Hlavní obsah
Práce a vzdělání

A kdy tedy dostaneme přidáno? Nezlobte se, kolegyně je ve škole teprve krátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Vždy, když se mluví o zvyšování platů ve škole, zajímá mě jedině tarif nebo odměny. Z odměn toho český učitel moc neuvidí.

Článek

- A kdy dostaneme přidáno? Ještě jsem nebyla nic podepisovat.

- Nedostaneme, to půjde jako vždy tam, kde to chybí. Minulé zvýšení šlo do kuchyně, kuchařky byly pod zaručenou mzdou.

- Ale všichni byli na nás tak zlí.

Jakákoliv zmínka o navýšení platů ve školství vzbudí obrovskou veřejnou diskusi. Všichni, kdo chodili do školy, jsou odborníci na školství. (Nejsme výjimka, každý, kdo byl u lékaře, je odborník na zdravotnictví, každý, kdo řídí, je přes dopravu.) Tito odborníci na školství vytvoří přesné přehledy pracovní doby, nejčastěji 8-12, lépe, než mzdová účetní spočítají dovolenou, vychází kolem 100 dní za rok. Pak začnou s jejich mladými lety, úrovní školství, neschopností učitelů obecně a pak konkrétně. Číst tyto diskuse jsem si zakázala. Hejtrů a jejich hejtů je plný internet.

Povolání učitele se řadí vedle zdravotnictví a sociálních služeb mezi pomáhající profese. Učitelky jsou většinou ty hodné holky, co vám dávaly opisovat úkoly a půjčovaly pravítko. Když stávkovaly samy za sebe, učily a měly cedulku stávka. Naposledy stávkovaly za nepedagogy, i když je to stálo denní mzdu a doplácely si zdravotní. Ovšem ta stávka byla školám tak nějak ukradena a nevím, jestli by po té zkušenosti do další stávky šly, jestli to stojí za ty další nenávistné ohlasy.

Všichni politici řadí vzdělání mezi priority, ale to jsou jen řeči. Státní školy jdou postupně do kytek. Začalo to inkluzí, pak přišlo rozvolnění hygienických norem, mluvilo se o převedení jídelen na obce nebo jejich rušení. Když toto vzbudilo negativní ohlas, nařídí se jídelnám taková pravidla, která nemohou splnit, ale politicky vypadají dobře. (Teď je to dietní kuchyně. Jídelny, které na to mají kapacitu, dietně vaří už dnes, ostatní podmínky nesplní a bude po nich.) Další krok vidíme nyní, jsou to uklízečky, školníci a ostraha v jednom. Jejich práci nikdo neocení a penězi už vůbec ne.

Letošní navýšení platů učitelů se nekoná, nebylo do tarifu. Nezlobíme se, bereme to jako fakt. Máme totiž rádi školu čistou a navoněnou, upřímně - nechceme si třídy uklízet samy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz