmeládu a mám divokou omáčku. Při přípravě na divoko doporučuji maso trochu prošpikovat. Podávat s knedlíkem, hranolky, kroketami, pečenými brambory, vařenými brambory, chlebem.

3) Na maso vyklopím zavařené fazolky na slano či na kyselo. Podáváme s bramborem, stačí upéct a lehce zahustit šťávu.

4) Místo sterilovaná na maso nakrájím rajčata, cibuli a čerstvou papriku – výborné s bramborami.

5) K vepřovému nebo kuřecímu přidám jablka, cibuli, kousek slaniny, při pečení podliji trochou vína nebo kapkou kořaličky. Dostane to křupavou kůžičku. Výborné k rýži, kaši, hranolkům.

Rychlá jídla jsou i různé míchanice masa se zeleninou. Mezi osvědčené patří z drůbežího či vepřového. K tomuto účelu se hovězí příliš nehodí. Maso nakrájíme, připravíme kastrol nebo pánev. Já preferuji teflonový WOK s poklicí či pekáček s pokličkou. Pokrmy se v něm nepřipalují. Vařím v tom téměř vše. Základem je zpravidla trochu oleje a nakrájená cibulka, která se osmahne. Pak se přidá nakrájené maso a začíná čarování:

1) Vyklopením sáčku zelí s gulášovou kostkou dojde k základu na segedínský guláš. Stačí podusit, zahustit a máme hotovo.

2) K masu se vyklopí konzerva fazolí, či přidají uvařené fazole. Dochutí se česnekem a kečupem, hodí se přidat i nakrájenou okurku.

3) K masu se přidá různá zelenina nakrájená na plátky či proužky, nejlépe hezky barevná. Ochutit trochou chilli nebo jedním výrazným kořením podle chuti. Podušené podávat s jakoukoli přílohou kromě knedlíků.

4) Osmahnout maso, přidat menší sterilovanou zeleninu + kečup a mírně zahustit. Hodí se i na topinky (výborné i z jater).

5) K masu opečenému na cibuli v pekáčku přidáme, co nás napadne – zavařenou zeleninu, hrstku fazolí, čočky, pohanky, trochu šalvěje a bylinek či koření. Podlijeme a přiklopíme. Pečeme zvolna – spíš dusíme a občas podlijeme. Výsledkem je pěkná „kejda“, ale je výborná.

Skoro ke všem pokrmům se hodí pečené brambory, tak se jich pár oškrábe, položí do pekáčku, osolí, lehce omastí olejem, popřípadě přidá česnek – pokud se hodí. Peče se vše zároveň, brambory budou trochu dřív. Také se mohou uvařit v mikrovlnce, kam se dají na 20 minut plného výkonu. Pozor – musí mít dostatek vody.

Naučila jsem se využívat čerstvé bylinky. Výborná je šalvěj lékařská. Dá se přidat téměř do všeho, ale ne moc. Pomáhá k lepšímu zažívání, má výraznou chuť a zatím mi nic nezkazila. Četla jsem, že kdo má v zahrádce šalvěj, neumí zemřít. Tak hodně zdraví a dobrou chuť.

Tip na závěr - teplota je vhodná 160 - 180 stupňů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám