Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Co dělat s předškolákem? Mluvit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Souhrou náhod jsem se ocitla v první třídě a nestačila jsem se divit. Jedním z výstupů - cílů vzdělávání na prvním stupni je: Umí číst plynule. Jak ale chcete tohoto cíle dosáhnout, když děti neumí ani mluvit.

Článek

Za pár týdnů začnou zápisy do prvních tříd. Nenašla jsem žádný závazný předpis, podle kterého by se u zápisu posuzovala školní zralost. Konec konců na to máme specializovaná pracoviště (pedagogicko- psychologické poradny), která vydávají příslušné dokumenty k otázkám školní zralosti. Učitel u zápisu nemá žádnou rozhodovací pravomoc, může jen doporučit návštěvu poradny, ale to je tak asi vše.

Kdybyste si měli teď napsat pět věcí, které by dítko mělo u zápisu umět, tak by jednou z nich pravděpodobně bylo: Musí umět mluvit. A tady jsme u toho. Je březen a v první třídě jsem byla s dětmi, které měly tak vážné vady výslovnosti, že jsem jim nerozuměla. Nejedná se jen o LR, ale i C, S, Z, Č, Š, Ž, a to už těm dětem rozumí jen maminka. Tyto děti mají v první třídě startovní čáru daleko za ostatními. Mluvené slovo je jejich jediným způsobem komunikace, a ta je velmi obtížná. Učitelky v prvních třídách mají podobný dar jako maminky, naučí se dětem rozumět, ale to není řešení.

Dítě má pak v první třídě problémy nejen při čtení, ale především při psaní, protože si neumí správně říct slovo, které chce napsat. Nerozloží ho na správné hlásky a píše to, co říká, pro nás špatně. I přes jeho snahu nepřichází úspěch a dítě není ve škole šťastné a z toho pramení další potíže. Může být izolované i od spolužáků, protože mu prostě nerozumí. S dospělými to vzdalo už dávno, nebude jim přece všechno opakovat stále dokola.

Foto: A. Krauzová

Co tedy dělat? Už odmalička s dítětem hodně mluvit, a to nejen kvůli výslovnosti. Poslouchejte, jak mluví, vyhledejte pomoc odborníka - logopeda, ve školce vám poradí. Začít s logopedií není nikdy pozdě, chodí i dospělí, ale čím déle člověk špatně mluví, tím obtížnější je náprava.

- Už chodíme dva roky na logopedii a nic.

No, ono chodit někam nepomůže. Musíte také s dítětem cvičit a rozhodně nestačí deset minut v autě, když jedete na logopedii. Musíte cvičit prakticky nonstop, musíte přestat dítěti rozumět. Možná se bude děcko trochu vztekat, ale to zvládnete. Když něco bude opravdu chtít nebo potřebovat, tak si o to dokáže říct i správně.

A to mluvím jen o vadách výslovnosti. Úplně stranou jsem nechala slovní zásobu a formulování vět. To je kapitola sama pro sebe.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz